#AraMésQueMai | La història del Col·lectiu Soterranya de Torrent
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. El Col·lectiu Soterranya de Torrent ha passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
27 Març 2020 – La iniciativa #AraMésQueMai arranca amb les accions posades en marxa pel Col·lectiu Soterranya, una associació de Torrent que, des de 2004, persegueix generar una consciència crítica en la ciutadania, animant a la societat civil a participar en favor d’un entorn més just, més sostenible i humà. Des de l’inici de la crisi, Soterranya ha posat en marxa diferents intervencions.
En primer lloc, ha posat a la disposició de l’Ajuntament de Torrent el material sanitari que s’utilitzava en els cursos de formació en el Espai de Solidaritat Parreño en el barri del Xenillet, perquè siga portat a la residència Santa Elena, un centre en el que s’han detectat casos actius pel coronavirus.
LES BICILETES DE SOTERRANYA, EN ACCIÓ!
Les bicis de Soterranya també s’han posat al servei de les persones majors, les persones amb mobilitat reduïda, així com les que formen part d’algun col·lectiu en situació de vulnerabilitat. Sota el lema ‘Les nostres bicis poden ajudar-te’, l’objectiu és fer encàrrecs de primera necessitat per a aquelles persones que no puguen eixir de casa. Fins al moment ja s’han produït més de deu eixides, principalment per a portar medicaments fins als domicilis de persones majors que no poden acudir a la farmàcia. “En general les persones que es posen en contacte amb nosaltres tenen problemes de mobilitat, si bé cada vegada estem detectant que els majors no volen eixir al carrer per por de contagiar-se”, recorda Toni Velarde.
Des de Soterranya també s’està valorant la possibilitat d’oferir bicicletes de substitució. Aquesta iniciativa se centraria en aquelles persones que utilitzen la bicicleta per a anar al treball i hagen patit algun problema tècnic en les seues bicis. “La idea és posar a la seua disposició les bicicletes que tenim arreglades, amb l’objectiu que puguen continuar anant a treballar com feien fins ara”.
LA IMPORTÀNCIA DE LA PROXIMITAT
A més, en relació amb els tallers i activitats que s’organitzen setmanalment amb els xiquets i xiquetes del barri del Xenillet, l’equip de voluntariat de Soterranya segueix en contacte amb els menors a través del telèfon i alguna videocridada. Com afirma Velarde, l’objectiu d’aquestes converses “és donar-los ànims i demostrar-los que estem ací, encara que de moment ho porten bé i estan feliços, al final són ells els qui ens donen ànims a nosaltres”.
Per a Toni Velarde, aquestes accions persegueixen “sensibilitzar, conscienciar i impulsar valors com la solidaritat i la cooperació entre els veïns i veïnes de Torrent. És molt important treballar el tema de la proximitat, perquè des de cada barri puguem atendre les necessitats de les persones que es troben en una situació més vulnerable. Hem d’estar coordinats, actuar amb rapidesa i oferir el millor servei possible en col·laboració amb les institucions públiques i d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries”.