Torrent en pictogrames: una eina per facilitar la vida diària de les persones amb diversitat
Set associacions de la capital de l’Horta Sud s’han unit per treballar conjuntament per fer possible una ciutat més inclusiva

Set associacions de Torrent s’han unit per convertir la capital de l’Horta Sud en una ciutat més accessible i inclusiva. Aquest projecte, ha estat un dels onze projectes subvencionats en la 28a edició de les ajudes per a projectes que canvien el món que atorguen Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i Fundació Horta Sud.
21 març 2022 – Moltes vegades no som suficientment conscients, com a societat, de les dificultats que es troba una part de la població per dur a terme les accions quotidianes. Anar passejant pel carrer i detectar i diferenciar un supermercat, una entitat bancària o una ferreteria ens és, molt sovint, gairebé intuitiu. Però no és així per a tothom, i els motius d’aquesta dificultat afegida poden ser molts. Alguns d’ells es poden solucionar -o si més no minimitzar- a través de pictogrames, uns suports visuals que permeten a persones que no són verbals o a les que a nivell conductual els costa fixar-se saber què es fa en un establiment.
Amb la idea de fer més fàcil la vida diària en persones amb diversitat funcional a través dels suports visuals s’han unit set associacions de Torrent. Asociación Neurodes, ADISTO, ASIDIT, Corazones Abiertos, Solidaritat Torrent, Centre Ocupacional Tomas d’Osma (Alcer Turia), Centre Ocupacional Espurnes (Espurna) i Centre Ocupacional Habilitari (ABD) treballen unides per omplir Torrent de pictogrames i fer-la, així, una ciutat més inclusiva.

Un llenguatge universal
La decisió d’aquestes set associacions d’utilitzar pictogrames per aconseguir facilitar la vida diària de les persones no és aleatòria. A diferència dels símbols, els pictogrames pretenen ser un llenguatge universal estable. Com qualsevol llenguatge, pot evolucionar, però més que en el que ja existeix, en el que encara està per venir. Com a element unificat, un pictograma estableix una significació icònica que es pot utilitzar en diferents punts geogràfics, més enllà de la tradició cultural o l’idioma.
Aquesta unificació, que a Espanya es produeix a través d’ARASAAC, fa més senzill el procés de facilitar la vida diària de la ciutadania que utilitza els pictogrames per comprendre millor el context que els envolta. Encara que açò, val a dir, obliga a les persones de les associacions a pintar-los com està establert, sense espai per a la creativitat. Un fre per un bé compartit, per una major facilitat d’inclusió.

La necessitat de conscienciar
En totes les àrees de la vida diària hi ha entrebancs per a moltes persones que són evitables. En la immensa majoria dels casos, els entrebancs sorgeixen o persisteixen per desconeixement de les persones que hi ha a l’altra banda de l’entrebanc. Per aquest motiu, les associacions del projecte consideren que no n’hi ha suficient en anar als comerços i posar els pictogrames i adjuntar un xicotet fullet; “també cal que hi haja un poc d’empatia, de posar-se al nostre lloc”. Amb aquesta premissa, intentaran que siguen els mateixos usuaris que després faran ús d’aquesta utilitat els que facen l’explicació als establiments.
Des d’ASIDIT, associació de discapacitats físics de Torrent participant en el projecte, reflecteixen amb dos exemples de situacions que s’han trobat la necessitat de conscienciar i que la societat augmente la seua empatia. Un, el de no poder entrar a tendes de roba al no estar adaptades, i que li digueren a la persona amb cadira de rodes que li treien la roba per provar-se-la a fora. L’altra, de trobar-se amb serveis més complexos, com clíniques dentals o de fisioteràpia, que requereixen l’adaptació dels propis elements de treball, a priori totalment adaptats, però amb elements com ara el timbre fora de l’abast de les persones que han d’anar amb cadira de rodes.
Un projecte molt gran
‘Com facilitar la vida diària en persones amb diversitat funcional a través dels suports visuals’ és un projecte molt gran. Tan gran però, com la determinació de les set associacions que el conformen. La necessitat de pictogrames per facilitar la vida diària d’aquestes persones és transversal a totes les àrees, des de comerços, institucions, centres mèdics… I la necessitat de no sols repartir el pictograma, sinó d’explicar el projecte i el problema existent per a conscienciar a la ciutadania, fa obligatori haver de repartir establiment a establiment.
Per fer-ho possible, han definit els pictogrames en base a quatre àrees: alimentació (inclou supermercats, carnisseries, peixeteries, bars, restaurants…), serveis (bancs, tallers mecànics, estancs, ferreteries, papereries, jugueteries, bassars, joieries…), cura personal i salut (clíniques sanitàries, dentistes, gimnassos, instal·lacions esportives, perruqueries…) i centres i institucions educatives i institucionals (escoles, instituts, ambulatoris, ajuntaments…). Un projecte molt gran però que, per sort, compta amb les sinergies de gran part del teixit associatiu de Torrent que treballa en prestar acció social a les famílies i als veïns i veïnes del municipi.