Oficina Sostenible

Pensar globalment i actuar localment. És la màxima a la qual cal fer referència quan parlem de medi ambient i sostenibilitat, també en els nostres llocs de treball.

Oficina Sostenible Fundació Horta Sud

Què és una oficina sostenible?

És un nou concepte de lloc de treball on el més important és l’eficiència operativa, l’estalvi energètic i la salut de l’equip.

És cert que en els últims anys han crescut les empreses i entitats que realitzen projectes sostenibles i vinculats a la preservació del medi ambient. Per eixe motiu s’ha començat a apostar per les oficines sostenibles, un concepte amb el qual, a banda de respectar el medi ambient i millorar la salut dels treballadors, també contribueix a reduir despeses gràcies a una major eficiència operativa, un menor consum energètic i una reducció de residus.

L’oficina sostenible millora la salut, el benestar i la productivitat dels empleats.

Oficina Sostenible

Associacionisme i Oficina Sostenible

El moviment associatiu té la capacitat d’actuar a xicoteta escala en la millora del nostre entorn a través de la transformació del seu espai de treball. Una oficina sostenible implica una visió holística del canvi, que incorpora pautes de consum responsable, de l’ús d’energia sostenible, de la reutilització i el reciclatge.

Amb l’objectiu de facilitar que les associacions interioritzen els valors els ODS en el seu dia a dia, a continuació arrepleguem un conjunt de recomanacions pràctiques per a transformar l’espai de treball en una oficina sostenible.

Què pot fer la teua associació?

Reduir, reciclar i reutilitzar

La sostenibilitat d’una oficina depén del comportament de cadascú de nosaltres.

Una oficina sostenible és aquella que:

 • Recicla i reutilitza el paper per dos cares. Reutilitza tot el paper utilitzat que pugues. Amb el paper utilitzar per una sola cara es poden fer blogs de notes. Per cada kg de paper estalviat, reduiràs les emissions de CO2 en dos quilos i mig.
 • Que digitalitza la major part dels documents. Així reduirem el consum de paper i de tinta. Les notes de les reunions també es poden apuntar directament en l’ordinador. A banda la digitalització millora la comunicació i la transparència.
 • Crea zones específiques per al reciclatge. Per exemple, si hi ha sala menjador caldrà que hi haja diversos contenidors, també per a la màquina de café. Serà necessari que hi haja també contenidors específics per als cartutxos de tinta, plàstic, cartó o cristall. A més, és important que es motive al personal perquè recicle, enganxant cartells, etc. Hi ha empreses especialitzades que instal·len contenidors o recullen personalment els residus de paper, tòner, cartutxos de tinta i equips informàtic. Recorda que una tona de paper reciclat equival a 17 arbres i implica un estalvi de prop de 270.000 litres d’aigua.
 • Reutilitza també el material d’oficina, mobiliari, etc. Hi ha llocs especialitzats com el “Rastrell” de València, que a més és entitat sòcia de REAS PV, una xarxa d’economia alternativa i solidària.

Consum energètic responsable

La sostenibilitat d’una oficina és molt més que canviar les bombetes tradicionals per bombetes de baix consum o LED. Ací algunes idees:

 • Temperatura estable. Cal fer un ús responsable dels calefactors i dels aires condicionats. En estiu una temperatura adequada és al voltant dels 22-24º i en hivern sobre el 20º. La refrigeració augmenta en un 7% el consum d’energia. Assegura’t de tindre les finestres tancades
 • Evitar el consum fantasma i el mode stand by. Els carregadors de mòbil, els telèfons inalàmbrics, ordinadors, impressores…El mode standy by és innecessari quan abandonem l’oficina. Recorda desconnectar la regleta. Al final de l’any és un estalvi important d’energia.
 • Reduir el consum de llum. Està demostrat que la llum natural és molt millor per a treballar i té avantatges sobre la salut i la motivació del personal laboral.
 • Educar a l’equip en un consum responsable d’energia.
 • Apagar l’ordinador durant el descans per al dinar. Si no és possible, almenys caldria configurar el mode estalvi o ajustar la lluentor de la pantalla.
 • Utilitzar menys l’ascensor. Suposa una gran quantitat d’energia a final d’any. També és bo per a pal·liar els efectes negatius d’estar assegut tot el dia a l’oficina.

Consum de productes responsables amb el medi ambient

El consum tal com l’entenem, d’adquisició de béns i serveis, també pot ser reconfigurat a l’hora de posar en marxa la transformació cap a una oficina sostenible:

 • Existeix la possibilitat d’utilitzar cartutxos de tinta reutilitzables. Hi ha alguns que són elaborats amb material ecològic. Busca un proveïdor que oferisca estos serveis i mira d’aplicar el canvi a la teua oficina.
 • Reciclatge de bolígrafs. Hui en dia existeix una forma de reciclar anomenada “up-cycling” que s’encarrega de convertir les coses que ja no funcionen en objectes útils. En Espanya, del reciclatge de bolígrafs, que és bastant complex, s’encarrega l’empresa TerraCycle.
 • Dispensadors d’aigua. Són instruments que ixen a compte i són més ecològics i sostenibles quan evitem els gots de plàstics. Si els elimines del dispensador i informes els treballadors perquè utilitzen els seus propis gots o tasses, estaràs fent un consum més responsable. Els gots, al cap i a la fi, també es poden utilitzar per al café o les infusions. No obstant això, també existeix la possibilitat de fer ús dels gots 100% fets de blat, una alternativa que es veu cada vegada més, per exemple, als festivals de música.

Reestructuració de l’oficina

Una oficina sostenible requereix un pensament sobre la seua estructura i la seua composició:

 • Plantes a l’oficina. Està comprovat que millora la motivació, l’alegria i el benestar dels treballadors i treballadores. A més, les plantes regulen l’ambient i aporten humitat, absorbint al mateix temps algunes de les radiacions que emeten els aparells electrònics.
 • No al concepte obert d’oficina. Els arquitectes Jungsoo i Richard de Dear de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Sydney afirmaven en un estudi que els treballadors agrupats en un espai obert prou a sobint denoten estar menys satisfets en el seu entorn de treball, acusant la falta de privacitat i específicament al soroll de fons com a raó principal. Un altre estudi de la Universitat de California explica que en les oficines obertes es pateix un 29% més d’interrupcions que els qui compten amb despatxos, la qual cosa repercuteix finalment en la salut de l’equip que mostra nivells de cansament un 9% superior.

Segells, Premis i Certificats

Si la nostra oficina s’ha transformat definitivament en una oficina sostenible, tenim la possibilitat de mostrar-ho al món i fer d’este fet una senya d’identitat de la nostra associació:

 • Premis. Algunes entitats i institucions obrin convocatòries que premien este tipus d’iniciatives: EPRA, Fundación Biodiversidad, o inclús la Comissió Europea.
 • Segells i Certificats. Hi ha entitats que atorguen reconegudes certificacions en sostenibilitat, també per a oficines sostenibles com Breeam, Leed, Verde o Well. Si vols fer de la teua oficina sostenible un emblema per a posicionar-te com a associació sostenible, busca i informat’ sobre estes possibilitats.

Quins Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fem complir?

8.Treball Decent i Creixement Econòmic

Protegir els drets laborals i promoure un entorn de treball segur i sense riscos per als treballadors

12. Producció i Consum Responsables

Reduir considerablement la generació de deixalles mitjançant la prevenció, la reducció, el reciclatge i la reutilització

13. Acció pel Clima

Millorar l’educació, la sensibilització i la capacitat humana respecte a la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a ell, la reducció dels seus efectes i l’alerta primerenca

Un enfocament holístic

Una oportunitat per a crear una sensació general de benestar a l’associació

PRODUCTIVITAT | Un espai de treball més verd i sostenible impulsa de manera natural a l’equip de l’associació cap a un major rendiment del treball mentre que les oficines tradicionals afecten de manera negativa a la nostra forma de treballar. FUTUR | L’oficina sostenible camina en la direcció que ha de caminar necessàriament la societat, és a dir, cap a un desenvolupament sostenibleUNITAT | Este tipus d’iniciatives aconsegueix implicar a l’equip i generar un sentiment de pertinença i d’unitat a un mateix projecte que es preocupa pel seu benestar. ODS | Possibilita alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, com el 8. Treball Decent i Creixement Econòmic; el 12. Producció i Consum Responsables o el 13. Acció pel clima.

L’oficina sostenible és aplicable a tot tipus d’entitats públiques i privades.

Oficina Sostenible Fundació Horta Sud