Comerç just
Fem que les nostres associacions siguen autèntiques palanques a favor del canvi. Abracem el Comerç Just en el nostre dia a dia, com a col·lectius i com a persones.

Què és el Comerç Just?
Un model de comerç conscient i social
L’elecció dels productes que integren la nostra cistella de la compra no és acte innocent. Les nostres decisions individuals ajuden a consolidar un determinat model econòmic i una manera d’estar en el món. Enfront del comerç convencional, caracteritzat per unes relacions asimètriques entre productors i consumidors, el Comerç Just redueix les distàncies i crea una relació de confiança entre tots els actors. D’acord amb la Coordinadora Estatal (CECJ), es tracta d’un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que cerca una major equitat en el comerç internacional prestant especial atenció a criteris socials i mediambientals.
Valors ètics i mediambientals, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional.

Associacionisme i Comerç Just
L’objectiu principal del Comerç Just no és un altre que avançar cap a un model de consum més reflexiu, sostenible i solidari. La vertadera transformació només serà possible si actuem com una societat compromesa. I és en aquest punt on el TEIXIT ASSOCIATIU està en condicions de convertir-se en un actor privilegiat.
Amb l’objectiu de facilitar que les associacions també s’unisquen al consum de productes de Comerç Just, a continuació arrepleguem un conjunt de recomanacions pràctiques. En paraules de Mahatma Gandhi, “sé el canvi que vols veure en el món”. Fem que les nostres associacions siguen autèntiques palanques a favor del canvi. Abracem el Comerç Just!
Què pot fer la teua associació?
Organització interna
Per què no incorporar alguns productes en la dinàmica interna de les associacions? El que a l’inici pot començar sent una compra simbòlica, amb el pas del temps pot convertir-se en una pràctica habitual. Des del tipus de paper que utilitzem, fins al cafè que compartim en l’hora de l’esmorzar, apostar pel comerç just també és possible a través d’aquests xicotets gestos.
Actes públics i celebracions
Una altra situació idònia per a apostar per aquest tipus de productes són els esdeveniments oberts al conjunt de la societat civil. En aquests actes solen participar actors i representants públics que no sempre estan conscienciats sobre el potencial transformador del Comerç Just. En aquest sentit, les associacions poden erigir-se en exemples a seguir per a la resta de plataformes i col·lectius ciutadans dels nostres barris i municipis.
Per exemple, per què no incorporar alguns aliments o refrescs que respecten els estàndards de comerç just? La clau radica a augmentar de manera progressiva la introducció d’aquest tipus de productes en tots els actes públics. Al mateix temps que estaran arrelant els valors d’aquesta modalitat de comerç alternatiu entre els membres de les associacions, estarem llançant un missatge molt potent a la resta de la ciutadania.
Regals amb Segell de Garantia
Un dilema al que s’enfronten totes les associacions és l’elecció dels regals. Ja siga per a homenatjar a determinats membres de la pròpia associació, per a premiar els resultats d’algun projecte social, o en el marc d’algun reconeixement públic, un regal pot convertir-se en un mitjà perfecte per a transmetre els valors de cada associació. No oblideu confirmar que els articles compten amb el segell de garantia.
Col·laborar amb botigues i proveïdors
Una opció molt recomanable consisteix a arribar a algun tipus d’acord amb alguna tenda de Comerç Just. Encara que és cert que la presència d’aquest tipus de comerços està més estesa en les grans ciutats, pràcticament en qualsevol municipi hi ha alguna xicoteta botiga que comercialitza aquests productes. A més de poder beneficiar-se de preus més interessants, també és possible conèixer de primera mà els productes que millor s’adapten al perfil de cada associació.
En el cas de València, recomanem consultar la ‘Guia VLC de Consum Responsable’ elaborada per SETEM Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l’Ajuntament de València. Al final de la guia trobareu una secció molt interessant amb algunes propostes pràctiques per a realitzar les nostres compres de manera responsable i justa.
Adherir-se al Dia Mundial
Amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, cada any milers de persones i organitzacions se sumen a aquesta celebració per tal de reclamar un altre model de consum. En un ambient lúdic i reivindicatiu, els actes inclouen tallers formatius, degustació d’aliments, venda de productes o concerts amb estils musicals de tot el món.
Fer visible el compromís
Si la vostra associació participa o col·labora amb algun projecte vinculat amb el comerç responsable, no dubteu a comunicar-ho per tots els canals possibles: pàgina web, xarxes socials, butlletí digital, etc. Una altra opció molt interessant en termes de comunicació consistix a ajudar a difondre les campanyes de sensibilització i informació sobre els avantatges d’aquesta modalitat de comerç.
1964
Comença el Sistema de Comerç Just en la conferència de l’ONU sobre comerç i desenvolupament
El cafè
En 1973, el cafè va ser el primer producte alimentari important que va entrar en el Sistema de Comerç Just
2011
Des de 2011, el Dia Mundial de Comerç Just se celebra el segon dissabte de maig de cada any
Els 10 principis
Reduir la pobresa i les desigualtats globals
L’Organització Mundial del Comerç Just (WFTO) estableix 10 principis que han de ser complits per les organitzacions, associacions, ONGs, cooperatives, empreses i artesans que treballen en Comerç Just.
EL DECÀLEG DEL COMERÇ JUST
Crear condicions per a passar de la pobresa a l’autosuficiència | Relacions transparents i responsables | Respectar les identitats culturals | Acabar amb el treball infantil | Acordar preus justs | Condicions laborals segures i saludables | La reinversió dels beneficis en les comunitats | Tècniques productives de baix impacte mediambiental | Sensibilització de la ciutadania.
Les associacions són un actor clau en el desenvolupament i respecte dels principis del Comerç Just.
