#AraMésQueMai | La història de les associacions juvenils de Quart de Poblet
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. Les associacions juvenils de Quart de Poblet també han passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
16 Abril 2020 – La principal missió de les associacions juvenils és l’educació en valors en el temps lliure. Són escoles de participació juvenil en les quals es desenvolupen competències claus, es treballen habilitats socials, s’assumeixen noves responsabilitats i s’organitzen infinitat d’activitats culturals. És el cas de les associacions de Quart de Poblet, destaquen Esplai Somriure i Esplai Sambori, dins de l’Associació Esplais Valencians, i les tres Cases de Joventut: Barranquet, La Cebollera i Amagatall.
ESPLAIS QUART DE POBLET
L’Associació Esplais Valencians fa 15 anys que és una alternativa d’oci per a xiquets, xiquetes i adolescents de Quart de Poblet mitjançant Esplai Somriure i, des de 2014, també amb Esplai Sambori. “En aquests moments en què la nostra activitat s’ha hagut de detenir per a cuidar la nostra salut i la de les altres persones, no volíem deixar de realitzar activitats amb els xiquets i xiquetes”, afirmen des de l’associació juvenil.
En primer lloc, juntament amb els Esplais d’altres municipis, els dos Esplais de Quart de Poblet estan compartint a través de les seues xarxes socials i els grups de difusió amb les famílies usuàries diferents alternatives, dinàmiques, tècniques d’organització i jocs “perquè els xiquets i els no tan xiquets puguen fer més suportables aquestes setmanes dins de casa”.
Per part de Esplai Somriure, s’està posant l’accent en difondre aquest tipus de recursos a les famílies i s’està mantenint el contacte regular amb elles a través de les xarxes socials. En el cas d’Esplai Sambori, les monitores també estan animant als xiquets i xiquetes perquè participen en diferents reptes, com per exemple realitzar un ball i gravar-se en vídeo. L’objectiu és continuar amb els tallers temàtics sobre dansa d’aquest trimestre per a, malgrat les circumstàncies, “continuar educant en valors sense deixar de divertir-nos”.
ELS DISSABTES ARA SÓN #EsplaiACasa
Els dissabtes eren fins ara el dia de la setmana en el qual es realitzaven la majoria de les activitats presencials de l’Associació Esplais Valencians. Des de l’inici de la crisi, l’associació juvenil ha reconvertit aquest dia en #EsplaiACasa. Cada dissabte es pugen a les xarxes socials i es difonen pels grups de les famílies diversos vídeos de les monitores de l’associació realitzant algun taller o activitat, i es convida a les xiquetes i xiquets a que es graven o es facen fotos. En el cas de les monitores d’Esplais Quart de Poblet, algunes de les activitats programades són un taller de jardineria, dos tallers de cuina, així com tallers especials per al dia del llibre: elaboració de marca pàgines i un club de lectura obert a tot el món.
“Amb totes aquestes iniciatives es pretén continuar donant alternatives d’oci educatiu als xiquets i xiquetes que acudien regularment a Esplais, però també volem arribar a altres famílies que encara no ens coneixien”, afirmen en una declaració conjunta els dos Esplais de Quart de Poblet.
LES CASES DE JOVENTUT
El teixit associatiu juvenil de Quart de Poblet també compta amb tres Cases de Joventut: Barranquet i La Cebollera, en les quals es treballa amb joves de 12 a 17 anys, i Amagatall, per a majors de 18 anys. Com expliquen en el vídeo que han preparat per a donar a conéixer les activitats que estan realitzant durant la crisi, “l’oci i l’educació no formal és ara si cap més important que mai”.
Destaquen programacions setmanals perquè els joves puguen continuar participant des de casa, com per exemple tallers de cuina, el visionat conjunt de sèries o pel·lícules, la celebració de tornejos virtuals amb altres associacions juvenils, així com descobrir nous grups de música, realitzar entrevistes i gravar podcasts. “Com veieu, res ens para, les i els joves no passem, continuem actives fins que els carrers tornen a ser nostres!”.