“Volem visibilitzar que a les falles també hi ha espai per la solidaritat”
La Falla Verge de l’Olivar d’Alaquàs impulsa cada any, des de 2015, projectes socials. L’arribada de la pandèmia els va fer replantejar l’activitat, però mai han parat les accions socials

A la Falla Verge de l’Olivar d’Alaquàs volen visibilitzar “l’altra banda de les falles”, la banda que “també viu en societat”. Ho fan impulsant projectes socials any rere any i, també, participant activament en els projectes socials impulsats per altres comissions falleres.
9 març 2022 – Ni la pandèmia ha pogut aturar les accions socials de les comissions falleres que en desenvolupen. És el cas de la Falla Verge de l’Olivar d’Alaquàs, que, “tot i no haver pogut desenvolupar un projecte social com a tal”, ha seguit realitzant accions solidàries adaptades a aquest context. Des de la comissió alaquasera tenen clar que volen “donar una altra versió de les falles, on la solidaritat també hi té cabuda”.
Fa ja set anys, en 2015, Susi Navarrete, membre de la falla, va presentar aquesta idea a la resta de l’entitat. Una proposta que des del principi va convèncer a part dels integrants, però que també tenia escèptics: “Quan vam començar alguns deien que açò no era el què tocava en una falla, però ara ja no només hi participen, sinó que també proposen accions i s’hi bolquen completament”. Des d’aquell 2015, la Falla Verge de l’Olivar compta amb una àrea de solidaritat en la seua organització.
Però la proposta no va eixir del no-res. Ja abans de 2015, la falla destinava els diners recaptats en el sopar de Nadal per a una entitat social. Per tant, “comptant que fem, com a mínim, deu activitats a l’any, amb un poc de planificació i treball podíem multiplicar per deu la nostra aportació a la societat”.
Des de 2015, han impulsat projectes socials de cooperació internacional, malalties rares, abandonament animal, lluita contra l’alzheimer o de conscienciació sobre viure amb un desfibrilador. Fins març de 2020, quan tot es va aturar i, com la resta de la societat, es van haver de reinventar.

Un març per tornar a començar
Un taller de reanimació pulmonar al Castell d’Alaquàs amb la col·laboració de protecció civil va ser l’última activitat que van poder organitzar en el marc del projecte social ‘Vivir con un DAI’. La pandèmia va obligar a deixar a la meitat el projecte. En aquell mes de març de 2020, ‘Vivir con un DAI’ va ser substituït per ‘Olivar seguim treballant’. Un projecte que ha tingut continuïtat fins hui en dia, i que manté el treball en xarxa amb finalitat social com a raó de ser.
La primera acció d’‘Olivar seguim treballant’ va ser donar tot el menjar que tenien al Casal, que ja estava preparat per l’arribada de la festa. “La meitat del menjar el vam donar a Càrites i l’altra meitat a Coronavirus amb Cor”. Després d’açò han vingut compres de joguets nous per a xiquets i xiquetes que no tindrien regals per les festes, replegades de llet infantil, d’oli, i d’aliments en general, repartiment de material escolar nou a xiquets i xiquetes sense recursos, neteges de parcs, replegada de menjar per a protectores d’animals, etc.
Aquestes activitats, a més, serveixen per dinamitzar el barri de l’Olivar: “les coses que fem arriben a tot el barri, no només a la gent fallera”. De fet, en l’última replegada de menjar per enviar a les protectores d’animals, durant les falles de setembre, hi va participar molta gent “que no sabíem ni qui eren”, cosa que “demostra que estem en la línia del què demana el barri”.
Una falla “que viu en societat”
Cada any, a la Falla Verge de l’Olivar, reben diverses propostes de col·laboració en projectes socials. Són les associacions, moltes vegades, les què acudeixen a ells per treballar en xarxa.
Per aquesta comissió, és important “visibilitzar que les falles són molt àmplies, i que hi cap tot”, ja que “la gent no sols hi ve a beure, també contribuïm a la societat”. Per açò, no sols participen activament en els projectes socials que impulsen, sinó també en els que organitzen altres comissions, i adapten les seues activitats a les necessitats que puguen tenir les associacions: “L’Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer de l’Horta Sud ens van dir que possiblement haurien de tancar perquè la gent s’havia donat de baixa durant la pandèmia i no ho podien mantenir. Vam organitzar una rifa i un rastrillo i els vam donar els diners que vam treure perquè pogueren seguir”.
Encara que aquesta aportació “segurament els donaria sols per dos o tres mesos més”, no tenen dubtes que, si seguís la mateixa situació, trobarien noves solucions “per seguir resistint”: “La gent de la falla respon quan fa falta. Moltes vegades no volen o no poden venir a l’activitat però compren igualment l’entrada o fan una aportació d’alguna altra forma per ajudar al projecte al què es dóna suport”.
A “l’Olivar” tenen clar que “la falla també viu en societat” i que les seues accions són importants per al desenvolupament de la comunitat, perquè “un poc, un altre poc i molts altres pocs, acaben fent molt”.
Única a Alaquàs, però no sola
La Falla Verge de l’Olivar és l’única de les onze comissions existents a Alaquàs amb projectes socials integrats en ella, però no està sola. De fet, la major part de les comissions falleres del municipi participen en les accions solidàries i els projectes socials organitzats per “l’Olivar”.
Saben, també, que moltes d’aquestes falles “volen fer projectes socials, però no tenen els mitjans necessaris”. I és que tirar endavant una àrea solidària com la seua “implica anar a les associacions, conéixer-les, treballar-hi… requereix molt temps”.
Més enllà de les comissions falleres, també col·laboren amb associacions d’altres tipus: “En el fons, totes busquem el mateix, dinamitzar i millorar el barri, el poble”. Per açò, la seua falla també va de compartir. Des de l’obertura del Casal a les associacions, fins a una cremà alternativa davant la residència de gent gran ubicada al mateix carrer Verge de l’Olivar, amb caixes i altres materials pintats per la gent major que està en la residència.
A la Falla Verge de l’Olivar van començar al 2015 amb la idea què la gent coneguera “l’altra banda de les falles”. Ara, set anys després, no sols han aconseguit que es conega aquesta altra part, sinó també que la ciutadania d’Alaquàs hi participe i l’enfortisca.
Altres notícies d’interés
L’arbre de la vida
Que 2014 siga conegut en la comissió com “l’any de l’arbre” no és casualitat. El monument d’aquell any, el què adopta la frase de Galeano, no és més que “un arbre xicotet i molt senzill, fet de llistons clavats que feien de branques, i els homes grisos de Momo al seu voltant que reflectien situacions quotidianes”. Des de la senzillesa, deien: “aquesta és la societat que tenim, plena de persones grises que estan ací perquè els toca, però que no aporten res”. I remataven “tots podem canviar-ho”.
El funcionament: “veniu aquí, porteu un quilo d’aliments i us donem una cinta de color (elaborada per Adisto) perquè hi afegiu el vostre desig i la tireu a l’arbre perquè es complisca”. Un projecte conformat per moltes petites accions durant tot l’any, que va recollir motxilles, material escolar, aliments, mantes, etc. Tot, en definitiva, el què les associacions demanaven.
Però hi ha un altre motiu que fa de 2014 “l’any de l’arbre”. Per primera vegada, la comissió va impulsar la reforestació proporcional a l’empremta ecològica ocasionada per la cremà, i també van fer vasos ecològics en la falla, treballant per “fer de la falla un model circular”. Des de llavors, cada any les institucions els passen el càlcul de l’empremta de CO2, els indiquen quines espècies plantar i reforesten a la Serra Perrenxisa. A més, des de l’any passat, reforesten juntament amb la Falla Nicolau Andreu i Adjecents, que s’ha sumat també a la iniciativa sostenible.