La llavor d’un futur millor: joves al moviment associatiu
El número 83 de la revista Papers escolta a la joventut i exposa les seues preocupacions i il·lusions davant el futur

Joves que formen part del moviment associatiu de la comarca de l’Horta Sud van reflexionar en dues trobades, realitzades a Quart de Poblet i a Torrent, sobre com veuen el món i què cal fer per millorar-ho. De les seues reflexions ha sorgit el número 83 de la Revista Papers, monogràfic sobre la joventut: ‘La llavor d’un futur millor’.
12 de juliol de 2022 – “La joventut és el present i el futur de la nostra societat, la nostra major riquesa. La possibilitat de reacció front un individualisme i un capitalisme salvatges, front un sistema que pretén aniquilar tot allò que s’escapa dels paràmetres econòmics des d’un malentés i excloent concepte de productivitat. Filles i fills de la revolució tecnològica, una ferramenta amb capacitat emancipadora, però que el sistema ha absorbit promovent una hiperconnexió vinculada, entre altres, al treball. Fills i filles d’un permanent estat de crisi econòmica, social i política. Però filles i fills, també, d’una esperança: l’esperança d’un futur millor. Els i les joves sou la llavor, la possibilitat real -i els agents corresponsables- d’avançar en la reconstrucció d’un sistema que permeta viure vides que meresquen la vida de ser viscudes”.
D’aquesta premissa naix ‘Papers 83: La llavor d’un futur millor’, un número dedicat a l’esforç de la joventut organitzada. En ella, es recullen les veus de les persones joves que participaren en el ‘Fòrum Jove de Quart de Poblet: Ser jove des de les associacions’, organitzat conjuntament amb Quart Jove, i en el ‘Café Associatiu Jove’, organitzat conjuntament amb Caixa Popular. Concretament, hi participaren joves associades a: Ceràmica dels Papes, Ateneu Cultural Ciutat de Manises, Associació d’Esplais Valencians, Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve, Escola de Cases-Federació de Cases de Joventut, Trellat, Quart per l’Esport, Casa de Joventut l’Amagatall, Centre Juvenil la Cebollera, Centre Juvenil Barranquet, Consell Jove de Quart de Poblet, Esplai Sambori, Esplai Somriure i Federació d’Associacions d’Estudiants de Secundària (FADES).
Valors que superen la visió monetària
Les persones joves associades tenen molt clar que en la vida ni tot es paga ni tot es cobra amb diners. Que hi ha vida més enllà del treball “productiu” sotmés a lògiques mercantilistes. Que hi ha aprenentatges i sensacions que sols s’aconsegueixen des dels marges. Uns marges no explícitament delimitats, però sí reals: totes aquelles activitats que defugen l’individualisme i anteposen el col·lectiu.
I açò en un context no sempre favorable. De fet, asseguren que molt sovint han de conviure amb una societat adultcentrista, poca visibilitat als seus projectes i iniciatives i moltes traves burocràtiques. I contra açò, ofereixen una resposta: “activitats i més activitats”, que permeten vertebrar, dinamitzar i educar en valors, donant vida als municipis.
Construïnt un nou món
Tant en l’àmbit espanyol com en l’àmbit global, l’acumulació de la riquesa segueix distribuida molt injustament. En quant als ingressos pel treball i el capital, el 10% més ric de la població espanyola percep el 34,5% de les rendes, mentre que el 50% més pobre de l’Estat percep únicament el 21,1%. Una dada que s’accentua encara més si mirem la distribució del patrimoni: mentre que el 10% més ric acumula, a l’Estat, el 57,6% del patrimoni, el 50% més pobre sols disposa del 6,7% d’aquest.
Una realitat crua i preocupant, però davant la qual “no podem deixar de ser optimistes, tenim l’obligació moral de ser-ho”. I és que l’associacionisme ha estat la punta de llança de sistemes de valors que ara ja són compartits per la gran majoria de la societat. Parlem de qüestions d’igualtat i respecte com el feminisme, l’ecologisme o l’antiracisme. Per açò, per què no pensar que aquest sistema pot canviar? Les joves associades de la comarca ho tenen clar: “La joventut de hui sols volem viure amb dignitat, i no la vendrem per un model que s’ha demostrat injust i que està basat en l’acumulació de diners, de poder o de força, a costa del planeta i de les persones”.
La revista, descarregable en obert
Com la resta d’edicions de la revista Papers, aquesta es pot llegir en línia i descarregar de manera totalment gratuïta des d’ací. En ella hi trobareu sis pàgines de reflexió sobre diversos dels temes que els i les joves associades van posar sobre la taula en les dues trobades compartides. A més, hi trobareu un desplegable de dues pàgines en format infografia amb un avançament de resultats de l’Estudi d’Avaluació de l’Impacte del teixit associatiu a la Comunitat Valenciana, realitzat conjuntament amb l’IVAJ i que prompte eixirà a la llum.