Entra en vigor la obligatorietat de registrar-se com a grup d’interés
Ho hauran de fer totes les persones i entitats que tinguen previst contactar o reunir-se amb càrrecs públics o personal de la Generalitat per tal d’influir en les decisions polítiques

Hui ha entrat en vigor l’obligació d’inscriure’s electrònicament en el Registre de Grups d’Interés de la Generalitat per a totes les entitats que desitgen exercir activitat d’influència en l’àmbit de la Comunitat. Per fer front a la bretxa digital derivada de l’obligació de comunicar-se electrònicament amb l’administració, la Fundació Horta Sud atendrà personalment, amb cita prèvia, a les associacions que tinguen problemes amb la relació telemàtica.
18 de maig de 2022 – Des de hui, ja està en vigor la obligatorietat d’inscriure’s en el Registre de Grups d’Interés de la Generalitat (REGIA) per totes les persones, entitats o organitzacions que desitgen exercir activitat d’influència en l’àmbit de la Generalitat Valenciana.
Aquesta nova obligació afecta a les persones o entitats que tinguen previst contactar o reunir-se amb càrrecs públics o personal de la Generalitat, amb la finalitat d’influir en les decisions que s’hagen d’adoptar. Tal com s’especifica en la nova mesura impulsada per la Conselleria de Transparència:
“El que obliga a inscriure’s és la pretensió d’influir en la presa de decisions públiques, en l’aplicació o posada en marxa de polítiques públiques o en l’elaboració de normes a favor d’interessos propis (o de tercers), mitjançant l’establiment de qualsevol tipus de comunicació amb les persones responsables d’adoptar aquestes decisions”.
Com sé si la meua activitat es considera “d’influència”?
A nivell legal, l’article 4 de la Llei 25/2018 de 10 de desembre és el que marca quines activitats es consideren d’influència i, per tant, requereixen inscripció en el registre. Es considera com a activitat d’influència “tot tipus de comunicació directa o indirecta, oral o escrita, amb la qual es pretén influir en les decisions que han d’adoptar els càrrecs públics o el personal empleat pública, i realitzada en nom d’una entitat o organització privada, en benefici dels seus propis interessos o de tercers”.
En contraposició a aquestes activitats, el registre no es necessari per l’assistència a actes protocol·laris, la participació en procediments d’audiència o informació pública previstos per la llei, les reunions en les quals sols es busque informació sobre procediments administratius concrets, les entrevistes dels mitjans de comunicació i les activitats de conciliació, mediació o arbitratge.
Com fem el registre i quines implicacions té?
El registre de grups d’interés de la Generalitat és exclusivament electrònic a través del seu portal i, per tant, no es pot fer de forma presencial. Per fer front als problemes relacionats amb la bretxa digital que es puguen originar de la obligatorietat de relacionar-se electrònicament amb l’administració, podeu demanar cita presencial a la Fundació per rebre atenció presencial i personalitzada.
Una vegada realitzat el registre, es passarà a formar part dels grups d’interés inscrits i es podran consultar les dades de l’entitat i les seues activitats d’influència dutes a terme en l’àmbit de la Comunitat Valenciana en el portal de Transparència de la Generalitat.
Com registre l’activitat i què passa si hauria d’estar registrat i no ho estic?
L’activitat d’influència directa -en la qual existeix contacte i el seu destinatari és el càrrec públic- la inscriuren els càrrecs públics i els grups d’interés no han de fer res sobre aquest tema (les entitats tenen la obligació d’estar registrades prèviament a la seua celebració). Serien, per exemple, les reunions, els correus electrònics o els escrits presentats per registre dirigits als càrrecs públics, entre altres.
D’altra banda, l’activitat d’influència indirecta la poden inscriure els grups d’interés, mitjançant una sol·licitud dirigida al registre. Aquestes fan referència a les que es dirigeixen a l’opinió pública perquè el càrrec públic es veja influenciat per aquesta.
Cal tenir en compte que, encara que siga l’administració qui inicie el tràmit de convocatòria, açò no afecta al règim d’inscripció de les activitats, i la necessitat d’estar o no inscrites dependrà, com en els casos d’activitats de muto propi per part de les associacions, de la seua naturalesa.
L’incompliment de la obligació de registre quan siga necessària pot comportar per les entitats, persones o organitzacions sancions lleus i greus si es reiteren.