#AraMésQueMai | La història del Centre Ocupacional 9 d’Octubre de Catarroja
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. El Centre Ocupacional 9 d’Octubre de Catarroja ha passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
22 Abril 2020 – El 9 d’Octubre és un centre ocupacional d’atenció a persones amb diversitat funcional intel·lectual. Està ubicat a Catarroja i atén a 75 persones adultes de la comarca de l’Horta Sud. Des de la seua inauguració en 1986, el servei es gestionat pel Patronat Regna Sofia. La plantilla està composta per catorze professionals, entre psicòlogues, monitors i monitores, mestres de taller, fisioterapeuta i auxiliars ocupacionals.
L’objectiu principal del Patronat i del Centre Ocupacional és millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional intel·lectual, promovent activitats que fomenten la seua autonomia i independència, així com la seua integració social i laboral.
Des de l’inici de la crisi, l’equip de professionals segueix en contacte amb totes les persones usuàries del centre. Cada monitor s’encarrega de fer un seguiment diari de les persones al seu càrrec, mitjançant telefonades per a veure com es troben. En el cas de les persones que presenten un major nivell de dependència, l’atenció per als usuaris i els seus familiars és més pròxima i s’adapta a les necessitats de cada cas. En aquest últim cas, el centre està en contacte directe amb els Serveis Socials de cada municipi, amb l’objectiu de coordinar les actuacions que siguen necessàries.
REPTES, ACTIVITATS I VÍDEOS
De la mateixa manera, des del centre també es llancen setmanalment nous reptes i activitats perquè les persones usuàries continuen actives i animades des de casa. Un exemple és el vídeo #QuédateEnCasa, en el qual tant les persones usuàries com el personal tècnic llancen missatges d’optimisme i esperança des de les seues cases.
ADAPTACIÓ DELS TALLERS I ACTIVITATS
Des del centre també s’estan adaptant els tallers de manualitats, d’escriptura o les sessions de fisioteràpia perquè les persones, amb les ajudes de les seues famílies, puguen seguir amb la seua rutina habitual. Així mateix, també s’ha habilitat un grup de WhatsApp en el qual estan connectades totes les persones usuàries del centre, amb l’objectiu que seguisquen en contacte i no es perda la bona relació que existeix entre elles.
Per a Ester Abad, psicòloga del centre, l’objectiu de totes aquestes actuacions és garantir que les persones usuàries “estiguen actives, es troben bé i tinguen la qualitat de vida que mereixen també durant aquest període”. Una iniciativa que “està tenint un bon resultat i les famílies estan molt agraïdes”.