
Sinèrgies entre Empreses i Associacions: una oportunitat per a la societat
Rosendo Ortí López – Director General de Caixa Popular

Foto: Caixa Popular
“Les empreses hem de ser conscients que tenim un paper que jugar en la millora de la societat. No som expertes en aspectes socials, però això no vol dir que no tingam que intervindre, per que no estem fora de la societat, som part fonamental i qualsevol situació pot afectar a l’empresa o a les persones que formem part“
Actualment la nostra societat es troba en un punt en el qual no podem defugir de les nostres responsabilitats. Temes com l’emergència climàtica, una realitat que ja és difícil de parar però almenys es pot mitigar, les desigualtats socials, la pobresa , donar solució a les necessitats de tota classe, culturals, esportives, festives… de la nostra societat requereix passar de l’acció individual a l’acció conjunta a través de les associacions i organitzacions socials.
És en este punt on la societat civil organitzada a través de les associacions du a terme un paper fonamental en la millora de la societat doncs canalitza les inquietuds col·lectives i marca alguns dels camins per els quals posteriorment transita tota la societat i les empreses no podem ser alienes a aquest fet.
Tota empresa per gran o menuda que siga ha de ser conscient de la importància que té la seua acció sobre l’entorn més pròxim, i no solament en l’àmbit econòmic o ambiental a través de la seua activitat, també en l’àmbit social interactuant amb les organitzacions que ajuden a millorar en el nostre entorn a tots els nivells.
Es tracta d’exercir allò que podríem anomenar ciutadania corporativa, un compromís amb la societat que ens envolta per intentar fer-la millor assumint la nostra responsabilitat i no pensar que és un tema d’altres estaments.
És en este aspecte on les associacions i les empreses poden confluir ajudant-se mútuament, innovant i creant sinergies que ens permeten avançar com a societat.
Hi ha molts aspectes en aquest relació en els que tant les empreses com les organitzacions poden eixir guanyant. La innovació és un d’aquests elements. Perquè una organització siga realment innovadora aquesta ha de tindre uns sistemes d’innovació oberta que li permeta vore les necessitats de l’entorn en el qual actua i poder generar productes i servicis que aporten valor a la societat en general. Aquest aspecte és bidireccional i les associacions poden aprendre de les empreses amb qui interactuen.
Però per damunt dels beneficis particulars, que són totalment legítims, tant d’empreses com d’associacions està el be comú que se genera, un impacte positiu que fa que la societat millore afrontant reptes i donant solucions que altres estaments socials, com les administracions no poden o deuen abastir.
Les empreses hem de ser conscients que tenim un paper que jugar en la millora de la societat. No som expertes en aspectes socials, però això no vol dir que no tingam que intervindre, per que no estem fora de la societat, som part fonamental i qualsevol situació pot afectar a l’empresa o a les persones que formem part.
Davant d’aquesta situació de desconeixement i de necessitat d’influir tenim la solució arreplegada en l’ODS 17 generar aliances o, com sempre s’ha dit en el món cooperatiu, Inter cooperar. La generació d’aliances partix de la base de principis i valors comuns que acaben concretant-se en uns objectius que deuen de compartir totes les parts implicades.
Aquestes aliances ajuden a les empreses a crear llaços en la comunitat en la que estem, conèixer l’opinió que tenen de nosaltres, a saber que els preocupa, a que ens coneguen, en definitiva a formar part de la comunitat. A les associacions els ajuda a vore altres maneres de gestionar, a conèixer altres perspectives de la realitat, i a totes les parts a Innovar i millorar.
La relació de Caixa Popular amb el món associatiu ha sigut una constant des del naixement al 1977. No és casualitat, les cooperatives i les associacions estan basades en les persones que s’uneixen per a aconseguir un objectiu comú, però sempre pensant en donar una solució per damunt dels interessos particulars. Sobre aquesta base Caixa Popular i la Fundació Horta Sud hem generat una aliança estratègica que pretén enfortir el món associatiu.
L’aliança que està activa des de fa 29 anys amb les primeres Ajudes a Projectes Inter-Associatius, i que continuen fins a l’actualitat, en els que es pretén generar aliances entre associacions per a poder treballar en xarxa, un concepte que ara està molt de moda i que en aquell moment era un fet innovador.
“La relació de Caixa Popular amb el món associatiu ha sigut una constant des del naixement al 1977. No és casualitat, les cooperatives i les associacions estan basades en les persones que s’uneixen per a aconseguir un objectiu comú, però sempre pensant en donar una solució per damunt dels interessos particulars“
Amb aquesta aliança el món associatiu té a la seua disposició una sèrie de serveis d’assessoria fiscal i legal així com formació per a la gestió de les organitzacions de primer nivell que fa que la comarca siga referent en aspectes relacionats amb la participació i l’associacionisme. Programes com Somos Súper que posen en valor el paper de les associacions o els estudis sobre l’impacte econòmic de les associacions són alguns dels aspectes fruit d’aquesta aliança.
No podem oblidar les ajudes econòmiques que moltes de les associacions reben de part de Caixa Popular per poder realitzar les seues activitats. Al llarg de 2021 foren vora 700 les organitzacions que van rebre algun tipus de subvenció que els va permetre continuar treballant per poder dur a terme el seu fi generant moltes activitats que generen “vida” als nostres pobles i barris.
Sense les associacions les festes locals no serien el que són, els nostres fills no gaudirien de l’esport, no existirien les bandes de música o moltes de les nostres tradicions hagueren desaparegut, les associacions fan que esta societat estiga viva, avance i siga millor i les empreses no deguem quedar al marge.