Persones i entitats de l’Horta Sud escalfen motors de cara a la manifestació contra l’ampliació del port
En la xerrada, celebrada a la Casa de Cultura de Torrent, van intervenir-hi Josep Gavaldà, de Per l’Horta, i David Adrià, de Joventut pel Clima

Persones i entitats de l’Horta Sud donen suport a la mobilització que tindrà lloc divendres dia 22 a les 18:30 h a la ciutat de València en contra del projecte d’ampliació de la part nord del port.
20 octubre 2021 – Unes quaranta persones i entitats de diversos punts de l’Horta Sud es van reunir en la vesprada de dilluns a la Casa de Cultura de Torrent per a parlar sobre les conseqüències que tindria, de tirar endavant, l’ampliació nord del port tant en la ciutat de València com a la seua àrea metropolitana.
La jornada, organitzada per la Comissió Ciutat-Port i el CSA La Llavor i amb la col·laboració de diverses entitats comarcals, i presentada per Concha Medina, del CSA La Llavor, es va dividir en dues parts. En la primera, David Adrià i Josep Gavaldà, de Joventut pel Clima i Per l’Horta respectivament, van fer un repàs a l’estat actual del projecte d’ampliació, a la situació climàtica global i a les conseqüències d’aquestes actuacions. Posteriorment, es va obrir un debat entre totes les persones assistents on es van posar sobre la taula, entre altres, qüestions com la necessitat de potenciar el corredor mediterrani sense crear noves infraestructures que afecten mediambientalment o la incertesa que genera el projecte d’ampliació del port, que no contempla una anàlisi de riscos i no té en compte qüestions com l’encariment dels combustibles fòssils que poden afectar a la viabilitat fins i tot macroeconòmica de l’ampliació.

“El canvi climàtic no fa distinció entre pobles i comarques”
La crisi climàtica moltes vegades és vista únicament com un problema ambiental, però no és així. David Adrià, membre de Joventut pel Clima – Fridays for Future, va emmarcar en el context global el projecte d’ampliació de la part nord del port de València i va posar sobre la taula la importància de tractar la crisi climàtica com “una crisi multifacètica” amb implicacions ambientals “però també polítiques, socials i econòmiques”.
Tan és així que, destaca, fins i tot grans multinacionals plenament immerses en la lògica capitalista com Coca-Cola estan havent de replantejar els dissenys dels seus productes i la seua distribució a conseqüència de l’augment del preu de certs materials.
Per tot açò, Adrià defensa que l’àrea metropolitana no pot quedar al marge d’una decisió tan important com és l’ampliació del port de València, ja que les conseqüències de l’ampliació afectaran de forma clara a tota la ciutadania, i “el canvi climàtic no fa distinció entre pobles i comarques”.
En aquest sentit, per Adrià és molt valuós el paper que està jugant la Comissió Ciutat-Port, defensant una transició ecològica socialment justa, treballant per reduir la petjada ecològica i, sobretot, lluitant contra el canvi climàtic des d’una perspectiva integral.
“Els beneficis que contempla el projecte són més que qüestionables”
Més enllà de les contradiccions que genera el projecte d’ampliació del port amb els projectes de desenvolupament sostenible marcats, entre altres, en els ODS o l’Agenda Urbana 2030, tampoc queden clars els beneficis macroeconòmics i microeconòmics que generaria aquesta ampliació.
Com explica Josep Gavaldà, membre de Per l’Horta, el projecte preveu passar anualment d’aproximadament cinc milions de TEU a dotze milions de TEU en el port de València. Els TEU fan referència al nombre de contenidors que transporten els vaixells de mercaderies. Actualment, però, d’aquests cinc milions de TEU “més d’una quarta part van buits”, i la gran majoria “estan desconnectats del teixit productiu local” perquè només utilitzen el port de València per a fer transbord.
A més, segons Gavaldà, l’ampliació implicarà augmentar el nombre de creuers que arriben a la ciutat, encara que “arreu s’ha demostrat que l’aposta pels creuers és perjudicial per al dia a dia i la vida de la població del territori”, i suprimir fins a cinc-cents llocs de treball d’estibadors, ja que l’empresa contractant, MSC, “invertirà en robotització”.
Des de la Comissió Ciutat-Port, han valorat els costos externs de l’ampliació en un mínim de sis milions d’euros, més els costos econòmics directes, ambientals, socials i polítics d’haver de duplicar les infraestructures. Hui en dia, aproximadament 6.000 camions transiten cada dia pel port de València, xifra que hi hauria de, com a mínim, duplicar-se després de l’ampliació. Açò faria inviable l’absorció de la major part del trànsit per la V-30, com passa ara, i obligaria a duplicar la infraestructura.
També serien plenament reals les amenaces ambientals a parcs naturals com l’Albufera i al Saler. Per açò, conclou Gavaldà: “Quin preu té la destrucció d’espais com l’Albufera o el Saler?”.
Una crida a la mobilització!
La Comissió Ciutat-Port, juntament amb Joventut pel Clima – Fridays for Future, han organitzat una manifestació unitària en contra de l’ampliació del port de València per al pròxim divendres dia 22 d’octubre. La manifestació tindrà lloc a València i començarà a les 18:30 h al passeig de l’Albereda, entre el pont de les flors i el pont d’Aragó.
La mobilització tindrà com a objectiu principal conscienciar i fer força contra la proposta d’ampliació projectada, que no s’adequa als temps d’emergència climàtica com l’actual. Des dels col·lectius que integren la Comissió Ciutat-Port, però, no només és protesta, sinó que també plantegen propostes per a avançar econòmicament, políticament, ambientalment i socialment a la vegada: gastar els diners públics en inversions que maximitzen el treball generat per euro invertit i que generen costos externs positius. Entre altres propostes, estaria el reverdiment de les ciutats i l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic, connectant el riu amb l’Albufera o impulsant l’anell verd metropolità.