#AraMésQueMai | La història de l’Agrupació d’AMPAS de l’Horta Sud
Les associacions han passat a l’acció quan més les necessitem. La col·laboració de les associacions és imprescindible, #AraMésQueMai!

La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. L’Agrupació d’AMPAS de la comarca de l’Horta Sud ha passat a l’acció amb diferents accions per a fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d’accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l’inici de la crisi.
30 Març 2020 – La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. L’Agrupació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPAS) de la comarca de l’Horta Sud és un dels exemples més clars de coordinació, compromís i esforç que defineixen al teixit associatiu.
A través del grup de WhatsApp que comparteixen les diferents AMPAS de la comarca associades a la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes Província de València (FAMPA), des del primer minut de la crisi es va acordar “que havia arribat el moment d’actuar, d’aportar el nostre granet d’arena en aquest moment excepcional”, recorda Marisa Leza, presidenta de l’AMPA del CEIP Enric Valor de Manises.
PANTALLES FACIALS PROTECTORES
La resposta de les AMPAS de l’Horta Sud s’ha centrat en ajudar a pal·liar la falta d’Equips de Protecció Individual (EPIS) que està vivint-se als nostres hospitals i centres de salut. Fins al moment, ja s’han elaborat més de 1.500 pantalles facials protectores amb làmines d’acetat. Marisa Leza és l’encarregada de comprar tot el material necessari per a l’elaboració de les pantalles. Una vegada a casa divideix el material per lots i, amb l’ajuda de la Policia local, la Protecció civil de Manises i l’ONG ‘Bombers pel Món’, es reparteixen entre un total de 23 famílies de Manises que, des de casa, elaboren les pantalles.
“El personal sanitari està molt content amb les pantalles, diàriament ens fa arribar els seus missatges d’agraïment. A més, cada dia rebem més peticions d’ajuda, estem fent tot el possible per a atendre-les”, assenyala Leza. Les pantalles protectores són reutilitzables i poden llavar-se amb facilitat. Les pantalles s’han repartit en els següents hospitals públics: Hospital Arnau Vilanova (València), Hospital de Manises (Manises), Hospital Doctor Peset (València), Hospital General (València), Hospital de Dénia (Dénia), Hospital Francesc de Borja (Gandia), Hospital La Fe (València) i l’Hospital de Llíria (Llíria).
“Són els propis Hospitals els qui es posen en contacte amb nosaltres per a demanar-nos noves pantalles, coneixen el que estem fent pels professionals sanitaris d’altres centres, així com per les nostres publicacions en Facebook”, comenta Leza. A més, des de fa diversos dies l’Agrupació d’AMPAS de l’Horta Sud també està subministrant pantalles als següents Ambulatoris i Centres de Salut: Oliva, Alboraia, Alfafar, Benetússer, Massanassa, Catarroja, Xàtiva, Torrent i València (Ingeniero, Plaza Segovia, Luis Oliag, Juan XXIII i Padre Jofre). Així mateix, també han començat a entregar-se pantalles en algunes residències de la comarca i Policies locals.
MASCARETES DE TELA
A més de les pantalles facials, les famílies també s’han coordinat per a elaborar mascaretes de tela des de casa. En aquest projecte estan participant més de 20 costureres repartides en diferents pobles de l’Horta Sud. Gràcies a les donacions de veïns i empreses dels municipis, fins al moment ja s’han elaborat més de 1.000 mascaretes de tela. Marisa Leza ens recorda que es tracta “d’un recurs a la disposició de les persones que no tinguen cap mitjà millor per a protegir-se”.
AMPAS, ASSOCIACIONS I EMPRESES COL·LABORADORES
Cada dia són més les AMPAS de l’Horta Sud que estan sumant-se al projecte, ja siga mitjançant la realització de les pantalles i mascaretes des de casa, com a través de les col·laboracions econòmiques per a finançar el projecte. A continuació, es recull el llistat amb totes les AMPAS, 38 de moment, que s’han sumat a la iniciativa: CEIP Enric Valor (Manises), CEIP El Cid (Mislata), IES Pere Boil (Manises), CEIP Lluís Vives i Ausiàs March (Massanassa), CEIP La Fila (Alfafar), CEIP La Balaguera (Albal), CEIP El Molí (Torrent), CEIP Sanchis Almiñano (Alaquás), CEIP Benjamín Benlloch (Manises), IES Rodrigo Botet (Manises), CEIP José G. Planells (Manises), CEIP Antonio Machado (Torrent), IES Ausias March ( Manises), Escuela Infantil La Pinadeta ( Manises), Colegio Sagrada Familia (Manises), AMPA Félix Rodríguez (Manises), Colegio El Carmen (Manises), CEIP Baladre (Picanya), CEIP Joan XXIII (Catarroja), IES Veles e Vents (Torrent), CEIP Ciutat de Cremona (Alaquàs), CEIP Villar Palasí (Quart de Poblet), CEIP L’Horta (Paiporta), IES La Sénia (Paiporta), CEIP Ausiàs March (Picanya), CEIP Jaume I (Paiporta), Escola Les Carolines (Picassent), IES 25 de abril (Alfafar), IES Albal (Albal), CEIP Jaume I el Conqueridor (Catarroja), IES Andreu Alfaro (Paiporta), CEIP 9 d’Octubre (Alcàsser), IES Berenguer Dalmau (Catarroja), IES Massanassa (Massanassa), CEIP Vil·la Romana (Catarroja), CEIP Juan Esteve Muñoz (Albal), CEIP Lluís Vives (Paiporta) y CEIP Joan Fuster (Manises).
A més del suport de les famílies dels centres educatius, també col·laboren econòmicament diverses associacions i entitats sense ànim de lucre de Manises, com és el cas de l’Associació de Veïns Barris del Carmen i Socusa, l’Associació de Veïns del Barri de San Francisco, l’Associació de Veïns Finca Roja i la Penya Bètica Cultural. En aquesta línia, l’Agrupació d’AMPAS de l’Horta Sud també vol agrair públicament la col·laboració dels negocis i empreses que estan subministrant tot el material, és el cas de Chollos El Barato (Manises), Papelería Papels (Manises), Still Faller (Manises), Lima Limón (Paterna) i Textil Hogar (Quart de Poblet).