L’Associació Veïnal de Torrefiel i Lloc de Vida-Buscant Alternatives reben les ajudes interassociatives
El projecte veïnal té per objectiu promoure la col·laboració entre associacions del barri, mentre que el de Lloc de Vida-Buscant Alternatives treballa per a acompanyar i integrar a dones migrants

‘Haciendo Camino’ és un projecte realitzat per Lloc de Vida – Buscant Alternatives i Servicio Jesuita a Migrantes, dotat amb una ajuda de 1.500€ en les 27es Ajudes a #ProjectesInterassociatius atorgades per Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i la Fundació Horta Sud. Per la seua banda, ‘Cohesión a través de la innovación digital’ és un projecte impulsat per l’Associació Veïnal de Torrefiel i dotat amb una ajuda de 2.000€.
12 abril 2021 – Les entregues de les ajudes a projectes interassociatius no paren. En les darreres setmanes, la Fundació Horta Sud, Caixa Popular i Grupo Ugarte Automoción han fet entrega de dues ajudes més. Fa dues setmanes es va fer entrega del diploma i es va oficialitzar l’ajuda amb la firma del conveni a Lloc de Vida-Buscant Alternatives, en una visita a la seu de l’entitat situada a Burjassot. D’altra banda, la setmana passada es va fer al mateix a la seu de l’Associació de Veïns de Torrefiel, una altra de les entitats beneficiàries de la 27a Edició d’Ajudes a Projectes Interassociatius.
‘Fent camí’ contra l’exclusió social
El projecte ‘Haciendo camino’, presentat per Lloc de Vida – Buscant Alternatives i el Servicio Jesuita a Migrantes, neix amb un objectiu clar: atendre les necessitats bàsiques de les dones que hi van, amb la finalitat que es puguen integrar de forma correcta a la societat. Treballant conjuntament, les dues associacions posen l’èmfasi en l’ajuda a les dones migrants, persones que pateixen una doble discriminació estructural per la seua condició, tot i que també treballen per integrar a dones no migrants.
Per fer-ho, configuren itineraris personalitzats per a cadascuna de les dones que hi van, que s’articulen a través de huit mòduls diferents de formació i que permeten que cadascuna de les dones que hi van puga desenvolupar-se en els àmbits que desitge. I ho fan exigint tant sols un compromís per part de les usuàries: que assisteixen a almenys cinc dels huit mòduls formatius.
Les dificultats de la integració social
Des de Lloc de Vida – Buscant Alternatives i el Servicio Jesuita a Migrantes tenen clar que la integració al mercat laboral de dones migrants no és senzilla, però també que aquesta integració no significa que s’acaben els problemes de les usuàries. En aquests moments, s’estan centrant en oferir sortides laborals en el treball domèstic i en les cures de persones majors, però destaquen que moltes de les dones que hi assisteixen venien, en els seus països d’origen, d’altres camps, i treballen per poder ampliar les sortides ofertades. Així mateix, des d’aquestes associacions posen gran èmfasi en el seguiment de les dones una vegada integrades al mercat laboral: “hi ha una relació i un seguiment tant per conéixer com està evolucionant a l’empresa com per saber la seua situació, quin tracte rep, si es respecten els seus drets, etc.”. A més, moltes de les dones que han passat per Lloc de Vida – Buscant Alternatives i el Servicio Jesuita a Migrantes han tingut clar, una vegada finalitzada la seua etapa com a usuàries, que en volien ser col·laboradores.

Moviment veïnal com a espai aglutinador
L’Associació Veïnal de Torrefiel, activa des de fa més de cinc dècades, s’ha convertit en un espai aglutinador del teixit associatiu d’aquest barri situat en la ciutat de València. Amb més de tres-centes persones associades, aquesta associació veïnal treballa per detectar les necessitats i problemàtiques del barri, debatre-les i buscar respostes conjuntes que permeten millorar la vida dels seus ciutadans i ciutadanes.
Treball des de la cohesió digital
El projecte ‘Cohesión a través de la innovación digital’, presentat per aquesta associació veïnal, té per objectiu promoure la col·laboració entre associacions i institucions del barri de Torrefiel i desenvolupar accions que potencien els Objectius de l’Agenda Urbana 2030. Per fer-ho, impulsaran tres accions principals: una reunió per a coordinar i concretar les tasques, una campanya de sensibilització sobre l’Agenda Urbana 2030 mitjançant un taller dinàmic en l’associació veïnal per als veïns i veïnes del barri i, finalment, una recollida de dades i realització d’una memòria del projecte.