#AraMésQueMai | La història de l’Associació APAMI de Catarroja
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. L’Associació APAMI de Catarroja també ha passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
21 Maig 2020 – APAMI és una associació que treballa amb persones amb diversitat funcional que naix a Catarroja en 1996, com a conseqüència de la demanda plantejada per un grup de familiars de persones amb diversitat funcional intel·lectual del municipi. Els familiars van detectar com a prioritari el fet d’atendre, més enllà de l’àmbit escolar o ocupacional, les necessitats d’oci i temps lliure d’aquest col·lectiu amb l’objectiu de contrarestar la tendència a l’aïllament i augmentar així la seua participació social.
APAMI atén 23 usuaris i usuàries amb l’objectiu d’evitar l’aïllament i afavorir la participació social, treballar d’una manera més individualitzada amb cada usuari i usuària per al seu desenvolupament personal i social, així com millorar la presència del col·lectiu en la seua comunitat per a aconseguir una societat més inclusiva. Totes les activitats són dissenyades, dirigides i dinamitzades per Eva Carneros, Educadora Social i coordinadora del projecte, Alicia Sánchez, Mestra de Pedagogia Terapèutica, i Rosa Ibáñez, Treballadora Social de l’associació.
Durant l’any, APAMI presenta una oferta molt variada d’activitats per a les persones usuàries. Aquestes accions persegueixen el foment d’una vida activa i saludable, el desenvolupament de les seues habilitats motores i cognitives i l’increment de l’autonomia i la participació social dels seus usuaris i usuàries. A més, també s’ofereix orientació i suport tant a les persones usuàries com als seus familiars, amb l’objectiu de millorar la seua qualitat de vida.
APAMI durant el confinament
Durant el confinament, des de APAMI s’ha pretés que les persones usuàries continuen actives des de casa, treballant en el seu desenvolupament i sense perdre el vincle ni el sentiment de pertinença a un grup. Des de APAMI reconeixen que “l’aïllament social és un gran mal de la societat que especialment afecta al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, principalment per la falta d’accessibilitat tant física com cognitiva, i per les inseguretats i pors que això genera”.
Tal com afirmen des de APAMI, “la situació que estem vivint ha provocat canvis emocionals, estrés i ansietat, un canvi de rutina que ha generat en els usuaris i usuàries canvis en la seua conducta i estat d’ànim”. La incomprensió de la situació per part de les persones usuàries les va fer encara més vulnerables si cap a l’inici de la crisi, per això l’equip de APAMI va elaborar un pla d’actuació, just el dia després de decretar-se l’estat d’alarma, amb l’objectiu d’adaptar-se a les noves circumstàncies.
La resposta dels familiars ha sigut molt positiva i han col·laborat en la realització de les activitats i tallers proposades per APAMI. Les activitats diàries, coordinades en tot moment per les professionals de l’associació, es basen en l’autonomia, el desenvolupament cognitiu, l’esport, jocs adaptats i activitats artístiques com treballs manuals i fotografia. L’associació també canalitza a través del seu perfil en Facebook la informació sobre l’estat d’alarma i el Covid-19 que afecta directament les persones amb diversitat funcional, oferint a més informació en pictogrames que facilita la lectura per a les persones que ho necessiten.