Al voltant de 100 persones han assistit a la jornada ‘La comunicació, una eina per a la transformació social’
La jornada ha reunit a representants d’associacions, federacions d’alumnes i entitats sense ànim de lucre de la comarca de l’Horta Sud.

Escola de ciutadania és un projecte que es va iniciar l’any 2009 amb l’objectiu d’abordar des de la societat civil propostes per al canvi que permeten construir alternatives. En els últims anys s’han tractat temes com l’associacionisme, la participació ciutadana, el paper de la banca ètica, l’economia del bé comú, els reptes energètics o la importància dels serveis públics. Més de 1.500 persones han participat en aquestes jornades i activitats.
02 Octubre 2018 – L’última activitat organitzada per Escola de ciutadania s’ha tancat amb un èxit d’assistència. Al voltant de 100 persones, en la seua majoria representants d’associacions, federacions d’alumnes i entitats sense ànim de lucre de la comarca de l’Horta Sud, han participat aquest dissabte 29 de setembre en la jornada ‘La comunicació, una eina per a la transformació social’, celebrada en la seu de la Fundación Movimiento Ciudadano a Manises.
CONFERÈNCIA DE DOLORS REIG
La primera part de la jornada es va estructurar al voltant de dues conferències. Dolors Reig, psicòloga social, consultora i directora del blog El caparazón, va centrar la seua intervenció en l’enorme potencial que tenen els nous canals de comunicació digital. Per a Reig, Internet i les xarxes socials es converteixen en “una eina d’apoderament” quan s’utilitzen per a “generar i transmetre contingut amb valors”. A més, Internet també “està trencant els límits entre generacions”, la qual cosa obri la porta a un nou “espai col·laboratiu” entre els majors i els més joves. Una sort de “volta a la plaça del poble”, en les seues pròpies paraules.
Dolors Reig també va subratllar la importància d’adaptar l’estil i el to de la comunicació als joves, especialment en el cas de xarxes com YouTube i Instagram. “Els joves són community managers naturals, ho porten en l’ADN”, d’ací la importància d’adoptar “noves narratives i competències” com la naturalitat, la participació i l’espontaneïtat. Dolors Reig també va fer una crida a favor de l’aprenentatge continu en Internet, ja que “la base del prejudici és el desconeixement”.
CONFERÈNCIA DE JOSÉ MARÍA REGALADO
A continuació va arribar el torn de José María Regalado, treballador social, consultor de comunicació i fundador de Inmersión TIC Academy, qui va advocar en la seua intervenció per fer “un ús conscient d’Internet i no deixar-se portar pel clic ràpid”. En aquesta línia, va alertar sobre el fenomen de ‘la burbuja de filtros’ que moltes plataformes estan encoratjant, consistent a “filtrar els continguts en funció de les preferències de l’audiència”, la qual cosa fa que “es reforcen les nostres creences”. En paraules de Regalado, “quan no enfrontes les teues opinions amb altres versions, difícilment pots fer un ús crític i reflexiu d’Internet”.
Regalado també va impartir els dos tallers pràctics que es van celebrar a la vesprada, centrats en la gestió de la identitat digital i en la difusió de bones pràctiques. A continuació podeu descarregar les dos presentacions (en format PDF i Prezi) que José Mª Regalado va utilitzar en la jornada.
ENTITATS ORGANITZADORES
En l’organització d’aquesta jornada han participat les següents entitats: Fundación Movimiento Ciudadano, Escola de Cases, Fundació Horta Sud, Federació de Cases de Joventut Associació Impuls, Associació de Dones Antares, Associació de Veïns Sant Francesc Esplais Valencians, Caixa Popular i Club Muntanya Manises.