#AraMésQueMai | La història de l’Associació Patronat Intermunicipal Francisco Esteve
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. L’Associació Patronat Intermunicipal Francisco Esteve (PIFE) ha passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
3 Abril 2020 – El Patronat Intermunicipal Francisco Esteve (PIFE) és una associació constituïda per pares, mares i familiars de persones amb discapacitat intel·lectual. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat juntament amb les seues famílies, des de l’any 1973 el Patronat ofereix espais de suport, aprenentatge, autonomia, convivència i inclusió de forma personalitzada i estable al llarg de tota la vida de les persones beneficiàries.
Com a conseqüència de l’expansió del coronavirus, el Patronat ha hagut de tancar tots els seus centres: un Centre d’Atenció primerenca, un Col·legi d’Educació Especial, un Centre de dia per a persones greument afectades, un Centre ocupacional de titularitat pròpia a Paterna, així com dos Centres ocupacionals de titularitat municipal a Quart de Poblet i Manises, respectivament. A més, l’Associació també compta amb un Servei d’Ocupació amb Suport, un Programa de suport a la vida independent, així com una treballadora social que atén i assessora a les famílies de l’associació. Tots aquests serveis també s’han vist afectats.
No obstant això, des del començament de la crisi, el Patronat s’ha adaptat per a continuar vetlant pel benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seues famílies a les quals presten suports i que assisteixen als seus centres i serveis. Per exemple, s’està coordinant telemàticament la relació amb totes les persones amb discapacitat intel·lectual i amb totes les famílies beneficiàries, mitjançant telefonades diàries i videotelefonades per a confirmar que les persones es troben bé i mantindre un seguiment permanent de la situació. “Estem oferint a les famílies i a les persones eines, recursos i activitats a distància perquè puguen continuar amb la seua rutina habitual des de casa. El suport emocional i l’assessorament a les famílies per a gestionar aquesta situació inèdita també està sent molt important”, subratlla Eva Luna, coordinadora tècnica de l’Associació.
L’equip tècnic del Patronat Intermunicipal Francisco Esteve està fent un treball encomiable adaptant-se a la situació ràpidament i implementat “un monitoratge més important en el cas de les persones i les famílies que presenten major vulnerabilitat, com és el cas d’algunes persones amb discapacitat que viuen soles”, recorda Eva Luna.
BEQUES EXTRAORDINÀRIES
Per a Luna, cal posar en valor “en un moment tan complicat com l’actual el treball de visibilització de realitats que realitza el teixit associatiu”, en posar sobre la taula el dia a dia de molts col·lectius que integren la societat civil i que corren el risc de quedar invisibilitzats en situacions crítiques com l’actual. En la seua opinió, si “les associacions no estiguérem fent aquesta labor de visibilització seria molt complicat que es tingueren en compte aquestes realitats” en l’agenda pública.
APRECIAR LA BELLESA I LA BONDAT
Per altra banda, en relació amb el projecte ‘Inspira’t, voluntariat ambiental’, posat en marxa pel Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, l’Associació Proyecto Empar, Plena Inclusió Comunitat Valenciana i la Fundació Limne, de moment es mantenen totes les activitats programades fins ara. La iniciativa, l’objectiu de la qual és crear un equip de voluntariat ambiental amb diversitat intel·lectual, està previst que comence el mes de maig amb la primera sessió del curs de formació. Eva Luna ha confirmat que el projecte segueix avant i que, en funció de com es desenvolupen els esdeveniments, ja s’adoptaran les mesures oportunes. El projecte ‘Inspira’t, voluntariat ambiental’ va ser premiat en l’última edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius que convoca anualment la Fundació Horta Sud.