Mobilitat Sostenible
La participació de les associacions és imprescindible per a fer de les ciutats un espai més agradable, amb menys tràfic, menys contaminació i respectuoses amb el mediambient

Per què apostar per la mobilitat sostenible?
No tenim planeta B
La contaminació atmosfèrica, acústica i els problemes de tràfic són un dels principals problemes de les ciutats modernes. Tenim en les nostres mans la possibilitat de canviar-ho!
Seguint el Llibre Verd sobre la mobilitat urbana de la Comissió Europea, caldria apostar per: 1) Unes ciutats amb circulació fluida, combatent la congestió amb la promoció de la marxa a peu i la bicicleta; 2) Unes ciutats més ecològiques, amb, per exemple, contractació pública ecològica; 3) Un transport urbà més intel·ligent i, per últim, 4) Un transport urbà accessible per a tots.
La contaminació implica una deterioració constant de la nostra salut i la de les generacions vinents.
22/09
El Dia Mundial sense cotxes se celebra des de 1987 el 22 de setembre de cada any
33.000
La contaminació atmosfèrica provoca 33.000 morts prematures en Espanya a l’any
300
En la nostra sang hi ha 300 substàncies químiques més que no tenien els nostres iaios
Tot són avantatges
Qualitat de vida de les generacions actuals i les vinents
MEDIAMBIENTAL | La reducció dels gasos contaminants que emeten els vehicles motoritzats ens permet viure en una atmosfera més neta. SALUT | Respirar aire pur i net redueix la possibilitat de desenvolupar malalties cardiovasculars o pulmonars. SOCIAL | L’aposta per la mobilitat sostenible a l’abast de tothom beneficia els col·lectius més vulnerables. ESTALVI | Els carburants tendiran a seguir augmentant de preu a causa de l’esgotament de les reserves petrolíferes. TRÀFIC | La reducció de cotxes als carrers permet uns desplaçaments més ràpids i redueix la contaminació acústica.
La reducció de gasos contaminants té un impacte directe en la nostra salut i en el nostre entorn.


Associacionisme i Mobilitat Sostenible
L’acció d’acudir al nostre lloc de treball, al centre d’estudis o al local de la nostra associació comporta una decisió: com acudir-hi? Ho fem amb transport públic? Caminant? Amb bicicleta? O agafem el cotxe? La mobilitat sostenible és clau per a mantindre les ciutats netes i les associacions tenim possibilitat de fomentar-la.
A continuació presentem algunes propostes pràctiques que les associacions podem incorporar en el nostre funcionament intern. Des de l’organització d’actes públics, fins a la possibilitat de sumar-se al Dia Mundial Sense Cotxes. Una nova manera d’entendre la mobilitat i els desplaçaments és possible. Les associacions hem de posar el nostre granet d’arena!
Què pot fer la teua associació?
Actes públics
Els actes públics tenen una gran capacitat d’influència en la consciència. Les conferències, els tallers formatius, els actes de presentació de llibres o de propostes, el lliurament d’alguna menció o premi… Les associacions tenen un gran ventall d’oportunitats per a mostrar la seua aposta per la mobilitat sostenible. Aquests actes poden crear sinergies amb altres associacions que treballen en el camp de la mobilitat sostenible.
Compartir cotxe
Són moltes les associacions i clubs esportius que tenen desplaçaments habituals i que necessiten d’un mitjà de transport per a realitzar-los. Compartir cotxe entre membres del col·lectiu i fer el viatge amb el menor nombre de vehicles possibles possibilita l’estalvi energètic i redueix l’emissió de gasos. A més permet un estalvi econòmic per a l’associació i els seus membres.
Per a les associacions grans com poden ser els clubs esportius o les bandes de música, una altra alternativa és la contractació del servei d’autobús. Compartint vehicle també es comparteixen històries i experiències. Per què no fer-ho?
Sumar-se al Dia Mundial Sense Cotxes
El Dia Mundial Sense Cotxes es celebra el 22 de setembre de cada any. En aquesta jornada es fa una crida a la ciutadania per a no fer ús del cotxe durant un dia i provar nous mitjans de desplaçament. Alguns ajuntaments, com el de València, han promocionat el transport públic durant tot el dia fent-lo gratuït.
Des de les associacions també podem unir-nos al Dia Sense Cotxes i reclamar ciutats i pobles més nets, que fomenten la mobilitat sostenible i que respecten el medi ambient.
Productes de Km 0
Comprar el material que l’associació necessita en tendes i comerços locals també pot ser una senzilla i eficaç alternativa de mobilitat sostenible. Estalviarem el desplaçament a centres comercials allunyats de la ciutat i fomentarem l’economia local.
Els aliments de km 0 també són una possibilitat en aquest sentit. Les associacions tenen el poder de comprar els seus productes amb una perspectiva mediambientalment sostenible i amb un mínim impacte al nostre entorn.
Teletreball i videoconferències
Tot i que no es tracta d’una mesura pròpiament de mobilitat sostenible, sinó de reducció de desplaçament, també pot contribuir a l’objectiu de respectar el medi ambient, baixar la contaminació acústica i el tràfic de les ciutats.
Algunes empreses ja treballen en aquesta direcció. Permeten als seus treballadors uns horaris més flexibles i treballar des de casa, retallant així els desplaçaments en cotxe i els gasos contaminants emesos. Les associacions que tenen plantilla de treballadors poden valorar aquesta opció, així com planificar algunes reunions online si els desplaçaments impliquen l’ús del cotxe individualment.
Fer ús del servei públic de bicicletes de lloguer
Alguns governs s’han sumat al canvi de la mobilitat sostenible i ofereixen serveis de bicicleta pública. Un sistema de bicicletes compartides que s’utilitzen de forma temporal, agafant una bicicleta en un punt i tornant-la en un altre diferent. A l’Horta Sud tenim l’opció de MIBISI. En algunes ciutats i comarques l’ús és gratuït i en altres s’ha de pagar una quota.
Tant a títol individual com des de la nostra associació podem fer ús d’elles i contribuir a la pacificació del tràfic de la nostra comarca.