La Fundació rep el premi Fem Comarca pel treball per eliminar la comarca fictícia Horta Oest
El reconeixement atorgat per El Periódico de Aquí va ser compartit amb la Mancomunitat Horta Sud i l’Institut Cartogràfic Valencià

Font: El Periódico de Aquí
La VIII edició dels Premis Horta Sud atorgats per El Periódico de Aquí va reconéixer el treball conjunt d’administracions públiques, entitats socials i teixit empresarial per l’assoliment de l’eliminació de la denominació Horta Oest
27 gener 2023 – El passat 1 de gener va entrar en vigor la llei d’acompanyament dels pressupostos 2023 amb diverses novetats importants. Una d’elles, l’adéu definitiu a la comarca fictícia Horta Oest. D’aquesta manera, es recuperava legalment la divisió històrica de la macro-comarca de l’Horta entre Horta Nord, Horta Sud i València.
Amb aquest canvi, l’estructura comarcal en del nostre territori ha pogut recuperar formalment la seua coherència, ja que la comarca artificial Horta Oest no comptava amb realitat de cap tipus: ni social, ni política, ni econòmica ni administrativa.

Font: El Periódico de Aquí
L’assoliment d’aquesta fita, però, no ha estat senzill. Societat civil, administracions públiques i empreses han unit forces en els darrers anys per fer-ho possible. Amb entitats com la Mancomunitat Horta Sud, l’Institut Empresarial de l’Horta Sud, IDECO Horta Sud, Guaix-Escola Valenciana o la mateixa Fundació Horta Sud al capdavant (però amb moltes més que han subscrit les demandes i aportat temps, coneixements i esforços), l’estratègia d’anar creant sinergies en les esferes polítiques competents en la matèria a través de l’exposició de motius que sostenten la proposta ha acabat donant els seus fruits.
Per aquest motiu, el passat 24 de gener, El Periódico de Aquí va reconéixer la tasca de la Mancomunitat, la Fundació i l’Institut Cartogràfic Valencià (com a entitats representants però no úniques del canvi assolit) amb el premi ‘Fem Comarca’, en la huitena edició dels reconeixements en la comarca de l’Horta Sud d’aquest mitjà de comunicació.
Un reconeixement al treball col·lectiu
Imma López, presidenta de la Fundació, i José Cabanes, president de la Mancomunitat, van ser els encarregats de recollir el guardó, atorgat pel Director Territorial de Presidència Francisco Molina. Des de les dues entitats van destacar un missatge compartit: la importància del treball col·lectiu per aconseguir recuperar el reconeixement total de l’Horta Sud.
En aquest sentit, tant la Fundació com la Mancomunitat van voler recordar que l’assoliment d’aquesta fita no hagués pogut ser possible sense la col·laboració voluntariosa de moltes persones a títol individual i moltes entitats a títol col·lectiu. Es tracta, tal com van recordar, d’una forma de fer política en majúscules, que constata la importància d’un territori com l’Horta Sud i que ha d’inspirar a seguir treballant en clau comarcal per aconseguir grans consensos i millores per a la ciutadania.
L’estadística com a repte pendent
Tot i els grans avanços aconseguits, des de les entitats que porten anys treballant per recuperar formalment la divisió comarcal de l’Horta Sud amb els vint municipis que la integren tenen clar que encara queda un repte pendent que cal aconseguir: l’eliminació de la comarca fictícia Horta Oest de les bases estadístiques.
Una vegada aconseguit el reconeixement formal, destaquen, cal treballar perquè arribe la rectificació també el més prompte possible a l’estadística. I és que no és un aspecte poc rellevant: les dades estadístiques comarcals són imprescindibles per poder fer un diagnòstic acurat de la realitat i, per tant, poder actuar per millorar el territori. Sense dades reals, o havent de fer estimacions com ocorre actualment amb les dades no desagregades per municipi, l’acció política pot quedar supeditada a intuicions o percepcions, i aquest és un aspecte que cal evitar per no errar en el diagnòstic i, conseqüentment, en les polítiques públiques posteriors.