
50 anys Fundació Horta Sud
Eva Sanz Portero – Alcaldessa de Benetússer i Presidenta Mancomunitat Horta Sud (2019-2022)

Foto: Mancomunitat Horta Sud
“Tindre una organització tan implicada en la societat civil ens facilita a les administracions públiques poder accedir a demandes de la ciutadania per poder plantejar respostes que milloren la nostra societat. Es pot dir que tenim un objectiu comú”
Les primeres paraules han de ser de felicitació. 50 anys és una xifra suficientment important per aturar-se a analitzar totes les coses bones que ha de tindre una entitat per a complir mig segle. I la conclusió més rellevant és que no és casualitat. Només un projecte en valors potents i amb vocació de construcció d’una societat civil més implicada en el futur de la nostra terra és capaç de complir un aniversari com el que esteu celebrant enguany. Per això, el que toca en primer lloc és donar-vos l’enhorabona.
La col·laboració de la Mancomunitat amb la Fundació ha estat una constant en els 40 anys, també nosaltres ens fem majors, que té la Mancomunitat de l’Horta Sud. Des de la meua experiència en estos tres anys al capdavant de l’entitat he de dir que la relació no ha pogut ser més enriquidora. És una sort per a la Mancomunitat tindre un equip de treball com el vostre tan implicat en la vertebració de la comarca, un dels objectius fundacionals de la Mancomunitat.
A l’any 1999 la Fundació va cedir l’ús de la casa Museu Comarcal Josep Ferrís i es va crear un consorci per a la seua gestió en el que participen la Mancomunitat Horta Sud, l’Ajuntament de Torrent, Caixa Rural de Torrent i la pròpia Fundació. Un projecte consolidat, amb més de 23 anys, que recorda les nostres arrels i que ha reforçat la nostra identitat comarcal. Així mateix, la Fundació forma part del Consorci Comarcal de Serveix Socials, de l’Acord Comarcal per l’Ocupació i les dos institucions hem col·laborat en diferents campanyes per a la defensa d’institucions metropolitanes plans estratègics o diferents publicacions.
L’intercanvi d’informació, sinergies, de reunions i trobades de treball amb la Fundació Horta Sud ha suposat sempre un apropament d’una institució pública com la Mancomunitat Intermunicipal a la societat civil organitzada. Ha significat un canal de comunicació amb les propostes i necessitats de la ciutadania. Unes demandes que en la mesura de les nostres possibilitats sempre hem atés i hem intentat donar resposta.
Una d’aquestes col·laboracions entre la Mancomunitat i la Fundació ha estat la implicació de la nostra entitat en el projecte Serà Horta Sud 2030. Un projecte que des del dia en què el seu director Julio Huerta i la seua presidenta Imma López ens ho van presentar no dubtaren ni un segon que la Mancomunitat hi havia de recolzar-ho.
El Serà Horta Sud 2030 és una oportunitat per a tots els municipis de la comarca de prendre una foto del compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, els famosos ODS. Una eina fonamental per saber on estem i on volem, o millor dit, on hem d’estar en l’any 2030. Com sempre dieu, el que no es pot mesurar no es pot millorar.
A més d’un exercici de transparència, els municipis que formem la comarca assumim on estem i què coses hem de millorar per poder complir amb uns objectius que no són una recomanació, són necessitats urgents que hem de complir per mantindre un planeta sostenible i viable per a les futures generacions.
Una altra línia de col·laboració amb la Fundació ha estat el treball conjunt per eliminar de les administracions públiques superiors la nomenclatura d’“Horta Oest”. Denominació que perjudica la identitat de la nostra comarca i que complica la mesura de dades estadístiques d’indicadors com l’atur entre altres.
Una errada de concepte que encara que solucionada amb la Llei de Mancomunitats de 2018 ens està constant molt que puga estar eliminada d’alguns departaments de la Generalitat Valenciana. Junts hem visitat despatxos i hem mantes nombroses reunions amb destacats dirigents de la Generalitat Valenciana que a poc a poc van tenint l’efecte necessari per a arribar a l’objectiu definitiu de què se’ns tracte com el que som, la comarca de l’Horta Sud, el tercer nucli poblacional més nombrós de la Comunitat.
Mancomunitat i Fundació hem treballat colze a colze també en un estudi per fer un diagnòstic del moviment associatiu de dones en la nostra comarca. Una recopilació de dades i d’informació que ens va mostrar una fotografia de com es troben les associacions dirigides a les dones en l’Horta Sud. Una oportunitat de visibilitzar a aquestes associacions de dones, la labor que realitzen i atorgar-les un merescut reconeixement dins de la societat pel seu paper fonamental en la lluita contra les desigualtats i violència que pateixen.
Per què és tan important tindre una Fundació Horta Sud com la que tenim? Perquè tindre una organització tan implicada en la societat civil ens facilita a les administracions públiques poder accedir a demandes de la ciutadania per poder plantejar respostes que milloren la nostra societat. Es pot dir que tenim un objectiu comú.
“L’intercanvi d’informació, sinergies, de reunions i trobades de treball amb la Fundació Horta Sud ha suposat sempre un apropament d’una institució pública com la Mancomunitat Intermunicipal a la societat civil organitzada. Ha significat un canal de comunicació amb les propostes i necessitats de la ciutadania. Unes demandes que en la mesura de les nostres possibilitats sempre hem atés i hem intentat donar resposta”
Prova de tot este bon treball són els nombrosos premis que merescudament heu rebut últimament com el premi Cooperació de la Comunitat Valenciana, el GO! de la Diputació de València o el premi Civisme i els que rebreu sense dubte en el futur per la vostra dedicació al foment de la participació activa dels ciutadans i ciutadanes per dignificar la comunitat i el territori.
És per aquest motiu que desitge a la Fundació Horta Sud una llarga vida i agraïsc enormement haver pogut formar part en aquest temps del vostre dia a dia i espere haver pogut contribuir com un granet d’arena per reforçar la vostra tasca que sense dubte és un orgull per a tota la comarca.
Brinde amb vosaltres per molts anys més de propostes i col·laboració. Ànims per continuar en eixa tasca tan necessària per a aconseguir millorar la nostra societat i la vida de les persones que vivim en L’Horta Sud.
Moltes felicitats pel vostre 50 aniversari!