#AraMésQueMai | La història d’Alaquàs Debat i el projecte ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. El col·lectiu Alaquàs Debat ha impulsat el projecte ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
8 Abril 2020 – En Alaquàs, la crisi de la Covid-19 ha generat un moviment social al voltant del projecte ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’, una iniciativa que evoluciona segons les noves necessitats i aportacions de les associacions i les persones que el formen. Es tracta d’un projecte impulsat per Alaquàs Debat, un col·lectiu format per una vintena de persones que habitualment promou en el poble sopars col·loqui, conferències i xerrades per a fomentar el diàleg, així com rutes guiades sobre la història del poble i el seu Castell.
Hores abans de declarar-se l’estat d’alarma, en el col·lectiu ja es va posar de manifest la necessitat d’organitzar d’urgència un grup de voluntariat per a fer les compres i gestions de la gent més major i vulnerable que no podria eixir al carrer. Marieta Alfonso va ser la primera a detectar aquesta necessitat i, junt amb Paco Pons, elaboraren el primer esbós del que podria ser un servei que denominaren ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’. Eixe mateix dia, la gent d’Alaquàs Debat va començar la difusió a través de WhatsApp i xarxes socials i, en poques hores, més de 40 persones es varen incloure en el primer grup de voluntariat, la majoria gent vinculada a col·lectius com la Unió Musical d’Alaquàs, l’Associació de Comerciants Associats d’Alaquàs (CAdA), l’Associació d’Hostaleria i Restauració d’Alaquàs (Ahora) o Càritas Alaquàs.
UNA ALIANÇA ENTRE CIUTADANIA I INSTITUCIONS
Alaquàs Debat va involucrar des de l’inici a la regidora de Benestar Social, Elena Solís, membre del mateix grup de voluntariat, el que va possibilitar la col·laboració de la Policia Local i els Serveis Socials des del primer moment. De fet, la base on està dipositat tot el material sanitari del voluntariat és el reten de Policia Local, on està també de forma permanent el llistat de les persones acreditades per a fer les eixides i les comandes.
En els primers dies, el grup es va ampliar fins als 60 integrants amb la incorporació de persones pertanyents a altres associacions i col·lectius del poble, així com veïns i veïnes a títol personal. Els primers dies varen ser sobretot de difusió de la iniciativa en les xarxes socials i mitjançant telefonades. El comerç Copi Palop es va oferir a fer gran part dels cartells que es van penjar per tot el poble, a més també es van repartir als comerços, es van posar en les bosses de compra i en els espais públics.
També en eixos primers dies es va contactar i compartir la informació amb iniciatives semblants com el Col·lectiu Soterranya de Torrent, amb els quals es van intercanviar propostes, protocols i mesures sanitàries. Actualment, i després de diverses setmanes del servei, s’està atenent una mitja de 10 compres i gestions al dia per a gent major o vulnerable de dilluns a dissabte, si bé també hi ha encàrrecs els diumenges.
COL·LABORACIÓ AMB CÀRITAS ALAQUÀS
Càritas Alaquàs va sol·licitar l’ajuda del grup de voluntariat de ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ per a fer el repartiment periòdic de menjar i productes de primera necessitat a les 120 famílies que habitualment van a l’economat, un servei que s’hagué de tancar perquè gran part de la gent que l’atenia és població de risc. Eixe repartiment s’ha fet ja dues vegades a les famílies de Càritas i a altres derivades pels Serveis Socials municipals. En aquest sentit, també està col·laborant com a punt base d’organització de les bosses la Societat Gastronòmica El Cullerot. El servei inclou repartiment de menjar i productes de primera necessitat, compres i repartiment dels xecs de Consum fruit de l’acord entre el consistori i Càritas.
Per a ajudar a Càritas en aquesta tasca, Alaquàs Debat ha gestionat també un carregament de formatges i embotits donats per Mercadona, un altre carregament de 500 quilos de papaies donades per Anecoop, una donació setmanal de verduleries pakistaneses del poble i donacions més xicotetes de diversos restaurants. També s’han aconseguit donatius per valor de més de 3.000 euros provinents del jove empresariat local o del CF Sporting Alaquàs Inclusiu.
PRESERVAR LA SALUT, EL MÉS IMPORTANT
Amb el pas dels dies, el projecte ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ ha anat incorporant noves gestions a mesura que els comerços la recomanen a la seua clientela més major. Per exemple, una farmàcia del poble deriva al projecte tots els casos, sent les persones voluntàries les encarregades de portar els medicaments a casa. Des del projecte també s’han entregat guants i s’ha explicat la forma correcta d’utilitzar-los a la gent major que viu sola i ha d’eixir a dipositar el fem en els contenidors.
En aquest sentit, durant els primers dies de la crisi també es va posar de manifest el desproveïment de mascaretes en hospitals, centres de salut, ajuntaments i altres serveis. Per tal d’evitar-ho, des del consistori d’Alaquàs es va coordinar un grup de dones que ja ha elaborat moltes mascaretes en les seues cases. ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ també ha participat en aquesta iniciativa mitjançant la recollida de les teles i el repartiment en els domicilis que estan elaborant les mascaretes. El grup de dones ja ha fet el primer lliurament.
A més, fruit de les converses entre els membres d’Alaquàs Debat, de l’experiència a peu de carrer i del contacte amb les persones beneficiàries del servei, la primera setmana de la crisi es va detectar que era necessari un suport telefònic per a la gent que viu sola. Va ser així com l’equip de voluntariat va proposar-ho a l’ajuntament, raó per la qual la regidoria de Benestar Social va decidir adquirir quatre línies, de les quals dues estan ateses per gent de ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’. En l’actualitat, s’està en contacte periòdic amb unes 40 persones del poble.
ESTIMA, AMABILITAT I PARTICIPACIÓ CIUTADANA
El projecte ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ ja compta amb un equip de 60 persones voluntàries, la qual cosa permet una resposta immediata a qualsevol encàrrec que puga aparéixer, ja siga a peu, amb carro de compra o en cotxe. Les persones voluntàries actuen seguint un rigorós protocol, amb mesures sanitàries i amb total confidencialitat.
Des de ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ afirmen que aquesta iniciativa “no haguera estat possible si no fórem un grup ciutadà actiu i amb gran sensibilitat social, però tampoc sense la participació d’eixe gran grup de voluntariat, la confiança del consistori en la difusió i a l’hora d’encarregar-nos tasques, i el suport constant de l’Associació de Comerciants Associats d’Alaquàs (CAdA). Esperem que el vincle que s’ha format es puga reconvertir en el futur en un moviment per a ajudar a fer que el poble es recupere social i econòmicament”.
Per a Marieta Alfonso, col·laboradora d’Alaquàs Debat i una de les persones promotores del projecte ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’, aquesta crisi està posant de manifest que “el més interessant i atractiu d’Alaquàs no és el seu Castell-Palau ni els seus temples parroquials. El més valuós d’este municipi de l’Horta és l’estima, l’amabilitat i la participació ciutadana dels seus habitants”.