‘Creant llaços’ per afavorir la integració social
AFEM Torrent, AFPEM Horta Sud i ASOFA reben l’ajuda per a projectes que canvien el món, atorgada per Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i Fundació Horta Sud

‘Creant llaços, compartint il·lusions’ és un projecte impulsat per AFEM Torrent, amb la col·laboració d’AFPEM Horta Sud i ASOFA, que pretén contribuir a la integració de les persones amb malalties mentals, creant els vincles emocionals efectius per superar l’estigma social i l’autoestigma. Aquest projecte, ha estat un dels onze projectes subvencionats en la 28a edició de les ajudes per a projectes que canvien el món que atorguen Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i Fundació Horta Sud.
15 febrer 2022 – El passat 4 de febrer, Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i Fundació Horta Sud van fer entrega de l’ajuda per a projectes que canvien el món a AFEM Torrent. Concretament, l’associació que dóna suport psicosocial a persones amb problemes de salut mental, ha rebut una subvenció de 2.000 euros per al desenvolupament de ‘Creant llaços, compartint il·lusions’. Aquest projecte, d’integració de les persones amb malalties mentals, el desenvoluparan conjuntament amb AFPEM Horta Sud i ASOFA.
A través de ‘Creant llaços, compartint il·lusions’, les tres entitats de la comarca treballaran per l’empoderament de les persones afectades en la seua salut mental, així com la dels seus familiars. Des d’AFEM Torrent, consideren que és imprescindible aquest empoderament “perquè puguen afrontar i gestionar la vida diària”. Per açò, emprendran diverses accions que els posen al centre de la corresponsabilitat social i la participació.

Integració vinculada a l’entorn
Per poder afavorir el desenvolupament de les persones usuàries, ‘Creant llaços, compartint il·lusions’ treballarà de forma molt vinculada a l’entorn. A través de la conservació i la protecció del territori, el projecte impulsat per les tres entitats de l’Horta Sud treballarà en xarxa per fer protagonistes actives a les persones que hi participen.
Mitjançant la participació activa i la corresponsabilitat en el desenvolupament de les accions, les persones amb malalties mentals seran el centre del projecte. Així, pretenen trencar amb el caràcter moltes vegades caritatiu dels projectes d’integració que moltes vegades relega a aquestes persones a fer accions, però sense que siguen elles mateixes qui s’organitzen, ho gestionen conjuntament i ho desenvolupen.
Es tracta, en definitiva d’un projecte integral d’integració, “perquè són persones igual de capaces que la resta, però que moltes vegades no tenen les eines suficients per a desenvolupar-se”.
Superar l’estigma social, superar l’autoestigma
Aquesta manca d’eines personals és el què fa que, sovint, les persones amb malalties mentals no sols hagen de lluitar per superar l’estigma social, sinó també el propi autoestigma. “Quan et rel·leguen a una posició social determinada, t’acabes creient que hi pertanys”. Així, asseguren des d’AFEM, “cal treballar no només perquè la societat veja que les persones amb malalties mentals són la majoria de vegades tant o més vàlids que la resta, sinó també perquè ho vegen elles mateixes”.
Des de l’entitat torrentina, afegeixen també que aquest empoderament que permet lluitar contra l’autoestigma de les persones amb malalties mentals no només té implicacions en elles mateixes: “també fan possible que s’enforteixen els vincles afectius, i que puguen, per tant, desenvolupar de forma sana les relacions personals, familiars i socials”.
Un projecte per avançar en l’Agenda Urbana 2030
El projecte interassociatiu ‘Creant llaços, compartint il·lusions’ és un projecte que vincula les seues accions al compliment de l’Agenda Urbana 2030 i els ODS. Concretament, el projecte es relaciona amb dos dels objectius estratègics de l’Agenda Urbana. ‘Creant llaços, compartint il·lusions’ és un projecte que treballa en l’atenció socio-familiar en el marc de la salut mental, fomentant la cohesió social i la cerca de l’equitat (Objectiu Estratègic nº 6 de l’Agenda Urbana). Així mateix, vincula la salut mental amb la conservació i protecció del territori, fomentant el compliment de l’Objectiu Estratègic n1 1 de la mateixa Agenda Urbana.