#AraMésQueMai | La història de la Fundació Solidària TAI
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. La Fundació Solidària TAI – Treballs d’Ajuda a la Infància ha passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
28 Abril 2020 – La Fundació Solidària TAI (Treballs d’Ajuda a la Infància / Tallers d’Alimentació Infantil i Intel·ligent) és una ONG valenciana amb àmbit d’actuació local a València, i internacional a Nepal, que treballa en favor del benestar de la infància i de les seues famílies.
TALLERS DE VIDA SALUDABLE
La situació excepcional generada pel coronavirus ha fet que els tallers de Vida Saludable, que fins ara se celebraven en diversos centres educatius de la província de València, es transformen en una nova sèrie de vídeos: #YoMeQuedoEnCasa amb atenció plena. Tal com assenyala Mónica Donnellan, coordinadora de projectes de TAI, l’objectiu és “oferir uns recursos senzills perquè xiquets, xiquetes i adults puguen relaxar-se tot el possible, compartint moments significatius de connexió i descobriment, rebaixant així la tensió que moltes vegades acompanya a l’experiència del confinament”.
Els vídeos persegueixen que els xiquets i xiquetes “passen un moment divertit, al mateix temps que es cultiva l’atenció, la calma i la comunicació empàtica, ajudant a passar millor aquests dies difícils”. En paraules de Mónica, són “una invitació a jugar, explorar i soltar”. Fins al moment ja s’han publicat quatre capítols sobre com escoltar, veure, menjar i moure el cos amb atenció plena.
TERÀPIA DE SUPORT INTEGRAL
La Fundació Solidària TAI també ha llançat un nou projecte per a adaptar-se al moment que estem travessant. Amb l’objectiu d’escoltar i acompanyar a totes les persones que requerisquen de suport emocional i assistencial des de casa, s’ha posat en funcionament la Teràpia de Suport Integral. Les persones que vulguen fer ús del servei poden telefonar al 658 800 950, en horari d’atenció de 9 a 14h i de 16 a 20h, o bé enviar un correu a inma@fundacionsolidariatai.org.
SEGUIMENT DELS PROJECTES A NEPAL
Present a Nepal des de 2010, la Fundació Solidària TAI coordina diferents projectes amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels xiquets i xiquetes, atorgant-los les eines necessàries per a tindre una vida més saludable a nivell físic, psíquic i emocional. TAI també coordina programes de reinserció i apoderament de les dones, així com accions específiques per a la prevenció del tràfic sexual, el matrimoni infantil i altres pràctiques que atempten contra els drets humans.
Des de l’inici de la crisi, el govern nepalès va aprovar el confinament obligatori de tota la població, si bé la falta d’informació i la incertesa dificulten la comprensió sobre quin és el impacte real de la pandèmia. En aquest sentit, l’equip de TAI està en contacte amb tots els col·laboradors sobre el terreny, amb l’objectiu de detectar qualsevol necessitat urgent que calga cobrir.
La taxa d’analfabetisme a Nepal ronda el 40% de la població, una xifra que obstaculitza el desenvolupament de milions de nepalesos, especialment en el cas de les dones que viuen en zones remotes. En aquesta línia, l’alfabetització bàsica i l’accés a formació per a l’adquisició de competències és un dels objectius prioritaris de TAI.
La pandèmia ha coincidit amb el final del curs acadèmic nepalés i l’inici de l’Any Nou 2077, per aquest motiu durant tot el mes d’abril les escoles estaran tancades, la qual cosa podria ajudar a controlar l’expansió del virus. A Nepal, les xifres oficials parlen de tan sols 16 contagis, si bé existeix bastant desconfiança ja que difícilment reflecteixen la realitat. Cal tindre en compte que no hi ha pràcticament tests disponibles i, quan n’hi ha, són cars i moltes vegades defectuosos. En un país que compta amb tantes malalties i morts que passen desapercebudes, el coronavirus podria convertir-se en un enemic silenciós més.