La Fundació Horta Sud col·labora en l’elaboració de la Guia de Transparència per a Entitats no Lucratives de l’Ajuntament de València
La Guia forma part del Programa de Transparència per a Entitats no Lucratives impulsat per la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana. En l’elaboració de la guia han participat la Fundació Horta Sud i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un teixit associatiu que integra activament la transparència en el seu quefer quotidià implica la interiorització en les seues pràctiques de la transparència. És el germen d’unes pràctiques i exigències de transparència que fluïsquen de baix a dalt, de la ciutadania organitzada a les institucions públiques.
09 Juliol 2018 – Fomentar la cultura de la transparència no solament en l’àmbit de l’administració pública, sinó també en el de la societat civil organitzada. En aquest marc s’insereix la nova Guia de Transparència per a Entitats no Lucratives. Una iniciativa de la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València, que ha contat amb la col·laboració de la Fundació Horta Sud i el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’Ajuntament de València ha desenvolupat aquesta guia per a fomentar la transparència en les entitats sense ànim de lucre que mantenen col·laboracions amb les administracions públiques. Tot i això, se’n recomana també el compliment per a la resta de les entitats no lucratives. La guia fa un repàs pràctic dels supòsits en els quals les entitats estan subjectes a la normativa vigent en matèria de transparència. El document també explica els passos a seguir per a fer pública la informació de les entitats, així com els criteris de qualitat que cal respectar.
Les entitats no lucratives solen adoptar la forma jurídica d’associació, fundació, mutualitat o cooperativa i la seua fi social pot ser molt variada, des d’un club social, una ONG, una associació de consumidors, una associació ecologista fins a una associació d’antics/antigues alumnes. Tal com s’arreplega en la guia, “les associacions i entitats sense ànim de lucre representen un element clau en la cohesió social, en la participació en els assumptes públics, en la defensa dels drets de la ciutadania i en la construcció de xarxes d’inclusió i de solidaritat”.
La guia entén que la transparència no és un fi en si mateix, sinó que és un mitjà. Un mitjà per a generar confiança i garantia d’una gestió bona, eficaç i eficient. “La transparència és un valor que afavoreix la percepció externa i interna de l’entitat: tant les persones associades i voluntàries com la direcció, possibles donants, inversores o noves associades reben una imatge clara i positiva de l’entitat”.
ACCÉS I CONSULTA DE LA GUIA