
50 anys d’una Fundació, 50 anys teixint l’Horta Sud
Enric Luján Folgado – Exalcalde d’Aldaia i exdirector de Florida Universitària

“Cal recuperar l’esperit i la missió d’entitats com la Fundació per generar la participació activa de la gent amb les condicions necessàries per a promoure el debat d’idees i un diàleg de qualitat que ens ajude a millorar el bé comú. Recuperar un compromís ciutadà de sinceritat, d’aportació pública d’idees i propostes. La Fundació Horta Sud pot liderar aquest procés de retrobament entre la societat i persones i associacions que han assumit la seua responsabilitat i compromís per a millorar el seu entorn”
Una comarca és un territori que, en un país o una regió, s’identifica per determinades característiques físiques o culturals. L’objectivitat del diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) ens revela una realitat autèntica i indiscutible. La comarca de l’Horta Sud ha estat tradicionalment reconeguda per representar els trets més característics del poble valencià, un territori unit per senyes d’identitat com ara l’emprenedoria, el cooperativisme, la innovació, la fortalesa dels seus pobles per evolucionar cap a un model sostenible de creixement sense perdre la seua essència, la constant recerca de progrés i benestar per la seua ciutadania, i tot, mantenint la seua arrel de comarca. Perquè si alguna cosa caracteritza l’Horta Sud és precisament eixe sentit de pertinença, d’esforç compartit, d’interessos comuns.
Des d’eixa objectivitat, el que és avui la nostra comarca és precisament eixe sentiment de lligam a la nostra terra i, amb ell, la inabastable tasca de la Fundació Horta Sud, una entitat que ha teixit cada avanç, cada millora, cada valor d’aquest mig segle per a entrellaçar un sentiment únic que no és altre que el de pertànyer a una comarca moderna, referent, solidària, avançada al seu temps… Una comarca que s’anomena Horta Sud.
Certament, la Fundació no ha estat sola en aquesta història. Hi ha d’altres entitats que també han fet possible que aquest projecte de comarca siga un referent. Però hem de fer palès l’important paper que ha tingut la Fundació per acompanyar als nostres pobles des del seu naixement establint les bases del progrés que ens han fet madurar com a societat democràtica i que ens ha inoculat valors com la integració, l’ecologia, la defensa de les nostres senyes culturals, la riquesa de la diversitat o el cooperativisme tan arrelat a la nostra comarca.
Sols per esmentar algunes fites que han estat possibles gràcies a la col·laboració entre institucions. Recordar els Congressos d’Història Comarcals, l’IDECO, els diferents mitjans de comunicació que han anat i vingut al llarg dels anys, la Mancomunitat de l’Horta Sud, els partits polítics lligats a la comarca, les diferents escoles cooperatives, La Caixa de Torrent i moltes altres o les persones que, al seu voltant, han sigut estímul d’un sentiment de territori diferenciat, però integrador que ha treballat cada dia per millorar la vida de les persones que vivien en ell. També vull fer valdre la tasca individual de moltes persones que, al costat de les institucions i entitats esmentades, han fet possible arribar on estem; en un territori modern, amb gran potencial i focus d’atracció de coneixement i desenvolupament. En aquesta meitat de segle, la Fundació ha invertit talent, temps i diners per potenciar una societat civil conscient, organitzada, solidària i sensible als problemes de la societat en la qual vivim.
Ha volgut conscienciar al teixit associatiu de la necessitat d’estar organitzat per poder participar i influir als diferents nivells de la societat aportant idees per millorar-la i adaptar-la a les necessitats ciutadanes de cada moment. Amb la perspectiva d’aquests 50 anys, no podem més que desitjar que aquest encertat plantejament siga un exemple per mantenir un objectiu fonamental: tindre un paper actiu en la vida pública dels nostres pobles per continuar teixint eixa societat que tots i totes desitgem. Tot, amb una participació més directa de la ciutadania en la seua governança, des d’una perspectiva allunyada de l’ocurrència i el disbarat i ben lligada al coneixement de la realitat de les associacions i a la seua voluntat de participar en la vida pública.
És innegable que entitats com la Fundació Horta Sud són les que estan més lligades a les necessitats reals que té la nostra societat i per aquest motiu hem d’aconseguir fer valdre la seua veu. A l’àmbit municipal ja fa anys que s’intentaren experimentar fórmules participatives per apropar els ciutadans al govern dels pobles. La més coneguda és la dels pressupostos participatius, que a través d’assemblees locals, van ordenant les prioritats pressupostàries dels diferents barris de cada poble o ciutat.
Malauradament, en l’actualitat vivim un moment de desconfiança envers les institucions polítiques i els seus representants, una tendència estesa que, a més, ha propiciat una desafecció política que genera una falta de confiança en el procés polític, en els polítics, i en les institucions democràtiques. Aquest fenomen ha contribuït a l’encrespament, la mentida com a norma de conducta i la propaganda insana per guanyar espai a l’adversari de manera irregular i allunyada de la confrontació de propostes reals i positives per millorar la vida de la ciutadania.
Amb el temps, pense que tal volta la diferència entre el que les persones consideraven que anaven a aconseguir per viure en un sistema democràtic i la realitat que es troben és prou diferent. L’aparició de noves demandes que els nous temps impliquen, les noves estructures socials i el nou perfil d’una ciutadania molt més conscient i amb idees per millorar la societat ens han de portar a una millora de la democràcia tal com avui la coneixem i que caldrà abordar de manera immediata per trencar amb la confrontació poc productiva que cada vegada allunya més a la ciutadania de les institucions.
“L’aparició de noves demandes que els nous temps impliquen, les noves estructures socials i el nou perfil d’una ciutadania molt més conscient i amb idees per millorar la societat ens han de portar a una millora de la democràcia tal com avui la coneixem i que caldrà abordar de manera immediata per trencar amb la confrontació poc productiva que cada vegada allunya més a la ciutadania de les institucions“
Cal recuperar l’esperit i la missió d’entitats com la Fundació per generar la participació activa de la gent amb les condicions necessàries per a promoure el debat d’idees i un diàleg de qualitat que ens ajude a millorar el bé comú. Recuperar un compromís ciutadà de sinceritat, d’aportació pública d’idees i propostes. La Fundació Horta Sud pot liderar aquest procés de retrobament entre la societat i persones i associacions que han assumit la seua responsabilitat i compromís per a millorar el seu entorn.
Eixe va ser fa 50 anys l’eix vertebrador de la tasca immillorable i qualitativa de la Fundació i estic convençut de què ho serà en els anys vinents. Amb aquest mig segle de vida la Fundació Horta Sud té molt a aportar; experiència, lliçons apreses i voluntat de continuar sent un motor de canvi constant per la nostra societat.