
Seguim caminant junts en la construcció de la comarca
Vicent Moncholí Pons – Professor Florida Secundària

“L’educació assumeix reptes cada vegada més complexos. En plantejar-nos el futur de l’educació, hem de tenir clars els reptes del present. No sols ha canviat la societat, l’entorn, la manera d’organitzar les aules, les diferents etapes acadèmiques i les maneres de guardar i accedir a la informació: el paper dels i les mestres, com és percebut en el barri, poble, o en la societat en general, ha sofert una transformació profunda“
La Fundació Horta Sud celebra el seu cinquantè aniversari, una efemèride que no es podria entendre sense els cinquanta anys també del moviment associatiu i la construcció de la comarca de l’Horta Sud. La Fundació Horta Sud va nàixer dins d’un context polític molt diferent de l’actual en el què la democràcia està instal·lada en la nostra societat. En la dècada dels anys 70 era més necessària que mai una societat civil estructurada i forta per acompanyar el procés de transició cap a una societat democràtica. Des d’aleshores la Fundació ha treballat incansablement per tal d’enfortir el moviment associatiu, essencial per configurar una societat més justa i compromesa. Des de la creença en la participació activa dels ciutadans per dignificar la comunitat i el territori, la Fundació Horta Sud ha sabut intervenir en el nostre entorn més proper per trencar amb la invisibilitat en la qual moltes persones viuen, retornant-les la seua intransferible identitat i dotant-les d’il·lusió i futur.
També per aquelles dates de mitjans dels anys 70, un grup de professionals amb vocació per la formació van decidir donar vida a una iniciativa cooperativista. Així va nàixer el centre de formació Florida, prenent com a referència molts dels valors de l’incipient moviment associatiu. Des de diferents fòrums, agrupacions i persones compromeses amb la renovació pedagògica i amb una llarga trajectòria d’activisme en moviments cívics, naix el desig de construir una nova escola que responga al triple objectiu de ser democràtica, activa i valenciana. Des d’aleshores hem crescut i seguim apostant pel nostre projecte educatiu de qualitat, participació i innovació. Algunes coses mai canvien.
Des d’aquests orígens i camins compartits, Florida, una cooperativa vinculada al seu entorn, manté relacions de col·laboració, participació o suport en organitzacions, tant de l’àmbit empresarial com social i cooperatiu. Entenem que pràcticament tota l’activitat després de l’escola està en mans del moviment associatiu. Només cal pensar en les entitats musicals, esportives, educatives, d’oci, de temps lliure, de dones, majors que trobem als nostres pobles i a la nostra comarca.
L’educació assumeix reptes cada vegada més complexos, més enllà dels canvis d’urgència que s’han produït per la pandèmia i l’augment de les vulnerabilitats de tota la comunitat educativa. En plantejar-nos el futur de l’educació, hem de tenir clars els reptes del present. No sols ha canviat la societat, l’entorn, la manera d’organitzar les aules, les diferents etapes acadèmiques i les maneres de guardar i accedir a la informació: el paper dels i les mestres, com és percebut en el barri, poble, o en la societat en general, ha sofert una transformació profunda.
“Pràcticament tota l’activitat després de l’escola està en mans del moviment associatiu. Només cal pensar en les entitats musicals, esportives, educatives, d’oci, de temps lliure, de dones, majors que trobem als nostre pobles i a la nostra comarca”
De la mateixa manera la societat civil organitzada de tot el món ha assumit plenament els desafiaments d’una Agenda 2030 transformadora i el seu paper serà crucial perquè aquesta siga viable en tots els nivells: local, comarcal, autonòmic i estatal. El paper que juga la societat civil es recull en la mateixa Agenda 2030 en diversos articles que realcen la seua participació i inclusivitat com a meta en si mateixa. La participació de la societat civil en els processos polítics és clau per a assegurar polítiques inclusives i eficaces; contribueixen a construir societats més responsables i legítimes, a millorar la cohesió social i democràcies més obertes i profundes.
La fundació, en els seus cinquanta anys de vida ha entès que les associacions del futur han de ser crítiques, recuperant la política, la responsabilitat amb el futur dels pobles i de la comarca, la gestió de projectes, serveis i espais públics. I educatives, és a dir, s’han de convertir en agents socialitzadors, educant en la solidaritat, pluralitat, igualtat, integració, medi ambient, la tolerància, el pensament crític.