El programa de suport a fundacions comunitàries de l’AEF, a Torrent
La Fundació Horta Sud rep la visita de diverses fundacions comunitàries d’arreu de l’Estat i internacionals i exposa el seu estudi de cas en el primer seminari presencial del programa

Serà Horta Sud 2030 naix d’un objectiu comú: reconstruir la comarca des del treball conjunt entre associacions, institucions i teixit empresarial. En el projecte, impulsat per associacions de la comarca, Fundació Horta Sud, Mancomunitat Horta Sud, Diputació de València i Caixa Popular, treballem per ampliar la xarxa de carrils bici, augmentar les zones verdes, enfortir el comerç local, compartir la responsabilitat política i aprofitar la intel·ligència col·lectiva.
20 setembre 2021 – Després d’un any de treball telemàtic, fundacions comunitàries i altres fundacions que estan treballant per esdevenir-ho que formen part de l’Asociación Española de Fundaciones (AEF), es van emplaçar presencialment en unes jornades-seminari de dos dies. La trobada va tenir lloc dimecres i dijous passat, 15 i 16 de setembre, i es va inaugurar a Torrent. Després del primer dia a la seu de la Fundació Horta Sud, els representants de les diverses fundacions es van desplaçar a Betxí, a la seu de la Fundació Novessendes.

Potenciar les fundacions comunitàries
El programa impulsat per l’Asociación Española de Fundaciones (AEF), associació amb més de 800 fundacions associades, té un objectiu clar: potenciar la creació de fundacions comunitàries arreu de l’Estat i enfortir les existents.
Per això, la primera visita presencial de les fundacions que integren el programa va ser a Torrent. L’AEF va elegir la Fundació Horta Sud per a explicar el seu estudi de cas, com a fundació comunitària més antiga de l’Estat. Per la directora de Relacions Internacionals i Fundacions Comunitàries de l’AEF, Rosa Gallego, la Fundació Horta Sud “és un exemple a seguir per a totes les fundacions, per “la seua història, recorregut i arrelament en el territori” i, per açò, “era un espai idoni per a iniciar els encontres presencials del programa”.
Visita al Museu i estudi de cas
La jornada de dimecres va començar amb un dinar de benvinguda amb totes les persones assistents en la jornada. A més de l’equip tècnic i el patronat de la Fundació Horta Sud, hi assistiren representants de l’AEF, la Fundació Cívica Oreneta del Vallès (Catalunya), Mas de Noguera (Castelló), Comunalia (Mèxic) i l’altra entitat amfitriona, la Fundació Novessendes.
Després del dinar, totes les assistents presencialment van gaudir d’una visita guiada pel Museu Comarcal de l’Horta Sud, a càrrec de la seua directora, Clara Pérez. Tot seguit va començar la jornada formativa com a tal, en la qual s’incorporaren, a més dels presents, representants de diverses fundacions que seguiren les jornades per via telemàtica.
En la primera sessió de la vesprada Julio Huerta, director de la Fundació Horta Sud, va fer un repàs a la història, els programes, el model de governança i les línies de futur de l’entitat.
ODS i viatge a Betxí
Per culminar la primera jornada, el consultor Adolfo Chautón va impartir una sessió tècnica per via telemàtica. L’expert en innovació territorial i emprendoria ciutadana va tractar la importància de “Comprendre les necessitats i oportunitats, impacte social, ODS i valors”. Entre altres aspectes, la ponència va constatar la necessitat que les fundacions treballen de forma alineada amb el compliment dels ODS.
El dia següent, l’activitat es va desplaçar de Torrent fins a Betxí. En la seu de la Fundació Novessendes, la jornada va començar igual com havia començat el dia anterior: amb l’exposició de cas de la fundació amfitriona.
Després del repàs històric a la fundació, des dels seus inicis fins als reptes de futur, va tenir lloc una ronda d’actualització dels grups fundadors. Finalment, es va realitzar una avaluació conjunta sobre l’estat del programa, teixint sinergies per a possibles intercanvis d’empoderament mutu.