
El camí violeta que connecta la comarca
Xaro Alcaide Márquez – Moviment feminista i patrona de la Fundació Horta Sud

“Hem d’adaptar-se a les situacions, i les dones sabem com fer-ho i sabem qui està al nostre costat, en qui compartim valors com la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la justícia, l’amor per la nostra terra i la nostra llengua, la creença del moviment cívic i en aconseguir un món millor per a tothom”
Ser dona i de comarca sempre m’ha identificat. Des de molt jove he tingut consciència de les discriminacions cap a les dones, però no sabia posar-li nom, fins que ho vaig descobrir en conéixer a dones valentes i reivindicatives, amb ganes de canviar la realitat del moment, dones transgressores, amb fam d’aprendre i compartir, de formar part de la societat activa i trencar amb les normes masclistes que vivim.
El camí és llarg i gens fàcil, sabem que les lleis igual que s’aproven, es poden anul·lar depenent de qui ens governa. Per això no podem aturar-nos, hem aconseguit molt, és de veres, però la violència masclista hui en dia, continua matant dones, una xacra que arrosseguem molt de temps.
Així que formar una associació comarcal de dones, era allò que tocava per sumar (un total d’11 associacions de Benetússer, Massanassa, Picassent, Alcasser, Silla, Aldaia i València). Més opinions, més idees, més activitats, més dones, més reflexions, visualitzar les desigualtats i eixir al carrer. Dit i fet. Anàrem a Estrasburg, al Parlament Europeu, un grup de cinquanta dones per contar el projecte de l’Escola de Ciutadania en Femení, Maria Moliner, perquè necessitàvem i volíem formació en lideratge per estar en els ajuntaments, a les institucions, per dinamitzar grups de treballs, associacions, per empoderar-nos.
També organitzàvem els Encontres de la comarca, on escoltàvem a ponents en un tema d’interés sobre Economia, Sexualitat, Arquitectura, Filosofia, Participació democràtica, Violència masclista o Conciliació familiar, entre altres temes. Eren trobades per aprofundir en el tema i per debatre i reflexionar.
Com no, realitzàvem programes per commemorar el dia 8 de Març i ens manifestarem, com ara, per aturar la violència cap a les dones. Participarem en “el tren de la llibertat” pel dret a l’avortament. Ha estat uns anys de molta activitat, el moviment feminista a la comarca ha estat molt actiu i amb dones molt implicades. M’agradaria recordar a Teresa Olmos i Concha Martinez, que han sigut un referent per nosaltres.
Malgrat que, Dones de la Comarca ha posat fi a les activitats comarcals, cada poble continuem amb les nostres associacions i fem la nostra. El teixit associatiu és fonamental per continuar caminant i reivindicant els drets de totes les dones i formar part d’una associació sempre és enriquidor en l’àmbit personal i col·lectiu, el temps ens ha demostrat que juntes i organitzades, som molt més. Les formes han canviat per les xarxes socials, per la pandèmia, les institucions estan més sensibilitzades en la igualtat i en la majoria de pobles hi ha “Casa de la dona”.
Hem d’adaptar-se a les situacions, i les dones sabem com fer-ho i sabem qui està al nostre costat, en qui compartim valors com la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la justícia, l’amor per la nostra terra i la nostra llengua, la creença del moviment cívic i en aconseguir un món millor per a tothom.
“El teixit associatiu és fonamental per continuar caminant i reivindicant els drets de totes les dones i formar part d’una associació sempre és enriquidor en l’àmbit personal i col·lectiu, el temps ens ha demostrat que juntes i organitzades, som molt més”
De la Fundació Horta Sud, sempre hem tingut el seu suport a hores d’ara tinc la sort de formar part del patronat de la Fundació, és un privilegi per a mi, que soc feminista i de comarca.
Gràcies per tot el que feu per les associacions de la nostra comarca i enhorabona pel 50 Aniversari de la Fundació. Continuem fent camí per molts anys més.