Més de 100 joves reclamen accions per a fer front a l’emergència climàtica a l’Horta Sud
Èxit d’assistència en la jornada ‘Què podem fer per a salvar el planeta?’, organitzada per Escola de Ciutadania el dissabte 28 de setembre a Manises.

L’última activitat organitzada per Escola de Ciutadania s’ha tancat amb un èxit d’assistència. Més de 100 persones, en la seua majoria representants d’associacions juvenils, federacions d’alumnes i entitats sense ànim de lucre de la comarca de l’Horta Sud, van participar aquest dissabte 28 de setembre en la jornada ‘Què podem fer per a salvar el planeta?’, celebrada en la seu de la Fundación Movimiento Ciudadano a Manises.
1 Octubre 2018 – La setmana passada es van celebrar a tot el món mobilitzacions liderades per associacions juvenils per a exigir mesures urgents per a frenar els efectes del canvi climàtic. L’acte central va ser la Vaga Mundial pel Clima el divendres 27 de setembre, una protesta que va aglutinar a milers de joves i associacions de la societat civil. La jornada de Escola de Ciutadania ‘Què podem fer per a salvar el planeta?’, el dissabte passat a Manises, va reunir a més de 100 joves que formen part d’una vintena d’associacions i entitats sense ànim de lucre de la comarca de l’Horta Sud.
La jornada va arrancar amb la lectura del manifest signat per Fridays for Future Espanya i Joventut pel Clima Espanya. A continuació va intervenir Sera Huertas, Tècnic d’educació ambiental del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) i del col·lectiu #EA26, qui va abordar els principals reptes que planteja l’actual crisi climàtica. Per a Huertas, una declaració d’emergència climàtica per part de les administracions públiques només té sentit si s’acompanya d’una estratègia en el temps que integre mesures concretes. “Cal estar connectats i informats perquè el canvi climàtic som nosaltres i és ara”, va alertar.
En aquesta mateixa línia, va recordar que les accions individuals multipliquen els seus efectes quan ens agrupem en col·lectius més nombrosos i organitzats. “El mercat i el carro de la compra són una arma molt poderosa contra el canvi climàtic”, va afirmar, al mateix temps que també va advocar perquè, de les tres erres ecològiques (reutilitzar, reduir i reciclar), la reducció del nostre consum es convertisca en una acció prioritària.
LES ACCIONS JUVENILS PASSEN A L’ACCIÓ
En la segona part de la jornada es van organitzar tallers pràctics en els que cadascuna de les entitats participants va elaborar un llistat amb mesures concretes per a fer front a l’emergència climàtica des de les mateixes associacions. Cada associació juvenil es va comprometre a implementar en el si de les seues organitzacions les accions adoptades.
Les associacions juvenils participants en la jornada també van enviar un missatge d’atenció per als consistoris de la comarca de l’Horta Sud. Els joves van reclamar de les administracions públiques l’adopció de polítiques concretes que servisquen per a fer front a l’emergència climàtica. De la mateixa manera, les entitats participants també van anunciar que estaran vigilants a l’acció política, amb l’objectiu que les declaracions d’intencions no caiguen en sac trencat i es traduïsquen en accions concretes.
ESCOLA DE CIUTADANIA
Escola de Ciutadania és un projecte que es va iniciar l’any 2009 amb l’objectiu d’abordar des de la societat civil propostes per al canvi que permeten construir alternatives. En els últims anys s’han tractat temes com l’associacionisme, la participació ciutadana, el paper de la banca ètica, l’economia del bé comú, els reptes energètics o la importància dels serveis públics. Més de 1.500 persones han participat en les jornades i activitats organitzades en el marc de la Escola de Ciutadania.
En l’organització d’aquesta jornada han participat les següents entitats: Fundación Movimiento Ciudadano, Escola de Cases, Fundació Horta Sud, Federació de Cases de Joventut, Associació Impuls, Associació de Dones Antares, Associació de Veïns Sant Francesc, Esplais Valencians, Caixa Popular, Club Muntanya Manises i Federació d’Associació d’Estudiants (FADES).
AMB L’AGENDA 2030 I ELS ODS