
Article del President amb motiu del 50 aniversari de la Fundació Horta Sud
Ximo Puig i Ferrer – President de la Generalitat Valenciana

Foto: Europa Press
“Construir una societat civil forta no és fàcil. No es pot fer des de dalt, ni tampoc tenim a l’abast receptes màgiques per fer nàixer associacions. És la pròpia societat qui crea les entitats que articulen el seu pols vital, les que mobilitzen els seus membres. Per això és tan important la creació d’un entorn favorable a les iniciatives ciutadanes, un marc on siga possible articular accions amb eficàcia”
A l’abril d’enguany la Comunitat Valenciana va promulgar la Llei de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme com a fita fonamental per al reconeixement de l’associacionisme com a pilar de la democràcia.
Per a arribar ací els moviments ciutadans i veïnals com la Fundació Horta Sud han recorregut un llarg camí.
Durant el període previ a la Constitució de 1978 estava instaurada la creença que “les associacions podien ser el germen de moviments contraris al sistema establit”. Allò que no es va preveure va ser la capacitat de mobilització i transformació que suposava l’associació “des de baix”.
La Fundació Horta Sud, sorgida a finals de la dictadura, va saber articular de forma adequada les reivindicacions urbanes, les necessitats de la població, les aspiracions culturals locals i els desafiaments polítics que van conduir a la reivindicació de la Democràcia i al mateix temps del nostre Estatut d’Autonomia.
El seu anhel de llibertats i drets va ser el començament de allò que som hui a la Comunitat Valenciana.
Construir una societat civil forta no és fàcil. No es pot fer des de dalt, ni tampoc tenim a l’abast receptes màgiques per fer nàixer associacions. És la pròpia societat qui crea les entitats que articulen el seu pols vital, les que mobilitzen els seus membres. Per això és tan important la creació d’un entorn favorable a les iniciatives ciutadanes, un marc on siga possible articular accions amb eficàcia.
El món associatiu valencià ha demostrat durant les últimes dècades la seua força i també la seua capacitat per a dur a terme projectes d’un enorme interès i de notable complexitat.
Tenim proves d’això en qualsevol entorn geogràfic o sectorial, però la seua importància és clarament visible en aquells àmbits més desfavorits, en els territoris que pateixen la despoblació, en els entorns urbans més degradats o ens col·lectius socials sotmesos a situacions de marginació o discriminació.
La immediatesa que caracteritza l’acció de les associacions i entitats cíviques ha permès que moltes persones hagen pogut rebre atenció directa quan era més necessari. La seua actuació durant els moments més durs de la pandèmia ho va posar de manifest de manera clara.
El panorama associatiu valencià és enormement divers. Moviments veïnals, bandes de música que dinamitzen la vida cultural dels nostres municipis, associacions festeres que són el cor de les nostres celebracions més estimades, grups ecologistes, penyes esportives, confraries i colles…
El llistat és interminable, com també és inesgotable la seua capacitat de reacció, la seua disposició a treballar de manera ràpida i eficaç, el seu poder de mobilització i la seua proximitat a la gent.
La Fundació Horta Sud ha dut a terme al llarg de cinc dècades un gran treball de suport al moviment associatiu i ha canalitzat la veu de moltes entitats.
Les persones que integren ara la Fundació, i totes les que durant mig segle han fet seus els objectius que propugna, han aconseguit que el seu esforç tinga una traducció directa en fets tangibles que han millorat de manera directa o indirecta la vida de milers de persones.
“La immediatesa que caracteritza l’acció de les associacions i entitats cíviques ha permès que moltes persones hagen pogut rebre atenció directa quan era més necessari. La seua actuació durant els moments més durs de la pandèmia ho va posar de manifest de manera clara“
Un aniversari com el que ara celebra esta Fundació es un bon moment per a mirar arrere i fer balanç, també per a fer autocrítica. Però, sobretot, per sentir un legítim orgull per la faena ben feta, per tota la il·lusió i l’entusiasme d’un gran nombre de persones unides de manera desinteressada per a aconseguir objectius compartits.
Este aniversari no és un punt i final. És un punt i seguit, una fita més d’una trajectòria que té al seu davant nous reptes i desafiaments. I davant eixos reptes, estarem al costat de la Fundació Horta Sud.
Des d’estes línies vull unir-me a la commemoració dels primers cinquanta anys de vida i de treball de esta Fundació i fer arribar a les dones i homes que ho han fet possible un fort abraç i els meus millors desitjos per al futur.