Presentat el segon volum d’Històries de Superació
El llibre, que ha comptat amb la col·laboració de Paco Roca i Ana Himes, explica, a través de les il·lustracions dels alumnes dels Tallers de Còmic Social, la història d’onze associacions

Històries de Superació II relata l’activitat desinteressada pel bé comú d’onze associacions de diferents llocs de la província de València, i compta amb la col·laboració d’il·lustradors de prestigi com Paco Roca i Ana Himes. Pròximament s’inaugurarà al CCCC l’exposició amb les il·lustracions del llibre.
14 Juny 2021 – Dijous passat es va presentar a la Sala Refectori del Centre del Carme Cultura Contemporània el segon volum d’Històries de Superació, un projecte realitzat conjuntament entre la Fundació Horta Sud, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) i el Consorci de Museus, que narra, a través de les històries il·lustrades realitzades per l’alumnat participant en els Tallers de Còmic Social, l’activitat d’onze associacions.
Igual que en la primera edició, els i les alumnes de l’EASD van endinsar-se en l’activitat i l’organització de l’associació que elegiren i van elaborar, conjuntament amb l’associació, el professorat i la Fundació Horta Sud, el relat, que ells mateixos van il·lustrar.
A més del professorat de l’EASD, l’alumnat dels Tallers de Còmic Social II i III van comptar amb la col·laboració dels il·lustradors de reconegut prestigi Paco Roca i Ana Himes. Els dos, a més, il·lustren un pròleg cadascun en el llibre.

LA IMPORTÀNCIA DE COMUNICAR EL PER QUÈ
La il·lustradora madrilenya Ana Himes, en la taula redona de la presentació que compartia amb Paco Roca i Antonio Javier García, professor de l’EASD i responsable dels Tallers de Còmic Social, va destacar la importància que té Històries de Superació pel missatge. Per Himes, el més important d’Històries de Superació no era mostrar un estil propi, sinó narrar històries quotidianes moltes vegades invisibilitzades i fer-ho de forma positiva. Per fer aquest canvi, diu Himes, cal no només comunicar el què o el com, sinó centrar-nos en el “per què”, ja que la cosa és l’ADN i necessitem formar identitats.
En una línia similar es va expressar Antonio Sánchez, subdirector de l’EASD, qui va explicar que Històries de Superació serveix per traslladar a l’alumne una consciència social que ha d’estar sempre implícita en el disseny, ja que “el disseny no només és fer alguna cosa bonica, sinó que el disseny ha de resoldre problemes, entre ells el de la comunicació”.
EL TREBALL DESINTERESSAT PEL BÉ COMÚ
Històries de Superació és un projecte que pretén fer visibles les històries de la bona gent, de les persones que s’organitzen per aconseguir un món millor, persones que pensen en el bé comú i que fan que la humanitat progresse. Per a l’il·lustrador Paco Roca, reconegut amb el Premi Eisner 2020, les històries del llibre serveixen per a demostrar també que “no som res sols” i per a desmuntar el mantra social que si a nosaltres ens va bé, a la resta de la societat també li anirà bé”.
Per Roca, aquest mantra “és potser una forma de desmembrar quelcom que en certa manera va lligat als gens humans” que és que “hem de crear grups per ser més forts, defensar-nos i ajudar-nos els uns als altres”, ja que “la solidaritat i l’empatia són coses que portem dins”.
AUTORS, AUTORES I ASSOCIACIONS IL·LUSTRADES
Històries de Superació II no serà, de forma quasi segura, l’última entrega del projecte sorgit en col·laboració entre l’EASD i la Fundació Horta Sud. Paco Roca, Ana Himes i Antonio Javier García van coincidir amb la importància dels Tallers i amb la intenció de seguir participant per tirar endavant aquesta iniciativa.
En el llibre d’aquesta edició, que es pot adquirir al CCCC o contactant amb la Fundació Horta Sud, s’hi troben les següents històries:
- Pròlegs: Paco Roca – Los otros – Cortinas rasgadas; Ana Himes – In lak’ech Ala k’in i Antonio Javier García i Vicente Perpiñá – Odisea Interior
- Amparo Barriga – No hace falta ir tan lejos (Associació Teuladí)
- Carlos Mercé – Esplai (Associació Esplais Valencians)
- Gabriel Molinaro i Fabián Molinaro – El plan (ARTIC)
- Arantxa Morcillo – 43+47=13 (AVM3J)
- Beatriz López – La unió fa la força (Societat Artístic-Musical La Unió de Quart de Poblet)
- María Benet – Un jardinet per a tots (Associació eco-animalista de Manuel)
- David Martínez – Tipo 1, el viaje por el camino azul (Asociación Valenciana de Diabetes)
- Gabriel Molinaro i Noelia Álvarez – Un día de perros, la depresión y la compañía (SOS Sagunto)
- Carlos Sánchez – Pitlane (AVAPACE)
- Airin Studi·o (Airin Vacnar) – Las guerreres (C.E. Handbol Femení Paiporta)
- Vicente Perpiñá – El segon Miracle dels peixets (Per l’Horta)
- Daniel Otero – Nuestra Caverna (Referència a les associacions en general)