AFPEM Horta Sud i AFEM Torrent reben l’ajuda dels Projectes Interassociatius 2021
Les dues entitats treballen juntes en el projecte ‘Ojos que ven, corazón que siente’, per visibilitzar i normalitzar les malalties mentals

El projecte ‘Ojos que ven, corazón que siente’, una de les 11 iniciatives premiades en la 27a edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius 2021, és una aposta per la normalització, la visibilització i la inclusió real de les persones amb malalties mentals. Es tracta d’un projecte realitzat conjuntament entre AFPEM Horta Sud i AFEM Torrent.
26 gener 2021 – Tot i que l’actual situació sanitària impedeix celebrar grans actes i, conseqüentment, dur a terme una Gala de les Associacions com les de les edicions anteriors, des de la Fundació Horta Sud, Caixa Popular i el Grupo Ugarte Automoción hem considerat necessari que els projectes seleccionats en els Projectes Interassociatius 2021 reberen igualment el nostre reconeixement de forma presencial, podent compartir junts i juntes sensacions, sentiments i pensaments. Per això, enguany atorgarem les ajudes de forma individualitzada a cada entitat premiada, complint les mesures sanitàries vigents en cada moment. D’aquesta forma, ahir vam realitzar la primera entrega del diploma certificatiu de l’ajuda a AFPEM Horta Sud, pel projecte interassociatiu realitzat amb AFEM Torrent.

‘Ojos que ven, corazón que siente’
‘Ojos que ven, corazón que siente’ és un projecte presentat per la Asociación de Familiares y Personas con Enfermedad Mental de l’Horta Sud (AFPEM) i AFEM Torrent, “Asociación para el Apoyo Psicosocial de Personas con Problemas de Salud Mental”. Aquest projecte, que rebrà una ajuda de 2.000 €, té com a objectiu visibilitzar i normalitzar la malaltia mental a la vegada que contribueix a la integració de les persones que la tenen. Les activitats que es realitzaran seran un taller de teatre i diverses xerrades.

El teatre com a element empoderador
Una de les activitats centrals del projecte, realitzada pel grup AFEM Torrent “Tripolar – Teatro para la Salud”, és la realització d’un taller d’empoderament i desenvolupament personal a través del teatre. D’aquesta manera, tal com indiquen els mateixos coordinadors del projecte, el teatre serveix com a “eina terapèutica, com a procés creatiu d’autoexpressió, de creixement i de transformació”.
Així doncs, la voluntat del taller de teatre ‘Teatro para la Salud’ no és la de formar actors o actrius professionals o semiprofessionals, sinó “convertir-se en un mitjà d’empoderament, de reconstrucció de la narrativa vital de la persona”. Per fer-ho, posen el gest, el moviment, el joc, la percepció dels sentits, la dramatització i la improvisació al centre, enfocant “la presa de consciència en la narrativa vital de la persona i en els aspectes de personalitat integrats de forma no saludable, les emocions no expressades, les cuirasses personals, la creativitat i l’espontaneïtat negades a l’hora de comunicar-se amb un mateix i amb els altres”.
Igualment, res impedeix que aquests tallers puguen acabar representant-se davant del públic, però aquest no és l’objectiu principal del taller.