“Som l’entitat financera de les associacions perquè tota la vida hem estat al costat d’elles”
Entrevista amb José María Company, Director de Negoci i Màrqueting de Caixa Popular.

10 Octubre 2018 – No tot es redueix a la maximització del benefici a curt termini o al repartiment de dividends entre l’accionariat. Existeix un model de banca en el qual els valors i el retorn social juguen un paper més important. Entitats financeres que persegueixen un creixement sostenible, centrat en les persones, en el territori i en la promoció de les associacions. De la mà de José María Company, Director de Negoci i Màrqueting de Caixa Popular, coneixem els principis que fan d’esta cooperativa de crèdit financera valenciana un cas únic. Un model de banca més ètica i amb valors en el qual, en paraules de José María, “el retorn social ha de ser molt més potent que el retorn econòmic”.
Quin ha sigut el recorregut de Caixa Popular en estos últims 40 anys? En quin context va sorgir el projecte i per què segueix estant vigent hui en dia?
En efecte, ja fa 41 anys que va nàixer Caixa Popular. I va nàixer precisament en l’Horta Sud, en Alaquàs. Caixa Popular va nàixer per a donar suport a les cooperatives que estaven començant en aquell moment. Cooperatives que necessitaven un instrument financer que els fera costat, mentre que els bancs i les caixes d’estalvis realment no ajudaven. És així com Caixa Popular es va constituir, a traves del primers socis, precisament per estar al costat d’estes cooperatives.
En este moment tenim en el nostre capital social 120 cooperatives valencianes i som al voltant de 400 socis de treball. Ara mateix tenim 72 oficines, totes en la província de València, a excepció d’Alcoi i Ibi, al nord d’Alacant. Som un tipus de banca completament diferent, perquè treballem des dels valors i els principis que sempre han estat en Caixa Popular des del seu naixement. Per exemple, totes les nostres oficines obren a la vesprada, donem un servici diferenciat al client, som una banca de proximitat.
Quins són els valors o principis que fan de Caixa Popular una entitat financera diferent?
Som una entitat social, perquè som una cooperativa, i una cooperativa, al cap i a la fi, és una associació de persones. El que sempre hem tingut clar és que esta associació de persones havia de vincular-se a uns valors, que des del principi hem tingut clar entre tots. Són valors que van des del respecte al medi ambient, la cultura valenciana, la promoció de l’associacionisme, l’esport, l’educació i la formació… hem de fer costat a tot el que és nostre. Nosaltres tenim ací les oficines perquè coneixem el nostre territori i no tenim que fer aventures fora. Tots estos valors conformen l’aspecte social, formen l’eix fonamental dels principis de Caixa Popular.
Com ha impactat la crisi econòmica al vostre model de banca?
Nosaltres la crisi l’hem passat d’una manera digna, perquè nosaltres no vam entrar en polítiques d’especulació, en la construcció ni tampoc hem venut productes tòxics. Nosaltres treballem des dels valors, des de la gestió ètica, sempre fiquem a la persona en el centre de la nostra estratègia. A partir d’ací, no teníem necessitat d’entrar en estes activitats. Per estes raons no hem tancat oficines, no hem tingut necessitat d’acomiadar a gent i no hem tingut ni un euro d’ajudes públiques. En esta crisi hem patit el que han patit els nostres clients, però hem sigut capaços de ser un model d’èxit. En este moment, com a entitat financera valenciana, pràcticament només quedem nosaltres com a entitat més gran. Pensem que és un model d’èxit diferent del que és la banca tradicional i que s’ha consolidat com un model cooperatiu de banca de proximitat i social.
Com ha evolucionat el grau de sensibilització i conscienciació de la societat respecte a este model de banca?
Amb la crisi la gent s’ha adonat que no tot val, la gent vol treballar amb entitats que tinguen ànima i valors, alguna cosa més que una entitat financera qualsevol que presta uns serveis i ja està. Nosaltres estem en un creixement mensual de clients al voltant de 1.000 clients nous des de ja fa temps, i això és molt important per nosaltres, perquè la gent està confiant en un projecte valencià i social com Caixa Popular.
Nosaltres hem de guanyar diners, és bàsic per a la supervivència de qualsevol entitat, però evidentment volem guanyar diners per a poder retornar-lo a col·lectius com les associacions. El que hem de fer és estar al costat de les associacions perquè nosaltres també som associació. Evidentment, els bancs que tenen que rendir beneficis als seus socis en l’IBEX-35, per exemple, tenen que buscar la rendibilitat pura. En canvi, en el nostre cas, el retorn social ha de ser molt més potent que el retorn econòmic. A nosaltres el que ens preocupa és que eixos diners que puguem guanyar tornen als col·lectius i associacions que dinamitzen la societat civil.
“Des del principi hem tingut clar entre tots els nostres valors. Són valors que van des del respecte al medi ambient, la cultura valenciana, la promoció de l’associacionisme, l’esport, l’educació i la formació… hem de fer costat a tot el que és nostre”.
Com es tradueix el retorn social en el cas de les associacions?
En este moment pense que som l’entitat amb el major nombre d’associacions per número de clients. Nosaltres sí que donem suport a tot el moviment associatiu. Si se pot crear una associació, ací estem nosaltres per a impulsar-la. Si cal fer costat a una associació que ja està funcionant, ací estem nosaltres. Pensem que una persona a soles no pot fer absolutament res, mentre que quan la gent es reuneix la veritat és que les coses van molt millor. I a més, a través de la Fundació Horta Sud tenim el projectes interassociatus, on es pretén no solament que la gent s’associe, sinó que la gent treballe entre associacions per a generar projectes conjunts.
Quins són els principals reptes als quals ha de fer front el teixit associatiu?
Fa 40 anys evidentment el moviment era absolutament diferent. Ara crec que hi ha més moviment associatiu i que és possiblement més potent. També pense que és un moviment que amb la crisi s’ha reforçat, perquè hem estat deu o dotze anys on les ajudes públiques havien baixat, les obres socials havien desaparegut… i, en canvi, la societat civil ha hagut de tirar endavant per tal de poder arribar on les entitats públiques no arribaven. Per una altra banda, crec que estem en un bon moment per tal de consolidar el moviment associatiu.
Una cosa molt important en este sentit és que les associacions arriben a professionalitzar-les. Jo crec que les associacions necessiten una persona que treballe a temps complet i que a partir d’esta persona pivote la resta de socis. Des de la Fundació Horta Sud s’està fent una tasca molt important d’ajuda a les associacions: com captar més socis, les obligacions documentals, la comunicació, la gestió diària… Moltes vegades les associacions naixen per una necessitat, però no hi ha ni una estructura, ni una cultura, ni un saber tirar endavant l’associació.
“Amb la crisi (…) la societat civil ha hagut de tirar endavant per tal de poder arribar on les entitats públiques no arribaven”.
“En este moment, com a entitat financera valenciana, pràcticament només quedem nosaltres com a entitat més gran. Pensem que és un model d’èxit diferent del que és la banca tradicional i que s’ha consolidat com un model cooperatiu de banca de proximitat i social”.
Et ve a la ment alguna anècdota o experiència especial en el vostre tracte amb les associacions?
No vull personalitzar en ningú projecte perquè hem estat al costat de moltes associacions, sobretot en la banda social. Per exemple, recorde moltes associacions que tenien moltes dificultats i que ficant una miqueta de capital “llavor”, i una miqueta de suport per la nostra banda, hui en dia són associacions que estan reforçades i estan treballant d’una manera molt potent.
Per exemple, com anècdota, ens crida molt l’atenció que cada vegada que obrim una oficina en una població i anem a l’associació de comerciants a donar-nos d’alta com a comerciants, perquè nosaltres al final som botiguers, les associacions normalment es queden al·lucinades i ens diuen “vosaltres sou un banc, una entitat financera, no podeu estar en una associació com la nostra”. Però nosaltres considerem que el servei que estem donant és un servei de proximitat, i quan expliquem que també ens sentim comerç sempre ho entenen i ens admetent. Ara mateix estem en totes les associacions de comerciants de totes les poblacions i barris on tenim oficina. En cap associació de comerciants hi ha una altra entitat financera que no siga Caixa Popular.
Per què les associacions haurien d’apostar per un model de banca com el vostre?
Caixa Popular és un projecte valencià molt interessant, un projecte d’una banca diferent, més cooperativa i més social. Un projecte en què hauria d’apostar tota la gent que de veres creu en la banca més ètica, en la banca pels valors i en la banca de proximitat. I ací les associacions tenen molt a dir, perquè al final l’associació no es l’associació com a tal a soles, sinó que baix de l’associació estan les persones, que son les que ens importen.
Pensa que en este moment som l’entitat financera de les associacions perquè tota la vida hem estat al costat d’elles, i s’ha anat generant una marca entre Caixa Popular i les associacions. Crec que això és molt bo. Jo he treballat en oficines i m’he adonat que quan qualsevol associació vol obrir un compte, sempre pensa a Caixa Popular. Crec que esta connexió entre Caixa Popular i l’associacionisme es bàsica i és molt important. I cal conservar-la.