Participació i sostenibilitat, el projecte interassociatiu de Campanar i Benimàmet
L’entrega de l’ajuda del projecte que planteja una proposta alternativa de caràcter participatiu per als terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’Alqueria del Rei es va realitzar a la seu de la Colla de Dimonis de Campanar

‘Elaboració d’una proposta alternativa de caràcter participatiu per als terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’Alqueria del Rei’ és un projecte realitzat per l’Associació de Veïnes i Veïns de Campanar, AC Cantarranes, Fundació Assut i l’AMPA del Col·legi Públic Giner de Los Rios, subvencionat amb 1.500€ en les 27es Ajudes a #ProjectesInterassociatius atorgades per Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i la Fundació Horta Sud.
29 març 2021 – El passat dijous dia 25 de març, de vesprada, vam visitar la seu d’Els Socarrats, la Colla de Dimonis de Campanar. Allí, vam fer entrega de l’ajuda interassociativa, atorgada per Caixa Popular, Grupo Ugarte Automoción i Fundació Horta Sud, per a l’elaboració d’una proposta alternativa de caràcter participatiu per als terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’Alqueria del Rei. El projecte està impulsat per l’Associació de Veïnes i Veïns de Campanar, juntament amb l’AC Cantarranes de Benimàmet, la Fundació Assut i l’AMPA del Col·legi Públic Giner de Los Rios.
Una rehabilitació participativa
El projecte ‘Elaboració d’una proposta alternativa participativa per als terrenys de l’antiga Horta del Pouet i l’Alqueria del Rei’ vol posar l’ecologia i el respecte al medi ambient al centre, amb l’objectiu de reformular espais inutilitzats per a l’ús per part de la ciutadania. I vol fer-ho des de l’empoderament ciutadà, a través d’un procés participatiu real que integre al màxim de persones i col·lectius del territori.
El projecte, segons el president de l’Associació de Veïnes i Veïns de Campanar, Pep Benlloch, “vol ajudar a la gent a comprendre quin era l’espai en el qual viuen ara, i quin és l’interés que té la preservació de l’horta i la necessitat de crear espais sostenibles i saludables per a tota la ciutadania”.

Un taller participatiu que permeta redefinir l’espai
Per tal que aquesta rehabilitació siga participativa, el projecte iniciarà un taller participatiu d’escenari de futur i un de propostes, gestionats per La Dula. De les reflexions derivades del taller, en sorgirà una proposta detallada de disseny de l’espai urbà, que serà complementada amb les posteriors aportacions de les associacions.
Però el projecte no vol quedar-se només en una declaració de voluntats. Per això, té com a objectiu final que les institucions escolten a la ciutadania i assumeixen el compromís de canvis. Es tracta, doncs, d’un projecte que posa a la ciutadania al centre.
Uns espais deteriorats que cal repensar
L’Alqueria del Rei és la més antiga de l’Horta de Campanar, i ja fa anys que expropiaren a les persones que hi vivien. Des de llavors, l’alqueria està abandonada, sense que se li done cap ús. Aquesta és sols la constatació d’un model que ha menystingut la importància de l’horta, amb gran incidència a la zona de l’antiga Horta del Pouet.
Més d’una dècada després de l’expropiació, els terrenys, de propietat municipal, es troben en molt mal estat. El deteriorament es fa més patent cada dia: “la degradació no para d’augmentar, i els terrenys comencen a estar dominats per les escombreres, la terra i els residus que anaven traient de la construcció”.
Des dels col·lectius que impulsen el projecte, defensen que hi ha un ampli desinterés per part de les institucions públiques per rehabilitar aquests espais, i que les empreses privades que han presentat idees per al reaprofitament dels terrenys no han tingut en compte ni la sostenibilitat, ni el respecte al medi ambient, ni la importància de l’horta en el territori.
Amb la mirada pensant en la joventut
Les associacions promotores del projecte tenen clara una cosa: la rehabilitació ha de ser inclusiva, i tenir en compte especialment les necessitats dels xiquets i xiquetes del territori.
Per això, una de les idees de les quals parteixen abans de dur a terme el procés participatiu i veure què i de quina forma s’acaba proposant, és la construcció d’un parc d’aventura fet de fusta i que tinga cura de l’entorn.
Altres idees que plantegen són l’adaptació d’un espai de conreu i desenvolupament de llavors autòctones i un espai de trobada a l’Alqueria del Rei. Dins l’alqueria, es planteja l’opció que hi haja una exposició permanent explicativa del que era el Pouet i les alqueries a través d’imatges i altres materials que permeteren mantenir-ne viva la memòria. Aquest espai, però, també hauria de ser aprofitat perquè els llauradors i llauradores pogueren fer tallers als xiquets i xiquetes sobre l’Horta, l’estat del regadiu, les llavors…