La mobilitat sostenible com a eina per a posar fre a la COVID-19
La mobilitat sostenible i l’ús de la bicicleta són eines claus en la reconstrucció de la comarca de l’Horta Sud després de la crisi.

Aquesta primera proposta sobre mobilitat sostenible s’emmarca dins del #PacteHortaSud, una iniciativa impulsada per entitats ciutadanes, econòmiques i culturals de la comarca. Fins ara ja s’han adherit més de 250 persones i 65 entitats.
4 Maig 2020 – La mobilitat sostenible és una eina imprescindible per a fer de les nostres ciutats espais més agradables, amb menys tràfic, menys contaminació i més respectuoses amb el medi ambient. Amb l’objectiu d’establir les bases per a la reconstrucció de la comarca de l’Horta Sud, diverses entitats i col·lectius presentem la primera proposta sobre mobilitat sostenible. Aquesta proposta s’emmarca dins del #PacteHortaSud, una iniciativa impulsada per entitats ciutadanes, econòmiques i culturals de la comarca. Fins ara ja s’han adherit més de 250 persones i 65 entitats. Totes les noves propostes s’enviaran a la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud i a tots els ajuntaments de la comarca.
La greu crisi sanitària del coronavirus està obligant a realitzar canvis dràstics i de caràcter urgent en la mobilitat urbana i metropolitana, amb reduccions en el nombre de desplaçaments i amb nous criteris de distanciament físic per a garantir la salut de les persones. Això implica un nou paradigma a considerar en la gestió de la mobilitat en els pròxims mesos i anys. Aquests canvis s’estan executant en la resta dels països d’Europa, i altres ciutats de l’Estat, i posen el focus a afavorir els trajectes per als vianants i amb bicicleta. El Govern d’Espanya, ha anunciat que té intenció d’executar un pla per a facilitar l’ús i posicionar la bicicleta com el vehicle més segur per a respectar la distància social per a combatre la COVID-19. El mateix Ministeri de Sanitat recomana els desplaçaments caminant o amb bicicleta, com els mitjans que millor garanteixen el distanciament interpersonal recomanat.
D’altra banda, els últims estudis científics d’universitats com Harvard, Aarhus, Siena o Bolonya demostren una clara relació entre la contaminació ambiental i la propagació de la malaltia. És necessari recordar, que en dues zones amb alts índex de contaminació com són Madrid i Llombardia, l’impacte de la malaltia ha sigut significativament major que en altres territoris amb menors índexs de contaminació. És per això que una vegada més, constreny afavorir els desplaçaments sostenibles per a cuidar de la nostra salut i protegir-nos de possibles rebrots de la COVID-19.
Davant l’arribada de la fi de l’estat d’alarma, i l’inici de la desescalada, és necessari per part de la Mancomunitat i els Ajuntaments de l’Horta Sud, prendre mesures urgents que garantisquen la seguretat i la salut en els desplaçaments de les veïnes i els veïns de la comarca.
UNA PROPOSTA QUE NAIX DEL TEIXIT ASSOCIATIU
Aquestes mesures són una adaptació de les propostes plantejades per la Red de Ciudades por la Bicicleta, la Coordinadora ConBici i el Col·lectiu Soterranya.