Comença la celebració del 50 aniversari de la Fundació Horta Sud
Les activitats s’allargaran fins ben entrat 2023 i posaran en valor no sols el mig segle de l’entitat, sinó de tot el teixit associatiu

La Fundació Horta Sud compleix, el pròxim 3 de novembre, 50 anys i ho volem celebrar amb tots i totes vosaltres. Per aquest motiu, hem preparat diverses accions i activitats, perquè totes les persones que han fet possible la consolidació de l’entitat en aquest mig segle de vida hi puguen tenir lloc. Perquè els 50 anys de la Fundació Horta Sud no s’entendrien sense els 50 anys del moviment associatiu i, per això, la celebració ha de ser compartida.
28 octubre 2022 – El dijous dia 3 de novembre farà exactament 50 anys que es va constituir la Fundació Horta Sud. Una entitat que ha perdurat fins a dia de hui, encara que amb diversos canvis de nom. Primer, coneguda com a Instituto Pro-Desarrollo. Posteriorment, amb l’entrada a la dècada dels 90, com a Fundación para el Desarrollo Caixa Torrent. Ja en el nou segle, com a Fundación de la Comunitat Valenciana para el Desarrollo de l’Horta Sud. I a partir de 2007, amb la denominació actual: Fundació Horta Sud.
Malgrat els canvis de denominació, l’entitat ha mantingut intacta la seua finalitat: acompanyar i enfortir el moviment associatiu, element essencial per conformar una societat més justa i compromesa amb els drets humans i els valors democràtics.
Per aconseguir-ho, durant aquest mig segle ha treballat de forma independent, evitant injerències de tota índole en el desenvolupament de la seua activitat, i amb un principi bàsic: treballar mà a mà amb les associacions, responent i adaptant-se a les seues necessitats.

Mig segle de moviment associatiu, mig segle de Fundació Horta Sud
Cinquanta anys només se celebren una vegada, i per això des de la Fundació Horta Sud hem preparat un seguit d’activitats de reconeixement, memòria i mirada cap al futur. Unes activitats que pretenen interconnectar aquestes tres vessants donant veu a totes les parts actives, passades i presents, del movient associatiu del nostre País.
A continuació podeu trobar totes les activitats preparades, que combinen diferents formats i canals, amb la finalitat de fer la celebració extensiva a tots els públics.
Edició especial de la Revista Papers
L’edició número 84 de la Revista Papers és la primera de les accions de celebració del 50 aniversari de la Fundació Horta Sud i el moviment associatiu. En aquesta edició, hem passat de les huit pàgines habituals de la revista a vint, per poder copsar amb major profunditat el sentir del moviment associatiu.
La revista, que podeu llegir i descarregar directament des d’ací, inicia amb un article de la presidenta de l’entitat i directora de La Nostra Escola Comarcal, Imma López. Posteriorment, hi trobareu un reportatge sobre 50 anys de moviment associatiu on, malgrat no poder-se plasmar, per la seua immensitat, la totalitat d’històries associatives, es pretén reflectir la importància de l’associacionisme per avançar en la construcció de realitats millors. Les darreres pàgines de la revista contenten la programació de les activitats de la celebració i la veu dels expresidents de la Fundació i de les entitats col·laboradores.
Mirades Associatives: mig segle d’aprenentatges compartits
Cada persona pot transformar el món, i fer-ho des de l’àmbit d’actuació que més s’ajuste als seus interessos i possibilitats. Cada persona té mirada pròpia: una mirada més acadèmica, més militant, més festera, més social o més educativa… I és necessari conéixer-les totes per aprendre d’altres experiències i, sobretot, per afrontar el futur sense caure en els errors del passat. A més, moltes d’aquestes mirades són anònimes, i és pertinent posar en valor l’acció diària pel bé comú de persones que actuen per l’interés col·lectiu, sense esperar res a canvi.
Per tot açò, una altra de les accions de celebració és la posada en marxa de la campanya Mirades Associatives. Una campanya que recull, a través d’articles d’opinió, testimonis i històries de vida que ens permeten fer un repàs a la història de l’associacionisme.
Els articles es van començar a publicar a mitjans d’octubre i la seua publicació es dilatarà fins ben entrat 2023, i qualsevol persona o entitat que vulga pot enviar el seu article a comunicacio@fundaciohortasud.org.
Així mateix, en els pròxims mesos incorporarem també les Veus Associatives, pel que qualsevol persona o entitat que ho desitge pot enviar un àudio de WhatsApp amb la seua experiència o aprenentatges associatius al telèfon 601 28 07 28.
50 anys fent camí: un repàs a la història de l’entitat
El dijous 3 de novembre, coincidint amb el 50 aniversari exacte de la constitució de la Fundació Horta Sud, ens emplacem amb totes i tots a l’Auditori de Torrent per celebrar aquesta efemèride. L’acte de celebració, amb un marcat to de reconeixement i memòria, permetrà fer retrospectiva per plantejar com afrontem col·lectivament el futur.
L’acte començarà a les 18:30 h, amb la recepció i photocall, i està previst que s’allargue fins poc més de les huit de la vesprada. Posteriorment, hi haurà picaeta per retrobar-nos, xerrar i compartir opinions i experiències.
L’entrada és oberta, però per motius d’aforament és necessària inscripció prèvia. La inscripció la podeu realitzar o bé omplint el formulari que trobareu ací o bé telefonant a la Fundació Horta Sud, al telèfon 961 55 32 27.
Quatre parets i un sostre
Què seria dels nostres barris, pobles i ciutats sense la comunitat? De fet, podrien, sense la comunitat, considerar-se barris, pobles o ciutats? La comunitat es crea, s’articula i es vertebra de moltes maneres diferents, i una d’elles és la ràdio. Per açò, una altra acció que impulsem és ‘Quatre parets i un sostre’, un programa de ràdio on, a través de les ones, parlarem sobre la ràdio comunitària com a eina per afrontar els reptes de futur.
El programa, conduït per la periodista Mariví Martín, s’emetrà per la freqüència 89.4 de l’FM (Aldaia Ràdio) i a través del web aldaiaradio.com el dissabte 5 de novembre a les 19:00 h. Per fer-lo, s’ha comptat amb la col·laboració del personal tècnic d’Aldaia Ràdio, la Xarxa d’Emissores Locals Valencianes i amb diversos testimonis d’experiències de ràdio comunitària: Eloi Camps, autor del llibre ‘Història de les ràdios comunitàries en l’espai català de comunicació’, La Séquia de Benimaclet, OMC Ràdio de Villaverde (Madrid), Pilar Moreno, coordinadora de la Xarxa d’Emissores Locals Valencianes, i diverses persones vinculades amb projectes de ràdio comunitària a Amèrica Llatina.
Les victòries cal saber veure-les
La realitat televisada a vegades només mostra al moviment associatiu quan protesta. Però l’associacionisme és també proposta i, sobretot, victòries col·lectives i compartides. De fet, la major part dels avanços socials aconseguits en l’últim mig segle són fruit de l’acció col·lectiva.
Per fer visible aquesta realitat, a partir de 2023 (amb data encara a concretar, que us anunciarem pels diversos canals de la Fundació Horta Sud), el Centre del Carme de Cultura Contemporània acollirà l’exposició ‘Les victòries cal saber veure-les’, comissionada per l’historiador Jordi Serrano Blanquer; un viatge sensorial en el temps que permetrà a les persones visitants endinsar-se en algunes de les reivindicacions i victòries històriques de l’associacionisme en el nostre territori.

1972-2022. Crònica dels 50 anys de la Fundació Horta Sud
També en els primers mesos de 2023, amb data encara per determinar, tindrà lloc la presentació del llibre ‘1972-2022. Crònica dels 50 anys de la Fundació Horta Sud’.
Aquest llibre, escrit per l’historiador Francesc Martínez Sanchis deixarà constància de tota l’activitat de la Fundació Horta Sud, des de la seua constitució fins a dia de hui. En l’obra, es repassaran qüestions com l’evolució dels projectes de l’entitat, les aliances o les persones que n’han format part activa.