‘Les victòries cal saber veure-les’ tanca les portes amb més de 25.000 visites
L’exposició, impulsada conjuntament amb el Centre del Carme de Cultura Contemporània, ha visualitzat alguns dels drets i llibertats aconseguides gràcies a la tasca associativa al llarg de la història

‘Les victòries cal saber veure-les’ ha replegat els testimonis del moviment associatiu per visibilitzar i posar en valor el treball realitzat per l’associacionisme.
17 de novembre de 2023 – Fa ja més de quatre mesos de la vesprada de l’11 de juliol. Una vesprada molt calorosa que estava, des de feia mesos, marcada en els calendaris de diverses associacions, de la Fundació Horta Sud i del Centre del Carme de Cultura Contemporània. Era el dia en el què, finalment, obrien les portes les sales 1 i 2 d’aquest museu per acollir l’exposició ‘Les victòries cal saber veure-les’. Més de dues-centes persones es van concentrar al claustre del Centre del Carme per compartir l’obertura d’aquest espai d’història col·lectiva. Orxata, fartons i la Muixeranga La Torrentina donaven el tret d’eixida a l’exposició, juntament amb les intervencions del director del Centre del Carme de Cultura Contemporània, José Luis Pérez Pont, de la presidenta de la Fundació, Imma López Primo, i del comissari de l’exposició, Jordi Serrano Blanquer. Posteriorment, les persones assistents van poder veure l’exposició en dues visites guiades, una per part del comissari de l’exposició i l’altra per part del director de la Fundació, Julio Huerta.
Des d’aquell 11 de juliol i fins al diumenge 5 de novembre, quan el tancament del museu va servir per passar la clau definitiva a l’exposició, més de 25.000 persones van visitar ‘Les victòries cal saber veure-les’. Les, en total, 25.136 visitants, van poder gaudir d’un viatge associatiu en el temps. Per mirar al futur cal conéixer el passat: la lluita pel dret d’associació, la resistència antifranquista, la força del moviment veïnal durant la transició, la protecció del territori i el model de vida ecologista, el feminisme com a motor de la igualtat real, el cooperativisme com a alternativa a l’explotació econòmica capitalista, el paper de la joventut en la vida política… Però no sols en el temps passat. També en el temps futur: com imaginem col·lectivament la configuració del temps de vida, de les relacions humanes i també amb la resta d’espècies, del treball…? I tot açò, com ho construim?

Missatges per a millorar el món
Com el moviment associatiu, l’exposició ‘Les victòries cal saber veure-les’ va ser un espai viu i de reflexió constant. Amb una sala anexa oberta al teixit associatiu, es van produir diferents debats de moviments juvenils, feministes, veïnals, personal tècnic de participació i de joventut… Al mateix temps, durant els mesos que va estar oberta l’exposició diferents col·lectius i persones de diferents àmbits van participar en visites guiades a l’exposició.
Així mateix, l’espai comptava amb un panell perquè les persones visitants de l’exposició pogueren incorporar els seus missatges amb propostes per a millorar el món. En total, se’n van replegar més de 1.000 que actualment estem sistematitzant per a poder analitzar i fer-ne públics els resultats.
25.136 maneres de veure i entendre l’exposició
El cartell d’una manifestació contra les drogues al barri, una fotografia de la resistència ecologista a un atac al territori, una carta robada pel règim franquista, una samarreta de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca… Diferents objectes vinculats a moments i a històries col·lectives concretes, que han transportat a cadascuna de les persones visitants a un record del pensament. A través d’aquests objectes, l’exposició ha volgut no sols reconéixer i homenatjar a aquestes iniciatives, sinó també visibilitzar i posar en valor que no totes les iniciatives col·lectives poden mostrar-se, però que totes elles són imprescindibles per entendre la nostra història i es mereixen ser reconegudes.
La columna d’opinió al diari El País realitzada pel periodista Paco Cerdà, el reportatge publicat a La Vanguardia per Salut Ibáñez o la cobertura radiofònica d’Elena Tamarit per ‘Les notícies del matí’ d’À Punt Ràdio, reflecteixen aquesta diversitat de maneres de veure (i també de mirar) ‘Les victòries cal saber veure-les’. Totes elles, fan possible que la persona visitant haja pogut sentir-se interpel·lada, entendre, aprendre i, en tots els casos, aportar la seua experiència. Perquè ‘Les victòries cal saber veure-les’ ha estat un homenatge a totes les persones anònimes que a diari transformen el món.
50 Anys Fent Camí… I seguim!
L’exposició ‘Les victòries cal saber veure-les’ es va emmarcar en la celebració del cinquantè aniversari de la Fundació Comunitària Horta Sud. Una celebració que començà el 3 de novembre de 2022 a l’Auditori de Torrent, amb la celebració de l’acte 50 Anys Fent Camí, que va continuar a l’antena d’Aldaia Ràdio amb l’emissió del pòdcast ‘Quatre Parets i Un Sostre’ i amb les ‘Mirades Associatives’ i que, finalment, va aterrar al Centre del Carme. En el marc d’aquesta celebració, l’exposició va ser un dels elements centrals que, a més, va ser testimoni de la presentació del llibre ‘Fundació Horta Sud (1972-2022). 50 anys fomentant l’associacionisme, la cultura i el desenvolupament de la comarca’, escrit per Francesc Martínez Sanchis.