La Fundació entra a la direcció tècnica del programa estatal de Fundacions Comunitàries
El programa, integrat dins de l’Associació Espanyola de Fundacions, té com a objectius principals la creació de noves fundacions comunitàries i l’enfortiment de les existents

Les fundacions comunitàries tenen com a objectiu enfortir i articular la comunitat on treballen, canalitzant recursos i competències per a la resolució de necessitats i iniciatves d’interés comú en la comunitat.
13 d’octubre de 2023 – Amb la intenció de seguir treballant per enfortir la comunitat des d’una perspectiva glocal (acció local amb perspectiva global), des de la Fundació Horta Sud hem acceptat incorporar-nos a la direcció tècnica del programa estatal de fundacions comunitàries. Aquest programa, integrat en l’organigrama de la Asociación Española de Fundaciones, té com a objectiu consolidar i ampliar el moviment de fundacions comunitàries a l’Estat espanyol, com a agents catalitzadors vinculats al territori on actuen i en relació permanent amb tota la comunitat on operen: societat civil, institucions públiques, teixit empresarial i universitats.
Concretament, el director de la Fundació, Julio Huerta, pren el relleu d’Alejandro Hernández, director de la Fundación Maimona, en el càrrec de director tècnic d’aquest programa, que actualment aglutina a les nou fundacions comunitàries existents a l’Estat.
Què són les fundacions comunitàries?
Com es descriu a la pàgina de la Asociación Española de Fundaciones, les fundacions comunitàries “són organitzacions no lucratives la finalitat de les quals és enfortir i articular la comunitat en la qual treballen -localitats, comarques, xicotetes ciutats o barris- canalitzant recursos i competències per a la resolució de necessitats i iniciatives d’interés comú d’aquesta comunitat”.
A l’Estat espanyol, actualment hi ha nou fundacions comunitàries, tres d’elles al País Valencià: Fundació Cívica Novessendes, Fundació Comunitària La Nou i Fundació Horta Sud. Quatre se situen a Catalunya: Fundació Tot Raval, Fundació Cívica Oreneta del Vallés, Fundació Comunitària Vall de Camprodon i Fundació Comunitària Raimat Lleida. Les altres dues es troben una a Extremadura, la Fundación Maimona, i la darrera, constituida aquest mateix estiu, a Andalusia: Fundación Almería Tierra Abierta.
El nombre de fundacions comunitàries a l’Estat es troba encara a uns nivells baixos respecte altres països. De fet, al món hi ha actualment actives unes 2.000 fundacions comunitàries. No obstant, en els darrers anys el moviment de fundacions comunitàries a Espanya s’ha vertebrat i s’està ampliant, generant sinergies i potenciant la seua efectivitat en l’acció glocal.
Què caracteritza a una fundació comunitària?
Les fundacions comunitàries es diferencien de la resta de fundacions per les següents característiques:
- Contribueixen a millorar la vida de les persones en un àmbit geogràfic limitat localment i clarament definit.
- Fomenten la cohesió social de la comunitat, facilitant la identificació de necessitats, actius i oportunitats i treballant de manera conjunta amb les organitzacions de la comunitat.
- Promouen activament l’equitat i la construcció de capacitats socials i de capital social.
- Donen resposta a gran varietat de temes d’interés general amb un enfocament sistèmic i col·laboratiu, sense limitar-se a causes concretes.
- Brinden suport tant financer com no financer a entitats sense ànim de lucre del territori i a altres organitzacions o projectes que contribueixen al desenvolupament de la comunitat.
- Obtenen recursos (econòmics, coneixement, temps…) d’un ampli ventall de donants, principalment de la comunitat (persones, empreses, governs locals…).
- Ajuden a donants a assolir els seus objectius filantròpics i promouen activament la filantropia col·laborativa.
- Constitueixen dotacions i fons permanents i coneguts públicament, que permeten desplegar un flux estable i independent de recursos de la comunitat per a la comunihtat.
- Desenvolupen polítiques i pràctiques obertes i transparents en relació amb tots els aspectes de l’activitat, rendint comptes públicament.
- Són independents econòmicament i políticament, i són governades per un patronat ampli de persones que reflecteixen la diversitat sociocultural de la comunitat on operen.
Aquestes característiques s’aglutinen en el seu paper de: exercir un lideratge comunitari estratègic i inclusiu, aportar i canalitzar recursos, i crear fons patrimonials.
Més informació sobre les fundacions comunitàries a la web de la Asociación Española de Fundaciones.
Fes-te de la Fundació
La Fundació Horta Sud som una entitat independent que treballem des de fa cinquanta anys de la mà amb la comunitat de l’Horta Sud (moviment associatiu, institucions públiques i teixit empresarial) per a l’enfortiment de la mateixa comunitat. Per tal de seguir fent possible aquesta manera de fer, és important la implicació de totes i tots: aportant coneixement, temps, recursos econòmics… Per açò, et convidem a formar part de la Fundació Horta Sud: Amiga’t!