La nostra història

La Fundació Horta Sud va nàixer l’any 1972 dins d’un context polític molt diferent de l’actual en el qual la democràcia està instal·lada en la nostra societat. En la dècada dels anys 70 era més necessària que mai una societat civil estructurada i forta per acompanyar el procés de transició cap a una societat democràtica.

Constitució Fundació Horta Sud

Dècada dels 70

Constitució

En els primers anys de la seua existència la Fundació va posar el marxa els primers programes de desenvolupament social i comunitari a la comarca.

Va ser en els orígens on es varen fonamentar  els valors essencials de la Fundació que hui, quasi cinc dècades després, segueixen vigents i sòlids.

— Fets destacats

1972 Es constitueix la Fundació: Instituto Pro-Desarrollo a instàncies de la Caja de Ahorros y monte de Piedad de Torrent. El seu objectiu prioritari era promoure el desenvolupament comunitari de l’Horta Sud.

1978 Publicació de la Revista Torrent, que editarà 10 números fins a gener de 1981.

llibre-horta-sud-horizonte-2015

Dècada dels 80

Primeres accions

Els primers anys de treball varen fer que el setembre de 1980 es reconeguera la Fundació Horta Sud com una fundació d’interés públic per al Ministeri d’Educació, enfortint així el projecte des d’un punt de vista institucional.

D’altra banda, l’any 1986 Fundació va publicar una guia de recursos de l’Horta Sud, una eina de gran utilitat per a la resolució àgil de problemes importants i urgents per als veïns.

L’any 1988 es va produir un fet important: la inauguració de la seu de la Fundació Horta Sud, així com el seu centre de documentació i la biblioteca.

— Fets destacats

1980 La Fundació és reconeguda d’interés públic per Ordre del Ministeri d’Educació de 22 de setembre de 1980.

1982 Publicació del llibre: Història bàsica de Torrent.

1986 Publicació d’una guia pràctica de recursos de l’Horta Sud.

1988 Inauguració de la seu de la Fundació Horta Sud i el Centre de documentació i Biblioteca.

Digitalització Fundació Horta Sud

Dècada dels 90

Visibilitat Social

Els anys 90 varen ser claus en la formació dels líders socials, és a dir, tots aquells dinamitzadors que treballen enfocats sobre la base d’un projecte comú o compartit.

Una altra de les fites d’està dècada va ser la compra i inauguració de la Casa Museu que ara allotja la seu de la Fundació. Des d’allí es varen començar a crear les ajudes per a la Solidaritat Internacional i les Ajudes a Projectes Interassociatius junt amb Caixa Popular.

Segons el teixit interassociatiu va fent-se fort i sòlid, s’inauguren activitats com les I Jornades de Desenvolupament Comarcal i les I Jornades d’Associacions Comarcals.

— Fets destacats

1990 La CAM i la Caja de Ahorros de Torrent aproven una dotació econòmica amb la finalitat de continuar l’acció social de Caixa Torrent.

1995  Es compra la Casa Museu. | Posada en marxa de les Ajudes a Cooperació Internacional i a Projectes Interassociatius amb Caixa Popular.

1996 Es reconeix com a Museu, el Museu Etnològic de l’Horta Sud.

1998 Primeres Jornades de Convivència i diàleg d’Associacions de l’Horta Sud.

1999 Constitució del Consorci per a la gestió del Museu.

Conferència Associacionisme

Dècada del 2000

Digitalització

Amb el canvi de mil·lenni, la Fundació emprèn el futur de l’associacionisme tenint el compte els canvis radicals que està dècada oferirà. Entre ells, una presència forta en l’entorn digital però sense perdre els factors de proximitat que estan presents des del seu naixement.

Es publica un estudi sobre l’Associacionisme de la comarca i s’inaugura el Centre de Recursos Associatius. A més es publica un estudi de les polítiques socials en l’Horta Sud i es realitza una campanya sobre la necessitat de tindre una planificació estratègica de la comarca.

— Fets destacats

2000 Canvi de nom a Fundació de la Comunitat Valenciana para el desarrollo de l’Horta Sud. | Inauguració del Museu el 28 de juny. | Creació del Foro d’associacions amb la finalitat de dinamitzar i estimular el teixit associatiu i oferir formació a les associacions. | 1er número de la revista Papers Associatius.

2002 Creació del Centre de Recursos Associatius. | Premi Ciutadà 2002 per la Federació d’Associacions de Torrent. | Premi Lluna Nova, concedit per Ràdio Lluna (Manises) per la tasca de recolzament a les associacions.

2003 Aprovació del nom del museu que passà a denominar-se: Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March.

2007 Es canvia el nom a Fundació Horta Sud.

2009 Edició d’un DVD amb la Campanya sobre la necessitat d’una planificació estratègica a la comarca.

Som Súper Participació

Dècada del 2010

Reconeixement

En els últims anys, la Fundació ha viscut una època molt efervescent. L’acompanyament a les associacions i entitats durant els anys més complicats de la crisi econòmica ha estat fonamental.

En aquesta dècada la Fundació és reconeguda com a Fundació Cívica; es publiquen els dos primers Quaderns Pràctics per a les associacions i comença el Fòrum d’Empresaris de la Horta Sud. A més seran els anys en que comença a funcionar la Xarxa Participa. Finalment, l’any 2016 es crea el Premi de Drets Humans i Valors Democràtics, ‘Colibrí’.

— Fets destacats

2010 Segell de qualitat de Fundació Cívica, per la Global Fund for Community Foundations. | 10 anys de la revista Papers Associatius.

2011 Guardó Niquia a la Solidaritat pel seu compromís per la solidaritat. | Premi Artic, per donar resposta a les necessitats de les associacions i fomentar la comunicació entre elles.

2013 Comença el Foro Empresarial de l’Horta Sud. | Trobada Euromediterrània de Dones, Euromed. | Posem en marxa el Pla de millores per a associacions.

2014 Es posa en marxa la campanya Somos Súper de promoció de l’associacionisme. | Es crea la Xarxa Participa amb municipis de la comarca. | Es reconeix a la Fundació com a Pionera de l’Economia del Bé Comú.

2015 Es crea el Premi Drets Humans i Valors Democràtics: Colibrí.

2016  Somos Súper. Històries de Superació amb Paco Roca. | Celebració I Taller de Còmic Social, en col·laboració amb l’EASD-València. | Projecte europeu We’re Super | Avaluació de l’impacte de l’associacionisme.

2017 Premis a la Millor Creativitat a Branded Content Social, Millor Creativitat en Il·lustració Publicitària Social i Millor Projecte o Acció Social al Festival Internacional de Publicitat Publifestival.

2018 S’inicien les campanyes Les Associacions, el cor del nostre poble i Anònimes, camins pel canvi. 

2019 Es publiquen els Quaderns Pràctics 3 i 4, per a la gestió d’associacions. | La Fundació rep fins a cinc reconeixements: Soci d’Honor 2019 de l’Ateneu Cultural Ciutat de Manises; 1r Premi Cooperació, per les campanyes de promoció i foment de l’associacionisme, de la CVONGD; Premi Civisme 2019 en la modalitat de Ciutadania i Virtut Civil, de la Generalitat de Catalunya; 2n Premi a la campanya Somos Súper com a millor bona pràctica de voluntariat, del Congrés Estatal de Voluntaris; 1r Premi GO! per la Plataforma d’Avaluació de l’Impacte de les Associacions, de la Diputació de València.

Patronat-Slider5

Actualitat i pròximes dècades

Emprenta Social

Vivim en un període de canvis vertiginosos. I els pròxims anys no ho seran menys. En un context incert i canviant com l’actual, la Fundació Horta Sud aspira a consolidar-se com un actor clau que contribuïsca a la reconstrucció del moviment associatiu de la comarca de l’Horta Sud. Un teixit associatiu compromés en la defensa dels drets humans i valors democràtics, que contribuïsca a una societat més justa i a la millora i el progrés de la humanitat.

— Fets destacats

2020 S’inicia la campanya #AraMésQueMai per a visibilitzar les accions de les associacions per fer front a la COVID-19 i s’impulsa el Pacte Horta Sud per a planificar la recuperació de la comarca. | 2n Premi GO! per la campanya #AraMésQueMai, de visibilització de la tasca de les associacions durant els mesos de confinament domiciliari.

2021 Es posa en marxa el projecte Serà Horta Sud 2030 per a la reconstrucció comarcal, reconegut pel Pacte Europeu pel Clima com a a acció adequada per fer front a l’emergència climàtica. | S’inicia la campanya Teixidores, de visibilització de les dones en el teixit associatiu. | Publicació del segon còmic d’Històries de Superació, que rep sis Premis Publifestival 2021. | Premi Europa 2021 en la VI Edició dels Premis El Periódico de Aquí, pel projecte Serà Horta Sud 2030. | Primer Premi GO! 2021 en la categoria d’Accions de Difusió, Estudi i Promoció del Govern Obert pel projecte de reconstrucció comarcal Serà Horta Sud 2030.

2022 Celebració del 50 aniversari de la Fundació amb el pòdcast Quatre Parets i Un Sostre i l’inici de la campanya Mirades Associatives. | Publicació del Quadern Pràctic número 7, per a millorar la igualtat en la nostra entitat. | Inauguració de l’exposició Històries de Superació II al CCCC. / 3r Premi Mobilitat 2022, del Servei de Mobilitat Urbana de la Generalitat Valenciana, pel projecte Serà Horta Sud 2030.