El voluntariat ‘Inspira’t’ forma sis nous experts en matèria mediambiental
El projecte, premiat en els Premis Interassociatius 2020, va posar fi el passat dissabte 31 d’octubre amb l’entrega de diplomes a l’alumnat

‘Inspira’t’, nascut l’any 2013, és un projecte presentat pel Patronato Intermunicipal Francisco Esteve (PIFE), el Proyecto Empar, Plena Inclusión C.V i Fundación Limne, que va ser una de les iniciatives premiades en els Projectes Interassociatius 2020 i que té com a finalitat sensibilitzar i formar a persones amb diversitat intel·lectual com a experts en voluntariat mediambiental
5 novembre 2020 – Els i les alumnes participants en l’Equip Inspira’t van tancar una nova edició del curs de voluntariat mediambiental per convertir-se en experts en aquesta matèria. L’acte de clausura es va celebrar el passat dissabte 31 d’octubre al Centre d’Interpretació de la Naturalesa (CIN) de Quart de Poblet, on els i les participants que van finalitzar amb èxit la formació van rebre el diploma que els acredita com a experts mediambientals.
El projecte, presentat per Patronato Intermunicipal Francisco Esteve (PIFE), Proyecto Empar, Plena Inclusión C.V. i Fundación Limne, forma part de les iniciatives premiades en els Projectes Interassociatius 2020 i té com a finalitat formar a persones amb diversitat intel·lectual en matèria mediambiental. Tot i així, el projecte va més enllà d’això i pretén ser un projecte de ciutadania que té, a més, com a finalitat que els educadors i educadores mediambientals amb discapacitat intel·lectual formats en el marc d’Inspira’t es converteixin, també, en formadors i formadores d’altres persones joves amb discapacitat intel·lectual i interessades en convertir-se en voluntaris i voluntàries mediambientals.

Combinant formació i voluntariat
Un dels principals èxits d’Inspira’t és la seua aposta metodològica, que combina de forma molt equilibrada la formació i les activitats de voluntariat, permetent que el contingut après en la formació es pugui posar en pràctica en l’acció de voluntariat.
Concretament, la formació i voluntariat de l’Equip Inspira’t d’aquest any, que ha permès convertir a sis alumnes en experts mediambientals s’ha dividit en cinc objectius i temàtiques concretes: la biodiversitat, el canvi climàtic, els residus, l’aigua i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així mateix, es va realitzar una sessió sobre el voluntariat ambiental i la seva importància.

Un projecte compromés amb els ODS
Un dels objectius principals del curs, segons els promotors del mateix, eren “plantar la llavor de l’interès i la preocupació per l’entorn i el medi ambient entre els joves amb discapacitat intel·lectual participants del mateix, per tal que es converteixin en agents actius dins del seu municipi i siguin capaços de passar a l’acció i promoure canvis que millorin les condicions de vida de la ciutadania i de l’entorn”.
A més, es tracta d’un projecte clarament compromés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En concret, s’emmarca en sis dels ODS:
- Igualtat de gènere, aplicant criteris de paritat tant entre l’alumnat com entre el professorat.
- Treball decent i creixement econòmic, proporcionant oportunitats de formació i millores d’ocupabitat, digna i ètica, a les persones amb diversitat intel·lectual.
- Reducció de les desigualtats, situant a les persones amb diversitat intel·lectual com a agents de canvi, amb un rol actiu dins de la seua comunitat.
- Ciutats i comunitats sostenibles, intentant aconseguir entorns urbans més inclusius, resilients i sostenibles.
- Acció pel clima, implementant accions que redueixin l’impacte ambiental en els entorns pròxims i fomentant actituds i hàbits respectuosos amb el medi ambient.
- Aliances per assolir els objectius, cooperant i generant aliances.