Festival de Bones Raons

Les associacions sempre donen resposta, sempre donen suport. Descobreix la seua aportació en aquesta campanya impulsada per la Fundació Horta Sud i que ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Valencià de la Joventut

Les associacions? Una xarxa de solidaritat, afecte i oci educatiu

Una sèrie de valors amb impacte positiu

Posem en valor la importància del teixit associatiu

S’apropa l’estiu i el nostre cap ja acostuma a estar pensant més en concerts, platja, trobades i, en definitiva, festa. En aquesta època de l’any, la paraula festival ocupa el centre de les nostres vides. Festivals de tot tipus: de música, d’art, de poesia… I, per què no, d’associacions. Les associacions treballen incansablement educant en valors, promovent la igualtat, la inclusió i la participació, ajudant i mobilitzant recursos, etc.

A més, les associacions són espais intergeneracionals d’aprenentatges i d’intel·ligència col·lectiva. Per aquest motiu, des de la Fundació Horta Sud i amb la col·laboració de l’IVAJ hem decidit impulsar la campanya ‘Festival de Bones Raons’, una campanya que posa en valor l’aportació del teixit associatiu a les nostres vides i fer, al mateix temps, un reconeixement a totes les persones, especialment joves, que dediquen part del seu temps lliure a treballar pel bé comú i per construir un món millor. A continuació trobareu la campanya completa, que ha comptat amb la col·laboració de diverses associacions i que aborda la importància del moviment associatiu tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu.

  • ATENEU CULTURAL CIUTAT DE MANISES
  • VALENCIA MOVEMENT PARKOUR
  • CLUB HANDBOL FEMENÍ PAIPORTA 
  • FALLA CRONISTA VICENT BEGUER I ESTEVE
  • CLUB ATLETISME QUART
  • CLUB BÀSQUET PETRAHER
  • CASES DE JOVENTUT
  • GRUP SCOUT ALEZEYA

Les xifres del moviment associatiu, un festival de bones raons

Una campanya que retorna el protagonisme a les associacions de la Comunitat Valenciana

Les associacions? Una xarxa de solidaritat, afecte i oci educatiu

Un impacte positiu en valors: amistat, aprenentages, suport mutu, consciència crítica, respecte, participació, cooperació, valentia…

Ateneu Musical Ciutat de Manises

<<A les associacions hi trobes a gent excel·lent amb molta sensiblitat>>

Estefania, Aldahir, Andrea A. i Andrea D. toquen a l’Ateneu Cultural Ciutat de Manises. Però no sols es tracta de tocar un instrument. Elles i ell eduquen també als xiquets i xiquetes, tant musicalment com en valors, dinamitzen el municipi amb actuacions musicals que donen vida i alegria a persones de totes les edats i estableixen relacions entre persones heterogènies que faciliten el raonament i el comportament crític.

Per Estefania, Aldahir, Andrea A. i Andrea D., hi ha molts bons motius per formar part de l’Ateneu, entre ells l’aprenentatge de valors, el posar l’afecte per davant de tot i, tant en l’aspecte musical com social, l’adquisició de competències útils.

Valencia Parkour Movement

<<Associant-te aprens a ocupar l’espai públic de manera creativa>>

Per alguna gent, Aida, Eduardo, Gabriela i Sergio únicament salten de paret en paret, com si la vida fos una pel·lícula de James Bond sense efectes especials. Aquesta acció de saltar, però, és sols una xicoteta part del que fan des de l’Associació Valencia Movement. Des de l’associació de “Parkour i Art del Desplaçament”, Aida, Eduardo, Gabriela i Sergio també reivindiquen una manera alternativa de concebre i viure l’espai públic, al mateix temps que proposen un oci saludable i allunyat del consumisme.

Per Aida, Eduardo, Gabriela i Sergio, pertànyer a Valencia Movement els aporta experiències basades en valors com la inclusió o l’ajuda mutua, cooperació, respecte i, també, valentia.

Handbol Femení Paiporta

<<Les associacions m’han ensenyat a tindre consciència crítica i a valorar la diversitat>>

Esther, Irene, Julia i Maite són quatre de les integrants de l’equip juvenil del Club Handbol Femení Paiporta. Durant tot l’any, passen juntes diverses vesprades a la setmana practicant l’esport que més els agrada amb les seues companyes, i els dissabtes competint. Així i tot, per elles el caràcter de la competició va més enllà de guanyar partits, i l’equip s’ha convertit en una mena de segona família.  

Esther, Irene, Julia i Maite, juntament amb les seues companyes d’equip, han forjat una relació que va més enllà de l’handbol, i que les uneix i les fa créixer des de l’empoderament col·lectiu. Com a equip, afirmen, han aprés a tindre consciència crítica i a valorar la diversitat, i tot des del bon humor, l’oci amb valors, l’afecte i d’adquisició de competències tant esportives com no esportives. 

Club Atletisme Quart de Poblet

<<A l’associació hi he conegut a gent molt bonica i amb qui fer comboi>>

Aitana, Andreu, Carlos i Nerea formen part del Club d’Atletisme Quart de Poblet. A través de l’atletisme, realitzen una pràctica esportiva que els permet millorar la seua condició física i adquirir hàbits de vida saludables. Però no sols açò. Aitana, Andreu, Carlos i Nerea treballen en equip, ajudant-se entre tots i totes a millorar en el terreny esportiu i, també, en aspectes que van més enllà de l’entrenament per a la competició. 

De fet, per Aitana, Andreu, Carlos i Nerea, pertànyer a l’associació d’atletisme els ha permés conéixer a persones boniques amb qui fer comboi i els ha aportat molts aprenentatges, des del vessant esportiu i també extraesportiu: experiències viscudes, valors, generositat i afecte. Tot açò, diuen, són motius per afirmar que les associacions són un #FestivalDeBonesRaons.      

Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve

<<Formar part d’una associació t’ensenya a cooperar i a treballar mà a mà amb altres persones>>

Com a falleres i fallers, Adrià, Angela, Carla, Daniel i Rafael, són, tot i la seua joventut, professionals en l’organització de festes i altres esdeveniments que uneixen a tot el barri en la seua agrupació fallera. A més, també ho són del treball en xarxa, que tenen incorporat ja en el seu quefer diari, com de la mirada al món des de la sostenibilitat. De fet, cada any avancen en la falla per reduir l’impacte ambiental de totes les activitats, inclosa la cremà. Adrià, Angela, Carla, Daniel i Rafael, juntament amb la resta de la comissió de la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve i de la mà amb altres associacions del municipi, reforesten cada any per compensar la petjada ecològica provocada per la crema de la seua falla. 

Adrià, Angela, Carla, Daniel i Rafael afirmen que la participació en la falla els ha aportat moltes bones experiències, els ha permés conéixer noves persones i els ha ensenyat a treballar conjuntament des de l’oci educatiu i en la sostenibilitat. 

Grup Scout Azeleya

<<La majoria d’activitats socials, culturals, festives i d’atenció a la diversitat hi són gràcies a les associacions>>

Clara, Elena, Mar, Neus i Raúl apareixen amb un fulard al coll característic, que les identifica com a part del moviment scout. Concretament, formen part de l’Agrupament Escolta Alezeya, integrat dinsel Moviment Escolta de València. Elles i ell, juntament amb la resta de joves que conformen l’agrupació, passen tot l’any preparant i posant en marxa activitats per als i les més menudes basades en l’acció, la responsabilitat i la confiança. D’aquesta manera, Clara, Elena, Mar, Neus i Raúl promouen l’educació en valors i fer aprenent, allò que a elles mateixes els van ensenyar persones que, quan elles eren xicotetes, tenien la seua edat actual. 

Clara, Elena, Mar, Neus i Raúl tenen clar que les associacions són qui organitza la majoria de les activitats socials, culturals, festives i d’atenció a la diversitat, i que les associacions són necessàries per educar en valors i per a fomentar la participació i la cooperació. 

Club Bàsquet Petraher

<<Associant-te aprens a participar i entres en contacte amb persones que d’una altra manera no coneixeries>>

Izan, Jose, Lucia R., Lucia S. i Sergio són jugadors i jugadores del Club Bàsquet Petraher, un club que va més enllà dels resultats esportius i que té com a essència que tothom puga practicar aquest esport, independentment de la condició física, social o econòmica. Elles i ells són part de les gairebé 400 esportistes que integren el club, i tenen clar que l’esport és una finalitat en si mateix, però també una via. Es tracta d’una via per a la inclusió, per als hàbits saludables, per a la igualtat efectiva… Izan, Jose, Lucia R., Lucia S. i Sergio formen part d’equips diferents, però els uneix compartir un projecte comú. Un projecte esportiu, però amb una mirada sempre social.  

Izan, Jose, Lucia R., Lucia S. i Sergio tenen el convenciment que en l’esport, com en la vida, el més important és que tota persona hi tinga lloc, i que no es deixe a ningú pel camí pel simple fet de ser diferent, tenir altres capacitats o provenir d’indrets o classes diferents. I coincideixen, també, que les associacions han de ser espais segurs on açò s’esdevinga.

Federació de Cases de Joventut

<<Estableixes relacions humanes, plenes d’empatia, de simpatia, d’honestedat>>

Lucía, Nizar i Virginia compleixen aquest any la majoria d’edat, però tenen clar des de fa temps que la participació i el rol de ciutadania activa no te’l dóna un número concret en el document d’identitat, sinó la teua implicació en la vida pública. Elles i ell formen part de Quart de Nit, una associació integrada a la Federació de Cases de Joventut, que creu en la joventut com un agent social de primer ordre, no subordinada a dinàmiques adultcentristes. Lucía, Nízar i Virginia, així com la resta de joves que conformen les Cases de Joventut, treballen desinteressadament a escala local per educar en valors a la població més jove, fent-la partícipa de la vida social i política del territori i promovent un oci educatiu que defuig del consumisme i d’actituds contràries a la igualtat i la inclusió. 

Per Lucía, Nizar i Virginia, les Cases de Joventut són un espai on han desenvolupat relacions humanes plenes d’empatia, de simpatia, d’honestedat i d’estima, i ara també un espai on són elles qui contribueixen a l’educació en valors de les persones més joves. Lucía, Nizar i Virginia, reivindiquen la importància d’espais associatius com les Cases de Joventut, on les persones joves poden tenen capacitat per prendre decisions.