7 propostes per a impulsar la transició energètica de l’Horta Sud
Una proposta de la cooperativa AeioLuz en el marc del Pacte Horta Sud.

Aprendre, ser eficients i traure partit de les energies renovables en l’àmbit local marcarà la diferència en la transició cap a un nou model energètic. Un model que es vertebre entorn de la sostenibilitat del planeta i la utilització justa dels recursos per part de les persones que l’habitem. En el marc del Pacte Horta Sud, la cooperativa AeioLuz presenta 7 propostes concretes per a impulsar la transició energètica de la comarca.
17 Juny 2020 – A més de ser un bé imprescindible, l’energia també és un dels vectors clau que determina l’evolució de les nostres comunitats, per això és molt important conéixer i alfabetitzar-se en els seus usos i gestió. És essencial que les persones tinguem un accés just a l’energia perquè cobrisca les nostres necessitats bàsiques i ens permeta viure dignament. Ha arribat l’hora que l’energia deixe de ser una moneda de canvi per part d’un reduït nombre d’empreses.
En aquest marc, AeioLuz, una cooperativa de l’Horta Sud que treballa en temes d’educació energètica, estalvi energètic, pobresa energètica i autoconsum energètic, proposa les següents accions concretes:
1. Formar a la ciutadania a temes d’energia i emergència climàtica
- Tallers presencials i en línia per a utilitzar de manera conscient els recursos del planeta que estan al nostre abast: com utilitzar l’energia de la forma més eficient possible, com utilitzar els electrodomèstics perquè gasten menys sense disminuir les seues prestacions, com produir la nostra energia, com compartir-la i, a conseqüència de tot l’anterior, com estalviar en les nostres factures.
- Creació d’oficines d’atenció ciutadana perquè cada persona puga rebre una atenció personalitzada que s’adapte a la seua situació particular.
- Plans de formació transversal en col·legis perquè tant l’alumnat com la comunitat educativa en general es consciencie i aprenga una altra manera de cobrir les nostres necessitats energètiques.
Per tant, caldrà projectar plans específics per als nostres tres principals usos energètics: l’alimentació, l’habitabilitat i el transport.
2. Fomentar l’alimentació sana i responsable
La comarca de l’Horta Sud té grans possibilitats de producció agrícola de proximitat. Aquesta producció local genera ocupació i redueix de forma molt important la petjada ecològica del que mengem.
- Serà important racionalitzar l’ús de la terra a través d’horts urbans, bancs de terra o altres fórmules similars.
- Promocionar els grups de consum, la tira de comptar local i els mercats de proximitat seran de vital importància per a millorar la nostra relació amb l’alimentació, al mateix temps que es promou el desenvolupament digne del teixit productiu, amb ocupació reconeguda i de qualitat.
3. Millorar l’habitabilitat dels nostres habitatges
Durant el confinament s’ha posat en relleu la importància de mantenir les nostres llars en les millors condicions per poder viure dignament.
- Plans de rehabilitació. Encara que existeixen plans autonòmics que ja ho contemplen, serà fonamental en l’àmbit local considerar la rehabilitació en casos d’especial necessitat, així com al parc d’habitatge social, que ha d’augmentar en qualsevol cas.
4. Reduir les nostres necessitats energètiques
- Campanyes de renovació d’electrodomèstics i dispositius electrònics antics i obsolets quan siga necessari.
- Campanyes i plans d’ajuda per a unificar fonts d’energia passant del gas a l’electricitat en els usos que siga convenient
5. Produir i compartir la nostra energia
Amb la producció de la nostra pròpia energia tot són avantatges: la instal·lació és molt senzilla, ens permet estalviar i, a més, evitem l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.
- Ajustar ordenances i reglaments per a facilitar al màxim la instal·lació d’energies renovables en les llars i en petites empreses del municipi, així com en els polígons industrials. La generació distribuïda també ens permet estalviar energia.
- Fomentar l’ús d’energies renovables, especialment la fotovoltaica, mitjançant l’adequació de bonificacions en impostos, com el de béns immobles, el ICIO o qualsevol altra forma d’aplicació fàcil i directa.
- Promocionar i afavorir les instal·lacions col·lectives perquè són les més interessants en l’àmbit d’eficiència i aprofitament dels recursos. Ara ens sembla alguna cosa raríssima, però prompte hauria de ser tan comú en una comunitat de propietaris com la instal·lació d’un ascensor. Atenció a les Comunitats Energètiques Locals, que prompte han d’estar regulades una vegada transposades les directives europees vigents.
6. Millorar la nostra mobilitat
- Promoure el comerç de proximitat afavoreix l’ocupació local i dinamitza els nostres barris. A més, la compra de barri també fa innecessaris els desplaçaments a centres comercials que es troben lluny dels nostres municipis.
- Promocionar l’ús compartit de vehicles a través de plataformes virtuals en les quals es puguen posar en comú els desplaçaments dels veïns i veïnes, millorant així l’eficiència dels desplaçaments.
- Afavorir la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Tant en el cas dels vehicles públics, la qual cosa impulsaria la renovació dels parcs mòbils municipals, com en el cas dels privats, per a així anar substituint progressivament els vehicles de combustió. Millor encara si es tracta de punts de càrrega per a vehicles compartits.
7. Garantir el dret a l’energia: que ningú es quede arrere
És fonamental donar resposta a les necessitats de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat. En un context tan advers com l’actual, és imprescindible posar en marxa eines perquè ningú es quede arrere.
- Potenciar els serveis socials dels nostres municipis per a la detecció precoç de situacions de vulnerabilitat energètica, la qual cosa permetria contribuir a millorar la vida en moltes llars.
- Generar espais d’integració social per a apoderar a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu que es facen responsables de les seues circumstàncies energètiques.
En definitiva, del que es tracta és d’avançar cap a un nou paradigma en el qual siguem capaços de produir la nostra pròpia energia en les nostres llars. Per a aprofitar al màxim aquestes instal·lacions és clau que ho fem en companyia d’altres persones, només així podrem construir comunitats resilients per a fer realitat la vida sostenible que necessitem.
Recordem, l’energia més barata i la que menys contamina és la que no utilitzem.